Header Ads Widget

Ferenc pápa nyitottságát fejezte ki az azonos nemű párok katolikus áldására, azzal a feltétellel, hogy nem tévesztik össze őket a férfiak és nők házassági szertartásaival.



Ferenc pápa nyitottságát fejezte ki az azonos nemű párok katolikus áldására, azzal a feltétellel, hogy nem tévesztik össze őket a férfiak és nők házassági szertartásaival, ami vízválasztó pillanat lehet a globális katolikus egyház számára.

Ferenc pápa azt is felvetette, hogy a nők pappá szentelésének kérdése, amelyet II. János Pál pápa 1994-ben ellentmondásosan betiltott, további tanulmányozásra szorulhat.

"A lelkipásztori óvatosságnak megfelelően meg kell különböztetnie, hogy vannak-e olyan áldási formák, amelyeket egy vagy több ember kér, és amelyek nem közvetítik a házasság téves felfogását" 

– írta Ferenc pápa szeptember 25-én kelt levelében, amelyet a Vatikán október 2-án tett közzé.

A pápa szavai öt nyugalmazott konzervatív katolikus bíborosra reagáltak, akik levelet írtak a pápának, amelyben aggodalmukat fejezték ki számos kényes kérdéssel kapcsolatban, amelyeket várhatóan megvitatnak a Vatikán e havi nagy találkozóján, az úgynevezett püspöki szinóduson.

A pápa nyolcoldalas válaszát leghangosabb kritikusainak a meleg áldásokkal, a nők pappá szentelésével, a szinodalitással, az isteni kinyilatkoztatással és a megbocsátás természetével kapcsolatos kérdéseikre válaszolva ajánlotta fel. A bíborosok, akiket láthatóan frusztrált a pápa válasza, október 2-án nyilvánosságra hozták eredeti kérdéseiket.

Kapcsolódó: Öt bíboros kérdőre vonja a pápát, hogy erősítse meg az egyház tanítását a melegekről, a nőkről a szinódus előtt

Miközben Ferenc pápa határozottan megvédte az egyház régóta fennálló tanítását, miszerint a házasság egy férfi és egy nő között jön létre, és nyitottnak kell lennie a gyermekek előtt, azt is mondta, hogy fontos, hogy az egyház "ne veszítse el a lelkipásztori szeretetet, amelynek minden döntésünk és hozzáállásunk részét kell képeznie".

Annak védelme, amit az egyház objektív igazságnak tanít, nem jelenti azt, hogy az egyházi vezetők "bírókká válnak, akik csak tagadnak, elutasítanak, kizárnak".

A pápa ezután jelezte, hogy megkülönböztetésre van szükség, amikor azonos nemű párok kérnek áldást, és azt mondta, hogy minden áldásnak kerülnie kell a félreértést azzal kapcsolatban, amit az egyház tanít a házasság természetéről.

"Amikor áldást kérsz, Isten segítségét kéred, egy imát, hogy jobban tudjunk élni, egy atyába vetett bizalmat, aki segíthet nekünk jobban élni" 

– írta.

A pápa legutóbbi levele hirtelen és szándékos elmozdulásnak tűnik a Vatikán doktrinális hivatala által 2021 márciusában kiadott rendelethez képest – a pápa jóváhagyásával –, amely kifejezetten megtiltja a papoknak az azonos neműek kapcsolatának megáldását, azzal az indoklással, hogy Isten "nem áldhatja meg a bűnt".

Abban az időben a kétoldalas magyarázat hét nyelven jelent meg, kijelentve, hogy a katolikus tanítás szerint a házasság egy férfi és egy nő között jön létre – azzal a céllal, hogy új életet teremtsen –, és mivel a melegek élettársi kapcsolata orvosi beavatkozás nélkül nem tudja elérni ezt a célt, lehetetlen áldást adni az azonos nemű pároknak.

A nők felszentelésének kérdésében Ferenc elismerte János Pál 1994-es kijelentését az Ordinatio Sacerdotalis apostoli levélben, miszerint az egyháznak "nincs felhatalmazása" arra, hogy nőket szenteljen pappá, valamint János Pál kijelentését, miszerint a tanítást minden katolikusnak "véglegesen meg kell tartania".

