Header Ads Widget

Orbán: Lezárjuk a határokat! A miniszterelnök napirend előtti felszólalásában tájékoztatót adott a kialakult helyzetről - Videó





Orbán Viktor felszólalt az Országgyűlésben napirend előtt „Tájékoztató a kialakult helyzetről” címmel.
1990 óta nem volt példa veszélyhelyzet kihirdetésére” – kezdte beszédét a miniszterelnök. „A most fennálló helyzetben azonban az ellenség ismeretlen. A kialakult helyzetet világjárványnak kell tekintenünk.” Mivel a koronavírusnak jelenleg nincs ellenszere, tehát nincs még ellene vakcina, így a járványt még sehol sem sikerült megállítani, pedig gyógyszerészeti gigacégek dolgoznak a megoldáson.
A miniszterelnök ismertette, hogy a vírus a mostani tudásunk szerint Iránból, Olaszországból és Izraelből jutott be Magyarországra.
Nem csak vakcina nincsen, hanem globális megoldás sem”,
így minden ország maga dolgozza ki a megfelelő válságkezelési-akcióterveket.
Konzultáció
Konzultálunk az EU-val és a szomszédos országokkal, de a felelősség csakis rajtunk áll. Különösen fontos az Ausztriával való kapcsolattartás” – emelte ki a kormányfő.
A koronavírus kezelése nehéz és hosszadalmas folyamat lesz. Az élet egyáltalán nem olyan lesz, mint megszoktuk, így alkalmazkodnunk kell a körülményekhez. A miniszterelnök köszönetet mondott az egészségügyi- és rendvédelmi szerveknek az áldozatos munkájukért, majd köszönetet mondott az embereknek, amiért elfogadták a szigorú intézkedéseket és betartják a szabályokat.
Legfontosabb erőtartalékunk az összefogás és a fegyelmezettség
– jelentette ki Orbán. „Minél nagyobb a baj, annál nagyobb higgadtságra van szükség!
Három szakasz
A járványnak három szakasza van: az egyedi, a csoportos, és tömeges megbetegedések.
A kormányfő elmondta: „Magyarország eddig az első csoportban volt, de nemsokára átlépünk a csoportos megbetegedések csoportjába.”
Eddigi intézkedések
Eddig rendkívüli jogrendet hirdettünk, beutazási tilalmat rendeltünk el Olaszországból, Iránból, Izraelből, Kínából és Dél-Koreából. Megtiltottuk a száz főnél nagyobb létszámú rendezvények megtartását, az egyetemeken megtiltottuk a személyes oktatást. A közoktatás áttért a távoktatásra. Konténerkórház felhúzásáról döntöttünk, ennek a felhúzása gőzerővel zajlik” – emlékeztetett Orbán.
Új intézkedések
Magyarország a határait a személyforgalom előtt lezárja.
Csak magyar állampolgárok léphetnek át a határátkelőkön.
A kormány felső korlát nélküli pénzbeli támogatást nyújt a válság kezelésére: „Hangsúlyozni szeretném, hogy bármekkora összeg szükséges, mi biztosítjuk!” A kormány több szűrést és tesztelést ígér, Orbán hozzátette: megpróbálnak gyorsítani a tesztelések ütemén.
A sport eseményekre zárt kapuk mögött kerülhet csak sor, a kulturális rendezvényeket betiltják. A mozikat és szórakozóhelyeket bezárják. A kávézók, üzletek és éttermek csak délután három óráig tarthatnak nyitva. Ez alól kivételt képeznek az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak.
Az egészségügyi hallgatók is egészségügyi dolgozóknak minősülnek, és ugyanez érvényes a rendészeti hallgatókra is. „A kormány nem tilthatja meg, hogy az idősek ne hagyják el a lakásukat, de a kormány nyomatékosan kéri, hogy ne tegyék” – emelte ki a miniszterelnök.
Az önkormányzatok szervezzék meg az idősek megsegítését!
Gazdasági következmények
A koronavírus elsősorban az emberéletet fenyegeti, de gazdasági következményekkel is számolnunk kell. Vannak a gazdaságnak olyan szektorai, ahol a baj már bekopogtatott az ajtón. Ilyen a turizmus vagy a vendéglátás.
Gyors intézkedéseket fogunk hozni a megsegítésükre” – ígérte a kormányfő.
Munkahelyek megvédése
Minden munkaadót és munkavállalót arra kér a kormány, hogy tegyenek személyes erőfeszítéseket, hogy megtarthassák munkahelyeiket.
A költségvetéseket minden szinten újra fogják tervezni, ez Varga Mihály miniszter feladata lesz. A Magyar Nemzeti Bank elnökével folyamatos egyeztetés zajlik, az Orvosi Kamara ajánlásait pedig meg fogják tárgyalni.