Header Ads Widget

Padlóra kerül az ellenzék: egészségügyre 156, oktatásra 78 milliárddal jut több pénz 2021-ben

Ilyenkor vajon miért van csendben a máskor oly bőszen „oktatásegészségügyező” baloldali kórus?

A kormány átcsoportosította az erőforrásokat, a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kap elsőbbséget 2021-ben – jelentette ki a pénzügyminiszter a jövő évi költségvetésről a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Varga Mihály – aki már a nyolcadik költségvetést nyújtja be – hangsúlyozta, az elmúlt évek azt igazolták, hogy a kormányzati várakozások és a pénzügyminisztérium tervezési gyakorlata helyes. Bár idén nehezebb a dolguk, hiszen a gazdasági mutatók nagy része jelentősen eltér az átlagos tendenciáktól, még ilyen bizonytalan helyzetben is meg lehet mutatni, hogy mennyire pontosan tud tervezni a Pénzügyminisztérium – vélekedett.

Varga Mihály szerint a járványügyi készültség fenntartására a gazdaságnak, a gazdaságpolitikának is reagálni kell, de nem jelenti azt, hogy a készültség minden más szempontot zárójelbe tesz.

Továbbra is a munkahelyteremtés az egyik legfontosabb cél. Emellett a gazdaságpolitikának törekedni kell az államadósság mértékének további csökkentésére; a fegyelmezett, stabil pénzügyi politikára; a családok támogatására, a gyermeket vállalók segítésére; a nyugdíjasok védelmére; illetve a nyugdíjak reálértékének biztosítására – sorolta.

A pénzügyminiszter kiemelte: új elem, hogy két fontos pillérre épül a 2021-es költségvetés. Az egyik az egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alap, körülbelül 3000 milliárd forinttal, a másik a gazdaságvédelmi alap 2550 milliárd forinttal.

Hozzátette, részben az alapokon belül is van tartalék, így összesen 270 milliárd forint áll rendelkezésre az előre nem látható helyzetek kezelésére.



Varga Mihály hangsúlyozta, a 2021-es költségvetésben

az egészségügy támogatása 156, az oktatásügyé pedig 78 milliárd forinttal emelkedik az ideihez képest.

A határok védelme és a közbiztonság továbbra is kiemelt feladat,

így 2021-ben a védelemre, honvédelemre fordítható összegek 704 milliárd forintra emelkednek, a rendőrségnek és a közbiztonság fenntartására pedig 154 milliárd forintos többlettámogatást jut.

Ezzel a kormány azt tudja garantálni, hogy megmaradjon az a helyzetelőny, hogy egy biztonságos országban élhetünk Magyarországon – jegyezte meg.

Az egészségügyi és járványügyi alapról a pénzügyminiszter elmondta, a védekezés mellett ez az egészségbiztosítás megerősítését szolgálja. Biztosítani kell, hogy a megkezdett, egészségügyet fejlesztő programok tovább fussanak 2021-ben is. Egészséges Budapest program folytatását is szeretnék, és ugyanez igaz a kórházakra is.

Forrás: 888.hu