Header Ads Widget

Az Egészségügyi Világszervezet örömmel jelenti be, hogy március 31-én, közép-európai idő szerint 13 órakor elindul a Global Arbovirus Initiative.



Az ízeltlábúak által terjesztett vírusok (Arbovírusok), mint például a dengue-láz, a sárgaláz, a Chikungunya és a Zika vírusok, mind jelenlegi közegészségügyi fenyegetést jelentenek a trópusi és szubtrópusi területeken, ahol körülbelül 3,9 milliárd ember él. Ezen arbovírusok, különösen az  Aedes  szúnyogok által terjesztett kitörések gyakorisága és nagysága világszerte növekszik, az ökológiai, gazdasági és társadalmi tényezők közeledése következtében.

A Global Arbovirus Initiative egy integrált stratégiai terv az újra és újra feltörekvő, járványos és világjárványos potenciállal rendelkező arbovírusok leküzdésére, amely a kockázatok nyomon követésére, a járványmegelőzésre, a felkészültségre, a felismerésre és a reagálásra, valamint a partnerek koalíciójának kialakítására összpontosít. A kezdeményezés az Egészségügyi Vészhelyzetek Világprogramja, az Elhanyagolt Trópusi Betegségek Elleni Osztálya és az Immunizációs, Vakcinák és Biológiai Osztály együttműködése. Forrás


A rovarok által terjesztett vírusok, például a Zika és a Dengue-láz okozhatják a következő járványt – figyelmeztetnek a világ egészségügyi vezetői.