Header Ads Widget

Források szerint Ferenc pápa tavaly kétszer találkozott négyszemközt Albert Bourlával, a Pfizer vezérigazgatójával


VATIKÁNVÁROS - A The Register értesülései szerint Ferenc pápa tavaly a tudta nélkül magánbeszélgetéseket folytatott a Pfizer vezérigazgatójával, amikor kérdések merültek fel a fertőzés megelőzésében hatékony védőoltásokkal kapcsolatban, amelyeket mostantól kötelezően alkalmaznak a Vatikán minden alkalmazottja és látogatója számára.

Vatikáni források szerint a Szentatya kétszer is találkozott a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával a Vatikánban, bár a pontos részletek nem ismertek.

A legtöbb pápai magánaudienciával ellentétben ezeket a találkozókat nem jelentette be a Szentszék sajtóirodája, amely nem válaszolt a találkozók megerősítésére irányuló többszöri megkeresésre sem. A Pfizer szóvivője azt mondta: "Nem tudjuk megerősíteni vagy cáfolni, mivel a vezetőink mozgását a szabályzatunk értelmében bizalmasnak tekintjük".

Bourla és a pápa találkozói nem az első ilyen előre be nem jelentett pápai találkozók lennének az elmúlt években. 2019 novemberében, nem sokkal a COVID-19 egészségügyi vészhelyzet kezdete előtt a pápa négyszemközt fogadta Melinda Gatest. A Vatikánban ismert találkozót nem jelentették be, és hivatalosan soha nem ismerték el.

Tavaly májusban Bourla részt vett az "Unite to Prevent & Unite to Cure" elnevezésű vatikáni online egészségügyi konferencián, amely jelentős hangsúlyt fektetett a COVID-19 kezelésére és megelőzésére, és platformot biztosított a nagy gyógyszeripari vállalatok által gyártott vakcinák népszerűsítésére.

A találkozón, amelynek társszervezője a Kultúra Pápai Tanácsa volt, felszólalt még Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója, egy másik nagy COVID-19 elleni vakcinagyártó; Dr. Anthony Fauci, Joe Biden elnök főorvosa; és Dr. Francis Collins, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek akkori igazgatója.

A Vatikáni Városállam volt az egyik első ügynökség, amelyik oltóanyagot adott be, miután 2020 végén szerződést kötött a Pfizerrel, hogy a Pfizer BioNTech gyógyszeripari termékét kizárólag az alkalmazottai számára kínálja. Az első vakcinákat 2021 elején vezették be. (...)

2020 decemberében Andrea Arcangeli professzor, a Vatikán Egészségügyi és Higiéniai Igazgatóságának igazgatója azt mondta, hogy a Vatikán azért döntött a Pfizer vakcina mellett, mert az a klinikai vizsgálatok során "95%-os hatékonyságot" mutatott. Hozzátette, hogy "később más módszerekkel előállított vakcinák is bevezethetők, miután értékelték hatékonyságukat és teljes biztonságosságukat".

A Yahoo Newsnak január 10-én adott interjújában Bourla azonban elismerte, hogy a vakcina első két adagja már nagyrészt hatástalan az Omicron változat terjedése ellen, és hogy bár az Omicron a magas fertőzési arányok miatt "enyhébb", mint a korábbi változatok, a kórházi felvételek "sokkal magasabbak lettek a súlyos megbetegedések, az intenzív osztályon való tartózkodás stb. tekintetében". 

"Tudjuk, hogy a vakcina két adagja nagyon korlátozott védelmet nyújt, ha egyáltalán nyújt védelmet" - mondta Bourla a Yahoo Newsnak. "A három dózis az emlékeztetővel együtt megfelelő védelmet nyújt a kórházi kezelés és a halálozás ellen". (...)

A Pápai Tanács egyik tisztségviselője ma reggel azt mondta a Register-nek: "A tesztje pozitív lett, de jövő héten visszavárjuk a hivatalba".

Vatikáni források azt is elmondták a Register-nek, hogy a tavalyi év második felében 14 svájci őr is megfertőződött a COVID-19 vírussal, de az eseteket soha nem jelentették. Mindegyiküknek volt két Pfizer adagja, de szinte semmilyen tünetük nem volt.

A Vatikán a vakcina bevezetése óta nem jelentett kórházi esetet vagy halálesetet, és a Vatikánban a teljes világjárvány alatt nem jelentettek COVID-19 halálesetet. (...)"Forrás