Header Ads Widget

A legnagyobb amerikai bankok a betétek tömeges kivonásának megugrását tapasztalta!! Jön a hitelválság?



"Amerika 25 legnagyobb bankja a múlt héten hatalmas, 90 milliárd dolláros betétkiáramlást tapasztalt, ami éles fordulatot jelent az előző héthez képest, amikor a nagyobb pénzintézetek felszívták a kisebb bankokból a Silicon Valley Bank (SVB) összeomlása nyomán rekord ütemben kivont betétek egy részét."

Az SVB március 10-i összeomlása és március 22-e között az Egyesült Államok belföldön bérelt bankjai összesen mintegy 213 milliárd dollárt veszítettek betétekből, mivel a skittish megtakarítók rohantak kivenni a pénzüket, a Federal Reserve legfrissebb, szezonálisan kiigazított betétkiáramlási adatai szerint.

Bár az SVB csődjét követő első héten rekordszámú, 196,4 milliárd dolláros csökkenés következett be a kisebb bankokban elhelyezett betétekben – amelyek az eszközök tekintetében kisebbek a top 25-nél –, ezt fordulat követte, a kis belföldön bérelt bankok nagyjából 6 milliárd dolláros növekedést tapasztaltak.

Ennek ellenére a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a kisebb bankok valamivel több mint 190 milliárd dollárral csökkentek, mivel az SVB összeomlása sokkhullámokat váltott ki a piacokon.

Eközben a nagy bankok, amelyek az SVB csődjét követő héten a betétek növekedését tapasztalták, a következőben meredek csökkenést tapasztaltak. A nagy belföldön bérelt bankok betétei 89,7 milliárd dollárral csökkentek a március 22-én véget ért héten. Egy héttel korábban a nagybankok 67 milliárd dollárnyi betéthez jutottak. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a nagy amerikai bankok 22,7 milliárd dollárral csökkentek az SVB összeomlása óta.

A pénzpiaci alapok a betétkiáramlás fő haszonélvezői közé tartoztak. Márciusban mintegy 286 milliárd dollár áramlott az amerikai pénzpiaci alapokba, jelentette a Financial Times március 26-án az EPFR adataira hivatkozva. Ez a legnagyobb beáramlási hónap a COVID-19 világjárvány 2020-as csúcspontja óta.

Az SVB csődje, amely 212 utolsó negyedévében nagyjából 2022 milliárd dolláros eszközzel rendelkezett, az Egyesült Államok történetének második legnagyobb bankösszeomlása volt.

Jön a hitelválság?

Az SVB csődjét követően számos sürgősségi intézkedést vezettek be a piacok megnyugtatására, beleértve a kibővített betétgaranciákat és egy speciális swapkeretet a Fednél, ahol a bankok a szokásosnál könnyebb feltételekkel vehettek fel hitelt a betétesek keresletének kielégítésére.

Miközben a szélesebb körű pénzügyi fertőzés közvetlen veszélye enyhülni látszik, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a reálgazdaság a hitelezési feltételek szigorodásával és a hitelek kiszáradásával csapás előtt áll.

A hitelezési standardok 2022 elején kezdtek szigorodni a Federal Reserve infláció elleni kamatemeléseivel és mérleglefolyásával. Most még szigorúbbá válnak az amerikai bankszektor zavarainak korai következményei közepette.

"A Silicon Valley Bank és a Signature Bank közelmúltbeli csődje, valamint a bankrendszer többi részével kapcsolatos aggodalmak (akár indokoltak, akár nem) hozzájárultak a növekvő hitelszűkülethez" - mondta Peter Earle, az Amerikai Gazdaságkutató Intézet közgazdásza a The Epoch Times-nak e-mailben küldött nyilatkozatában.

"A vállalati kötvénykibocsátás csökkenése az elmúlt hetekben egyértelmű jele ennek a fejlődésnek."

A BMO Capital Markets legfrissebb jelentése szerint a legmagasabb hitelminősítéssel rendelkező amerikai vállalatok februárban rekordmennyiségű, 144 milliárd dollárnyi hitelviszonyt megtestesítő értékpapírt adtak el, hogy megelőzzék a további potenciális kamatemeléseket.

De az SVB – és néhány nappal később a Signature Bank – csődje miatt a vállalati kötvénypiacon az ügyletek szinte leálltak. Az ikerbank összeomlását követő héten nulla befektetési minősítésű kötvényügyletet áraztak be a PitchBook LCD szerint. Bár az üzletek a következő héten újra elindultak, az aktivitás gyenge maradt.

Nagyjából ugyanez volt a helyzet a magas hozamú kötvénypiacon az alacsonyabb hitelminősítésű vállalatok esetében, az elmúlt hetekben nullához közeli kibocsátással.

Earle azt mondta, hogy ha az amerikai bankszektor egészségével kapcsolatos aggodalmak folytatódnak, ez "végül azt eredményezi, hogy a hitelezés nem lesz elérhető, vagy csak túlzott kamatlábak mellett érhető el", ami hitelválságot eredményez.

Hitelszűke idején a bankok emelik hitelezési standardjaikat, ami megnehezíti a háztartások és a vállalkozások hitelhez jutását.

"Nagy kérdés a helyi közösségek számára"

Miután az SVB összeomlását követő első héten 129,3 milliárd dollárnyi betétkiáramlás történt az összes amerikai belföldi engedéllyel rendelkező bankból, a betétek rohama a múlt héten nettó 84 milliárd dollárra lassult.

Bár az amerikai szabályozók szerint ez a betétek kiáramlásának stabilizálódását jelenti, jelentős bizonytalanság van azzal kapcsolatban, hogy innen merre mennek a dolgok. Forrás


CENZÚRAMENTES OLDAKUNK!

https://vk.com/eltitkolttudas