De Ferenc pápa azt is mondta, hogy nincs "világos és hiteles doktrína (...) a "végleges nyilatkozat" pontos jellegéről. "

"Ez nem dogmatikus meghatározás, mégis mindenkinek el kell fogadnia" – foglalta össze a pápa. "Senki sem mondhat ellent neki nyilvánosan, mégis tanulmányozás tárgya lehet, mint például az anglikán közösségben a felszentelések érvényessége esetében."

Ferenc pápa idézte a II. Vatikáni Zsinat tanítását a "minden hívő papságáról", és azt mondta: "Nem lehet fenntartani egy olyan fokozatbeli különbséget, amely azt jelenti, hogy a hívők általános papságát »másodosztályúnak« vagy kisebb értékűnek tekintjük."

Ferenc pápa azt is mondta, hogy az 1994-es rendelettel János Pál "semmilyen módon nem becsülte le a nőket, és nem adta a legfőbb hatalmat a férfiaknak".

János Pál korábbi, 1988-as Mulieris Dignitatem kezdetű apostoli leveléből idézve Ferenc pápa azt mondta, hogy elődje "kijelentette, hogy ha a papi funkció »hierarchikus«, akkor azt nem az uralom egyik formájaként kell értelmezni, hanem »teljesen Krisztus tagjainak szentségére van rendelve«. "

Ferenc pápa azt mondta: "Ha ezt nem értjük meg, és nem vonjuk le ezeknek a különbségtételeknek a gyakorlati következményeit, nehéz lesz elfogadni, hogy a papság csak a férfiaknak van fenntartva, és nem leszünk képesek elismerni a nők jogait vagy annak szükségességét, hogy különböző módokon részt vegyenek az egyház vezetésében."

Az azonos nemű párok megáldásával kapcsolatban Ferenc pápa azt mondta, hogy a lelkipásztori óvatosság miatt hozott döntések "nem feltétlenül válnak normává".

"A kánonjognak nem szabad és nem is terjedhet ki mindenre, és a püspöki konferenciáknak nem szabad úgy tenniük, mintha ezt tennék dokumentumaikkal és változatos jegyzőkönyveikkel, mert az egyház élete a szabályokon kívül számos csatornán keresztül zajlik" 

– mondta a pápa.

Annak ellenére, hogy a katolikus egyház jelenleg tiltja az azonos nemű párok megáldását, Belgium katolikus püspökei szeptemberben irányelveket tettek közzé, amelyek imát és áldást tartalmaznak az azonos neműek együttéléséért, miközben megkülönböztetik őket a szentségi házasságtól.

Márciusban a németországi katolikus püspökök megszavazták az azonos neműek megáldására vonatkozó tervek jóváhagyását, a múlt hónapban pedig több kölni pap nyilvános áldást tartott meleg párok számára, dacolva egyházmegyéjük konzervatív vezetőjével.

A nyár elején Ferenc pápa nagyszabású átalakítást kezdeményezett a Hittani Dikasztériumban. Egy argentin társát és régi teológiai tanácsadóját, az új Víctor Manuel Fernández bíborost nevezte ki a hivatal új vezetőjének.

Egy interjúban, amely nem sokkal kinevezése után jelent meg, Fernández jelezte, hogy nyitott a meleg áldások kérdésének felülvizsgálatára, mindaddig, amíg azok nem okoznak zavart a házasság jelentésével kapcsolatban.

"Ha egy áldást úgy adnak, hogy az nem okoz zavart, akkor azt elemezni és meg kell erősíteni" 

– mondta akkor Fernández.


 KAPCSOLÓDÓ CIKKEK 


A vallás és a nagyhatalmak összefonódása óriási pusztítást végzett az emberiség ellen! A Vatikán sötét oldala! Ferenc pápa kezet csókol Rothschildéknek és Rockefelleréknek, mint jó szolga! Videók.