Header Ads Widget

Rendkívüli karácsony: Megkapják a kórházak a beígért 80 milliárdot a kormánytól, a ballib hazudozók nem kis bánatára.









A kormány 79,4 milliárd forintot biztosít a kórházak többlettámogatására, ebből 42,8 milliárd forintot a kórházak lejárt tartozásának rendezésére, 36,6 milliárd forintot pedig az adósság újratermelődését megelőző intézkedésekre: struktúraváltásra, az ellátás racionalizálására, és a kórház teljesítményének elismerésére.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményében azt írja, a kormány célja az egészségügyi ellátás hatékonyságának növelése és emellett a közpénzek védelme, ezért nem egyszerűen az adósságrendezéséről született döntés, hanem a kórházak pénzügyi stabilitásának erősítése érdekében az adósság újratermelődésének megakadályozásáról is. A kormány ezért amellett, hogy felülvizsgálja az egészségügyi finanszírozási rendszert, költségvetési felügyelőket rendel ki egyes kórházak mellé és központosított adósságrendezési eljárásban tételesen megvizsgálja a lejárt kórházi tartozásokat is, hogy kiszűrje az irreálisan magas – jellemzően külföldi multiknál felmerülő – kórházi beszállítói árakat – írják.

“A KORMÁNY KIEMELT CÉLNAK TEKINTI AZ EGÉSZSÉGÜGYI ÁGAZAT FEJLESZTÉSÉT, VALAMINT AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZER HATÉKONYSÁGÁNAK NÖVELÉSÉT, ÉS EGYETÉRT A FINANSZÍROZÁSI RENDSZER ÉS AZ ELLÁTÁSI STRUKTÚRA OLYAN ÁTALAKÍTÁSÁVAL, AMELY FENNTARTHATÓ MŰKÖDÉST EREDMÉNYEZ, ÉS MEGAKADÁLYOZZA AZ ADÓSSÁGOK ÚJRATERMELŐDÉSÉT”

A kormány mostani határozatával 36,6 milliárd forintot biztosít az adósság újratermelődését megelőző intézkedésekre, struktúraváltásra, az ellátás racionalizálására, és a kórház teljesítményének elismerésére. Ebből 17 milliárd 709 millió forintot a fekvőbeteg-szakellátás, 15 milliárd 692 millió forintot a járóbeteg-szakellátás javítására fordítunk, 3 milliárd 157 millió forintot pedig a molekuláris biológiai vizsgálatok teljesítményvolumen keret feletti teljesítményének finanszírozására. Ezt az összeget az intézmények az Emmi szerint még az idén megkapják.

A kórházak október végén lejárt tartozásának rendezésére 42,8 milliárd forintot különít el a kormány, ennek kifizetése központosított adósságrendezési eljárás útján történik 2020 február végéig. Az adósságrendezési eljárás főtárgyalója a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára, aki miután minden egyes kórház lejárt beszállítói tartozását tételesen megvizsgálja, dönt a beszállítókkal való tárgyalások és a tartozások kiegyenlítésének elveiről. A cél az indokolatlanul magas, túlárazás gyanúját felvető beszállítói tételek kiszűrése.

A főtárgyaló a tárgyalások eredményének függvényében javaslatot tesz a tartozás kifizetésre, amely a PM és az EMMI előzetes engedélyét követően történhet meg, várhatóan 2020 első negyedévében. A kórház a támogatást csak a lejárt tartozás kiegyenlítésére használhatja fel.



MTI