Header Ads Widget

A jövőben indoklás nélkül ki lehet majd toloncolni azt az illegális bevándorlót Amerikából


Az amerikai alkotmánybíróság szerepét is betöltő legfelsőbb bíróság (Supreme Court) az illegális migránsok gyors kitoloncolása mellett foglalt állást egy csütörtökön hozott döntésével - írja a CNBC amerikai hírportál.

A 9 tagú testület egy srí lankai illegális migráns ügyében hozott ítéletet, elutasítva azt, hogy alkotmánysértő lenne a korlátozott vagy rövidített bírósági felülvizsgálat utáni gyors kitoloncolás. A politikai elemzők szerint az alkotmánybíróság ezzel Donald Trump amerikai elnök bevándorlásellenes politikája mellett foglalt állást, ráadásul elsöprő többséggel, 7:2-es arányban.


A Srí Lankából érkező tamil férfit 2017-ben vették őrizetbe, nem sokkal azután, hogy illegálisan, papírok nélkül átlépte az amerikai-mexikói határt a kaliforniai San Diego és a mexikói Tijuana között. Akkor azt vallotta, hogy a hazájában üldöztetésnek van kitéve, mert a tamil kisebbséghez tagja, és a helyi rendőrség többször megverte a politikai nézetei és etnikai hovatartozása miatt. Az amerikai hatóságok azonban nem tekintették „hitelt érdemlőnek” a migráns érvelését, miszerint a hazájában félnie kéne a rendőri brutalitástól. A tamil férfi fellebbezett, a San Franciscóban székelő, 9-es számú kerületi bíróság pedig neki adott igazat. Az ügy ezt követően került a szövetségi alkotmánybíróság elé, ami elutasította a migráns keresetét. A precedens értékű döntés lényegében lehetővé teszi a hatóságok számára a migránsok gyors és azonnali kitoloncolását.

A legfelsőbb bíróság üggyel kapcsolatos szavazásán, két demokrata párti bíró is (Ruth Bader Ginsburg és Stephen Breyer) a konzervatívokkal együtt voksolt. Az ifjabbik Bush elnök által jelölt, ultrakonzervatív bírónak számító Samuel Alito azzal indokolta döntését, hogy a régóta használt gyakorlat szerint nem rendelkeznek teljes körű amerikai alkotmányos jogokkal azok az emberek, akik csak várakoznak a legális státuszra. Ebben az esetben pedig a kongresszusnak megvan a felhatalmazása arra, hogy eldöntse, milyen jogokat ad meg a migránsoknak.

Alito hangsúlyozta: „miközben az illegális migránsoknak megvan a joguk a kitoloncolással kapcsolatos teljes körű jogi eljárásához, a legfelsőbb bíróság már korábban kimondta, hogy a kongresszusnak jogában áll meghatároznia a jogszerű belépéshez szükséges feltételeket”. A bíró emlékeztetett arra is, hogy a törvényhozó testület 1996-ban életbe léptette az illegális bevándorlókra vonatkozó törvényt, amelynek értelmében lehetséges „a nyilvánvalóan érdemtelen” érvelések elutasítása és az illegálisan az országba érkezett személyek gyors és indoklás nélküli kitoloncolása.