Header Ads Widget

Belgiumot is elérte az antirasszista hullám és a rendőrök elleni uszítás. „Halál a fehérekre”


Belgiumot is elérte az antirasszista hullám és a rendőrök elleni uszítás. „Halál a fehérekre”, „Ba…a meg a rendőrség” – ezeket a gyalázkodó feliratokkal festették fel a vandálok a hétvégén Brüsszel egyik elővárosa, Zaventem közösségi házának a falára, a település polgármestere, Ingrid Holemans pedig komolyan veszi a fenyegetést – írja a 7sur7 belga internetes újság.


A városvezető úgy véli, hogy a rongálás az Egyesült Államokban George Floyd halálát követő eseményekkel van összefüggésben. A tettesek egyelőre ismeretlenek, de a polgármester elmondta, hogy amennyiben rendőrkézre kerülnek, közszolgálati munkával fogja őket büntetni, mert ez már nem egyszerű rongálás, annál sokkal súlyosabb bűncselekmény, ami nem maradhat büntetlenül.

A rendőrség egyelőre senkit nem tartóztatott le, de folyamatban van a nyomozás és nagy erőkkel keresik a vandálokat, fokozott rendőri ellenőrzést folytatnak a környéken – mondta Ingrid Holemans a sajtónak.

A belga rendőrség szakszervezete eközben sztrájkot kezdeményezett a mintegy 10 ezer ember részvételével a rasszizmus ellen szervezett brüsszeli tüntetést követően kialakult rendbontás felszámolásának szervezetlensége miatt. Az incidensben az állomány 28 tagja is megsérült – közölte a belga média.

Vincent Gilles, a rendőri szakszervezet elnöke kijelentette, hogy a helyszínen szolgálatot teljesítő kollégáik nem kaptak egyértelmű parancsokat. Magukra hagyták őket, helyszínen meghozott döntések alapján kellett fellépniük, és a szakszervezet tudatosítani szeretné, hogy minden intézkedés szükséges, megfelelő és arányos volt – húzta alá. Nyilvánvaló, hogy a rendőrök által elkövetett szándékos és törvénybe ütköző erőszakos cselekedeteket büntetni kell, a belga rendőrség tagjai azonban tisztességes emberek. Fantázia szüleménye az, hogy intézkedéseik motivációja túlnyomó részben rasszista indítékú lenne – tette hozzá. Az incidens során a rendőrség vízágyúkat használt a tömeg oszlatására. Sokan megsebesültek, köztük egy újságíró.

A szervezők kiemelték, hogy a lakosság egyes csoportjainak a rendőrök iránt érzett ellenszenvét és a kialakult feszültséget gyakran a sajtó táplálja.

Több száz rendőr tüntetett belgiumi városokban szakmájuk becsületének helyreállítása érdekében. A tiltakozók visszautasították a szisztematikus rasszizmus vádját, valamint a feltételezett indokolatlan rendőri erőszakra adott elítélő politikai válaszokat – közölte a helyi média.

A megmozdulásokat szervező tisztek csoportja szerint a belga rendőrséget főként aránytalan fellépéssel és rasszizmussal vádolják. A rendőrséget rossz színben feltüntető bejegyzések és videók ellepik a közösségi oldalakat – hangoztatták. A társadalom elvárja, hogy a rendőrség fellépjen a rendbontók ellen, ugyanakkor általános megvetés követi, ha az akció során az állomány egy-egy tagja határozottabban lép fel. Véleményük szerint ugyanakkor a rendfenntartó erők elítélése, megbélyegzése, egyes tagjainak nehezen indokolható felelősségre vonása „rövidlátó cselekedet, hosszú távon pedig a visszájára sül el”.

A szervezők aláhúzták, hogy a rendőrök körében tapasztalt megkülönböztető magatartás vagy a fizikai erő indokolatlan használatával járó intézkedés sosem marad büntetlenül.

A sajtó szerepe

Kiemelték továbbá, hogy a lakosság egyes csoportjainak a rendőrök iránt érzett ellenszenvét és a kialakult feszültséget gyakran a sajtó táplálja. Véleményük szerint a médiának megfelelő arányban, objektív információkat kell közölnie. Mindig az egész esetet, annak körülményeivel együtt kell bemutatni, nem pedig hangulatkeltő módon a tényeknek csak egy részét közvetíteni, eltorzítva a valóságot – húzták alá.

A belga média arról számolt be, hogy a megmozdulások civil és egyenruhás részvevői tiltakozó akciójuk részeként rendőrautók szirénáit kapcsolták be, az övükön tartott bilincseket pedig ledobták a földre.

A rendőri szakszervezetek valamint a belga szövetségi kormány illetékesei péntek délután ülnek tárgyalóasztalhoz az állomány tagjait érő folyamatos támadások miatt.