Header Ads Widget

Még nem csináltak semmit és nem is fognak de már látványosan emeli a saját fizetését és pozíciókat osztogat magának az ellenzék Budapesten



Látványos fizetésemelések, a tisztségek számának növelése, egymás pozícióba hozása – kulcsszavakban így lehetne összefoglalni az ellenzék elmúlt másfél havi teljesítményét azokban a kerületekben, ahol hatalomra kerültek. Az Origo egyesével végigvette az általuk irányított városrészeket: a legnagyobb képviselői fizetések Zuglóban születtek, az alpolgármesterek száma a II. kerületben emelkedett a leglátványosabban, a nepotizmus újkori hazája Rákospalota lett, és a balliberális képviselők Pesterzsébeten voltak a leggyorsabbak. A bukott Gyurcsány-világ – a kirakatban Karácsony Gergellyel – visszatért Budapesten.

I. KERÜLET

A párbeszédes V. Naszály Márta úgy győzte le a fideszes Nagy Gábor Tamást a polgármesteri székért vívott harcban, hogy arra nem sokan számítottak. Az I. kerületi képviselő-testület alakuló ülésén 997 200 forintos fizetést, plusz százötvenezer forint költségtérítést szavaztatott meg magának, valamint megduplázta az alpolgármesterek számát

II. KERÜLET

A szocialista Őrsi Gergely négy alpolgármestert nevezett ki, ami több száz millió forintos többletköltséget jelent majd az önkormányzatnak.

MTI/Bruzák Noémi

III. KERÜLET

A helyi képviselő-testület novemberben tartotta alakuló ülését, amelyen Kiss László MSZP-s polgármester előterjesztésére ötre növekedett az alpolgármesterek száma. Kiss nem elégedett meg ennyivel, az előzőek mellett javaslatot tett a képviselők több mint 10 százalékot meghaladó fizetésemelésére is, azonban a Fidesz-KDNP képviselőinek ellenállása miatt az előterjesztést visszavonta a testület.

IV. KERÜLET

Déri Tibor megválasztása után azonnal növelte az alpolgármesterek számát. Az alakuló ülésen ugyanis a balliberális többségű képviselő-testület megszavazta, hogy az elkövetkező öt évben négy helyettese legyen Dérinek, akiknek egyúttal a fizetését is megemelte. Nem ez volt az egyetlen kellemetlen hír az észak-pesti városrészből: az ellenzéki városvezetés politikai tisztogatásba kezdett a helyi médiában, aminek keretében egy jobbikos pártpolitikust ültetett az egyik legfontosabb helyi médium vezetői székébe, továbbá rejtélyes módon kétmilliárd forinttal kevesebb van az önkormányzat számláin, az átadás-átvétel során hivatalosan rögzített egyenleghez képest. 

VI. KERÜLET

Soproni Tamás terézvárosi polgármester is igyekezett valamennyi ellenzéki pártnak pozíciót adni. Előterjesztésében négy segítőt jelölt ki, csakhogy időközben kiderült, Juhász Szabolcs ellen büntetőeljárás folyik, így a helyi testület alakuló ülésén a jobbikos politikus – ideiglenesen – lekerült a napirendről. Ha ez nem lenne elég, Soproni azt az ex-SZDSZ-es Bodnár Zoltánt nevezte ki a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. élére, aki a K&H-brókerbotrány egyik főszereplője volt.

VII. KERÜLET

A DK-s vezetésű Erzsébetvárosban is megnyíltak a pénzcsapok a balliberális politikusok számára. A Gyurcsány-párti Niedermüller Péter polgármesterré választásával látványosan megugrott a helyettesek száma. A helyi képviselő-testület döntése értelmében a következő években négy teljes jogkörrel felruházott alpolgármester lesz. Az önkormányzat honlapján elérhető információk szerinta polgármesteri tiszteletdíj 85 százalékát, fejenként 847 600 forintot és 127 140 forint “költségtérítést”, azaz összesen havi 974 740 forintot kapnak. A számítások szerint a balliberális politikusok mohósága a teljes ciklus alatt 233 937 600 forint plusz kiadást jelent majd. 

