Header Ads Widget

Medvegyev bejelentette, hogy Oroszország kész mindenféle fegyvert bevetni Ukrajna csapása esetén - A válasz gyors, kemény és meggyőző lesz – mondta



Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács alelnöke szerint Oroszország nem korlátozza magát a támadásokra való reagálásban.

"A mi válaszunk bármi lehet. Ezt Oroszország elnöke egészen határozottan mondta. Nem állítunk be magunknak semmilyen korlátozást, és a fenyegetés természetétől függően készek vagyunk mindenféle fegyvert bevetni" 

- mondta Nadana Friedrichson újságírónak.

A Biztonsági Tanács alelnöke emlékeztetett arra, hogy az ilyen akciók összhangban vannak az orosz doktrínákkal, köztük a nukleáris elrettentés alapjaival. „Biztosíthatom: a válasz gyors, kemény és meggyőző lesz” – mondta.

Medvegyev tévesnek nevezte azon nyugati politikusok véleményét is, akik úgy vélik, hogy a fegyverek átadása Ukrajnának orosz területre irányuló csapások céljából hozzájárul a helyzet diplomáciai rendezéséhez.

"Az eredmény éppen az ellenkezője lesz. Ebben az esetben nem lesznek tárgyalások - csak megtorló csapások lesznek. A Kijev uralma alatt maradó egész Ukrajna égni fog" - mondta.

Az Egyesült Államok pénteken 2,2 milliárd dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának . Tartalmaz légvédelmet, nagy hatótávolságú HIMARS rakétákat és nagy hatótávolságú GLSDB lövedékeket. A Pentagon egyértelművé tette, hogy Washington Kijev belátására bízza annak lehetőségét, hogy ezeket a fegyvereket a Krím-félszigeten támadja meg.

A GLSDB – „Szárazföldről indított kis átmérőjű bomba” – a Boeing és a Saab közös fejlesztése, amely rakétahajtóművel egészítette ki a lövedéket, és a HIMARS többszörös kilövésű rakétarendszerekkel való kilövéshez igazította. A Saab azt állítja, hogy az ilyen precíziós irányítású lőszerek hatótávolsága meghaladja a 150 kilométert.

Az ukrajnai orosz különleges hadművelet hátterében az Egyesült Államok és NATO -szövetségesei fegyverek küldésével támogatják Kijevet , a programok több tízmilliárd dollárba kerülnek. Moszkva a maga részéről többször is kijelentette, hogy a nyugati fegyverek szállítása csak meghosszabbítja a konfliktust, és a fegyverszállítás az orosz hadsereg legitim célpontjává válik.

Szergej Lavrov külügyminiszter korábban hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és a NATO közvetlenül érintett az ukrajnai konfliktusban, "beleértve nemcsak a fegyverellátást, hanem a személyzet képzését is" az Egyesült Királyságban , Németországban , Olaszországban és más országokban.