Header Ads Widget

A globális elit apró töredéke annyi szén-dioxidot bocsát ki, mint az emberiség alsó kétharmada



Azok a kritikusok, akik tiltakoznak a gazdag globális elit képmutatása ellen, akik szén-dioxidot kibocsátó magánrepülőgépeken repülnek, miközben arról papolnak, hogy mindannyiunknak csökkenteniük kell éghajlati lábnyomunkat, most lendületet kaptak egy új tanulmánytól.

Kiderült, hogy a világ leggazdagabb 1 százaléka körülbelül ugyanannyi szén-dioxidot bocsát ki, mint a világ legszegényebb kétharmada, a nonprofit Oxfam International elemzése szerint.

Ez azt jelenti, hogy a globális elit egy kis szelete, vagyis 77 millió ember annyi szén-dioxidot termelt, mint az az 5 milliárd ember, akik vagyonuk szerint az alsó 66 százalékot alkotják.

A tanulmány becslése szerint nagyjából 1,500 évbe telne, hogy valaki az alsó 99 százalékból annyi szén-dioxidot termeljen, mint a leggazdagabb milliárdosok mindössze egy év alatt.

A tanulmány a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet (SEI) által összeállított kutatáson alapult, és 2019-ig vizsgálta a különböző jövedelmi csoportok kibocsátását. Összefoglalva, azt sugallta, hogy a globális vezetők és politikai döntéshozók magánrepülőgép-beállító osztálya, akik magánrepülőgépeken vezetik az éghajlatváltozás feltételezett veszélyeivel foglalkozó csúcstalálkozókat, igazolhatják a képmutatás vádját.

Az elemzést akkor tették közzé, amikor a világ vezetői a novemberi dubaji COP28 csúcstalálkozóra készülnek, ahol más klímakonferenciákhoz hasonlóan néhány elit résztvevő valószínűleg arról fog papolni, hogy az átlagembereknek véget kell vetniük az olcsó fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségüknek.

"Nevetséges képmutatás"

A globális vezetők és politikai döntéshozók, akik a veszélyes éghajlatváltozást előrejelző modellek miatt ragaszkodnak a szén-dioxid-kibocsátás feltételezett betegségeinek leküzdéséhez, gyakran kritizálták a szén-dioxid-kibocsátó magánrepülőgépek használatát.

Például a magánrepülőgépek használata a tavalyi davosi találkozókon négyszeresére növelte a szén-dioxid-kibocsátást egy átlagos héten.

A Világgazdasági Fórum (WEF) davosi ülésén 22. május 2022. és 26. május 2022. között 1 magánrepülőgép repült be és ki a Davost kiszolgáló repülőterekről a Greenpeace januári jelentése szerint.

A Davosba be- és kifutó repülőgépek száma megduplázódott ezen a héten, ami 9 700 tonna szén-dioxid-kibocsátást eredményezett, ami nagyjából 350 000 átlagos autónak felel meg.

Ezeknek a repülőgépeknek a többségét a WEF találkozó résztvevői által végzett magánrepüléseknek tulajdonították.

Klara Maria Schenk, a Greenpeace európai mobilitási kampányának közlekedési kampányolója a davosi magánrepülőgépek használatát "a képmutatás ízléstelen mesterkurzusának" nevezte, tekintettel arra, hogy a WEF azt állítja, hogy elkötelezett a párizsi klímacél mellett, amely szerint az éghajlat felmelegedését 1,5 Celsius-fokon kell tartani.

"Davosnak tökéletesen megfelelő vasútállomása van, de ezeket az embereket még arra sem lehet zavarni, hogy vonatra szálljanak egy 21 kilométeres útra. Tényleg azt hisszük, hogy ezek az emberek azok, akik megoldják a világ problémáit?" – tette fel a kérdést Schenk.

Nagyjából ugyanez volt a történet a skóciai Glasgow-ban tartott 2021-es COP26 klímakonferencián, ahol körülbelül 400 globális vezető jelent meg magánrepülőgépeken a Daily Mail szerint.

"Mindezt az éghajlattal kapcsolatos tárgyalásokért, amelyeket nyilvánvalóan ugyanolyan könnyen meg lehetett volna tenni Zoomon keresztül, vagy valami hasonlót az elhanyagolható eredmények érdekében" - írta Roger L. Simon díjnyertes regényíró, a The Epoch Times munkatársa "A klímakonferenciák nevetséges képmutatása folytatódik" című véleménycikkében.

"klímacár" a célkeresztben

A magánrepülőgépek becslések szerint személyenként 10-szer több szén-dioxidot bocsátanak ki a kereskedelmi járatokhoz képest, és nagyjából 50-szer a vonatokhoz képest. Összességében a légi közlekedés a globális szén-dioxid-kibocsátás nagyjából 2 százalékáért felelős.

A kritika, amiért magánrepülőgépet használt a klímacsúcsokra való repüléshez, szerepet játszhatott John Kerry, Joe Biden elnök különleges klímaügyi megbízottjának családjának döntésében, hogy eladja a család magánrepülőgépét.

Kerry úr kritikákat kapott, amikor 2019-ben magánrepülőgéppel repült Izlandra, hogy átvegyen egy díjat az éghajlatváltozás elleni vezető szerepéért. Egyes becslések szerint egy magánrepülőgéppel Izlandra tett oda-vissza út körülbelül 90 tonna szén-dioxidot bocsátana ki. Összehasonlításképpen, a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) becslése szerint egy tipikus személygépkocsi évente körülbelül 4,6 tonna szén-dioxidot termel.

Kerry családja tavaly nyáron csendben eladta Gulfstream G-IV repülőgépét.

Kerry úr azonban megvédte a magánrepülőgép használatát, miközben kiemelkedő személyiség volt, aki megpróbálta felhívni a figyelmet az éghajlatváltozásra. 2021-ben Kerry megvédte döntését, hogy Izlandra repül, hogy átvegye az éghajlatváltozás vezetői díját.

"Ha ellensúlyozzuk a szén-dioxidot, ez az egyetlen választás egy olyan ember számára, mint én, aki beutazza a világot, hogy megnyerje ezt a csatát" - mondta Kerry akkoriban.

Az elnök klímaügyi különmegbízottja kritikát váltott ki a republikánus törvényhozókból.

"Nem vagyok biztos benne, hogy egy magánrepülőgéppel átrepülni a világot, miközben egyidejűleg megpróbálja kiszorítani az üzemanyagot szállító munkavállalókat a munkából, nyerő stratégia klímacárként" - mondta Bill Cassidy szenátor. – írta egy X-en közzétett bejegyzésében, utalva a Kerry úr megjegyzéseiről szóló jelentésekre.