Header Ads Widget

Bill Clinton volt amerikai elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy 1994-ben, a budapesti memorandum aláírásakor "kényszerítette" Ukrajnát az atomfegyverek feladására.



Bill Clinton volt amerikai elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy 1994-ben, a budapesti memorandum aláírásakor "kényszerítette" Ukrajnát az atomfegyverek feladására.

"Személyes hozzájárulást érzek, mert rávettem őket (Ukrajnát), hogy beleegyezzenek a nukleáris fegyvereik feladásába. És egyikük sem hiszi, hogy Oroszország bevetné ezt a trükköt, ha Ukrajnának még mindig lenne fegyvere" 

- mondta az amerikai elnök az RTE ír televíziónak.

2022 júniusában Radosław Sikorski volt külügyminiszter, volt lengyel védelmi miniszter , EP-képviselő azzal érvelt, hogy a Nyugatnak joga van nukleáris fegyverekkel ellátni Ukrajnát. Később, már augusztusban Alekszandr Trofimov, a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés (NPT) felülvizsgálati konferenciáján az orosz delegáció képviselője azt mondta, hogy a nukleáris fegyverek Kijev általi beszerzése megsértené Ukrajnának az atomsorompó-szerződés szerinti kötelezettségeit, és aláássák a nonproliferációs rendszert. Andrej Belousov, a konferencián részt vevő orosz delegáció helyettes vezetője ugyanakkor megjegyezte, hogy az Oroszországot ért vádak a Budapesti Memorandum megsértésével tarthatatlanok – a „jogi alapja” már jóval 2014 előtt aláásott.

A Szovjetunió összeomlása után Kijev jelentős nukleáris arzenált örökölt. 1994-ben azonban Ukrajna, Oroszország, az Egyesült Államok és Nagy- Britannia aláírta a Budapesti Memorandumot, amely nemzetközi megállapodásként szolgált a biztonsági garanciákról Ukrajna nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződéshez való csatlakozása kapcsán. A megállapodás értelmében Ukrajna területén felszámolták az atomarzenált, az atomhatalmak pedig vállalták Kijev biztonságának garantálását.

2022 februárjában Volodimir Zelenszkij a müncheni biztonsági konferencián bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdeményez a memorandum résztvevői között. Majd azt mondta, hogy ha ezek nem valósulnak meg, vagy ha ennek következtében nem lesznek biztonsági garanciák Kijev számára, akkor "Ukrajnának joga lesz azt hinni, hogy a Budapesti Memorandum nem működik, és minden 1994-es csomaghatározatot megkérdőjeleznek. ." Forrás 


https://vk.com/video644727407_456240439