Fotó: Horváth Péter Gyula

VIII. KERÜLET

Havi 997,2 ezer forint havi illetményt, plusz 150 ezer forint költségtérítést állapított meg Pikó András polgármesternek a józsefvárosi önkormányzat. Az alpolgármestereknek havi 797,8 ezer forintot fognak keresni (a polgármesteri illetmény 80 százalékát), emellett 120 ezer forint költségtérítést vehetnek igénybe. A JGK Zrt. igazgatósági elnök tiszteletdíja bruttó 359 000 Ft, plusz 180 000 költségtérítés, az ig-tagoké 209 000 forint, plusz 104 000 költségtérítés, ugyanez a JKN Zrt. esetében 209 000+104 000 forint, valamint 164 000+82 000 forint. 

XI. KERÜLET

Újbuda új, ellenzéki vezetése is bőkezű volt: a balliberális többségű képviselő-testület rögtön azzal kezdett, hogy megduplázta az alpolgármesterek számát, és megemelte a fizetésüket. László Imre DK-s polgármester előterjesztésére a korábbi kettő helyet négyre nőtt a számuk, ráadásul a helyettesek a törvényi keretek között kiosztható legnagyobb fizetést kapják majd. November elsejétől Orosz 979 100 forintot (költségtérítés: 146 900 forint); Bakai-Nagy, Barabás és Hintsch pedig 928 100 forintot (költségtérítés: 139 200 forint) vihet haza.

XIV. KERÜLET

Horváth Csaba ott folytatta, ahol elődje, Karácsony Gergely abbahagyta: a zuglói önkormányzat első ülésén úgy módosította volna a képviselő-testület szervezeti és működési szabályait (SZMSZ), hogy polgármesterként a testületet megkerülve hozhasson döntést a hatáskörébe tartozó szinte bármilyen ügyben, ha azt halaszthatatlannak minősíti. A média nyomásának köszönhetően Horváth megijedt, és visszavonta előterjesztését. A szocialista politikusnak sikerült egy másik üggyel is felhívnia magára a figyelmet: az Indexnek arról beszélt, hogy a zuglói önkormányzat nem értékesít ingatlanokat, egy napra rá a Népszava hasábjait ellepték a zuglói önkormányzat ingatlanhirdetései. Akárcsak a többi ellenzéki kerületben, Zuglóban is gyorsan eljött a “fizetésnap”: az előző ciklushoz képest látványosan növekedett a zuglói képviselők fizetése, ennek első számú haszonélvezői a balliberális politikusok voltak. A fix 540 ezer forintos juttatás kiugróan magasnak számít, egyetlen másik budapesti kerületben sem keresnek ennyit a képviselők. Csakhogy a kormánypárti politikusok közel sem jártak ennyire jól, hiszen harmadakkora a fizetésük, mint baloldali kollégáiknak. Az már szinte szóra sem érdemes, hogy Horváth alpolgármesterei közel 900 ezer forintos fizetést kapnak. 

Forrás: Facebook

XV. KERÜLET

Cserdiné Németh Angéla, DK-közeli polgármester megcsinálta azt, amit feltehetően még Karácsony Zuglójában sem mertek volna: javaslatára szavazták meg Mihály Gergőt, saját, egyetemista fiát a népjóléti bizottság külsős tagjának. Emellett első lépéseik egyike az volt, hogy ötven százalékkal megemelték saját alapilletményüket.

XVIII. KERÜLET

Szaniszló Sándor vezetésével a testület már november elején 100 százalékkal megemelte saját képviselői tiszteletdíját, plusz eltörölte a tiszteletdíj plafonját. Az önkormányzat honlapjáról az is kiderül, hogy nemcsak a képviselői fizetések, hanem az alpolgármesterek száma is nőtt.

Fotó: Facebook

XIX. KERÜLET

Kispesten az egész kampány a helyi szocialisták korrupciós-kokainozós botrányáról szólt. Lackner Csaba újraválasztott képviselő drogozás közben órákon át beszélt a városvezetés és üzleti körének sötét ügyeiről egy nyilvánosságra került hangfelvételen, ennek ellenére a szintén súlyos korrupciógyanúba keveredő Gajda Péter polgármester a szociális és lakásügyi bizottság elnökhelyettesi tisztségét kínálta fel neki a választást követően. Ezekről az ügyekről portálunk korábban részletesen beszámolt

XX. KERÜLET

Tizenegy napnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a szorgos helyi képviselők 20 százalékos fizetésemelést szavazzanak meg maguknak.
Forrás: Origo; Vezető kép: MTI/Balogh Zoltán