Header Ads Widget

Elfogadták a vészhelyzeti törvényt - Justin Trudeau miniszterelnök az ország első vezetőjeként hivatkozott a szövetségi vészhelyzeti törvényre.


Elfogadták a vészhelyzeti törvényt. Lássuk ez mit jelent:

"Justin Trudeau miniszterelnök történelmet írt azzal, hogy az ország első vezetőjeként hivatkozott a szövetségi vészhelyzeti törvényre, hogy véget vessen az Ottawát és a határblokádokat megbénító kamionos konvoj-tüntetéseknek.

„Ezt nem használták soha. De okkal létezik… Jelenleg a helyzet további eszközöket igényel, amelyekre semmilyen más szövetségi, tartományi vagy területi törvény nem rendelkezik.

Mit jelent a rendkívüli helyzetekről szóló törvény hatályba lépése, a vontatók sofőreinek a nagy szerelvények kiszállítására kényszerítésétől a bankszámlák befagyasztásáig? Milyen széles körűek a kormány rendelkezésére álló jogkörök? És milyen szerepet játszik a Parlament?

A törvény számos lehetőséget biztosít a kormánynak a közrenddel kapcsolatos veszélyhelyzet kezelésére, és ebben az esetben a szövetségi tisztviselők új intézkedések széles körével haladnak előre:

  • megtiltja a nyilvános gyűlésen való részvételt, ha az a béke megsértésének minősül, és meghaladja a törvényes tiltakozást;
  • egyes ingatlanok használatának szabályozása, beleértve a  blokádokban használt árukat is;
  • biztonságos és védett helyek és a gazdaság szempontjából kritikus infrastruktúra kijelölése, például határátkelőhelyek és repülőterek;
  • a lényeges szolgáltatásokat nyújtani képes személyek rákényszerítése, így ebben az esetben a vontatók sofőreinek az utakat elzáró járművek mozgatására utasítása;
  • a pénzügyi intézmények felhatalmazása a finanszírozási erőfeszítések lényegi leállítására, beleértve a kapcsolt számlák bírósági végzés nélküli azonnali befagyasztását vagy felfüggesztését; és,
  • 5000 dollárig terjedő pénzbírságot vagy öt évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki azokra, akik megszegik a fenti parancsok bármelyikét.