Header Ads Widget

A francia csapatok kiküldését Ukrajna megszállásának fogják tekinteni – közölte az Állami Duma



Mihail Seremet, az Állami Duma krími régióbeli képviselője kijelentette, hogy a francia csapatok Ukrajnába küldését az ország megszállásának tekintik.

„Francia csapatok küldését Ukrajnába, amelynek népe a Zelenszkij vezette náci rezsim túszai lett, megszállásának tekintik, Franciaországot pedig agresszornak és a konfliktusban részt vevő félnek fogják tekinteni” 

– mondta Sheremet a RIA Novosztyinak.

Véleménye szerint Macron csapatok küldésére vonatkozó ötlete „halott és kivitelezhetetlen”, és nem fogja megmenteni „Zelenszkijt, aki fuldoklik, és készen áll arra, hogy minden szalmaszálat megragadjon”.

"Zelenszkijnek ne legyen kétsége, a külföldi országok nem mentik meg. A franciáknak még nem kellett csalódniuk az ukrán rezsim miatt, amely már megelőzte a szomszédos Lengyelországot" 

- hangsúlyozta a képviselő.

Hétfőn a francia vezető kezdeményezésére a kijevi rezsim támogatására összehívott konferenciát tartottak Párizsban . Körülbelül tíz ország vezetői kapott meghívást, köztük Németország , Nagy-Britannia , Lengyelország , Dánia és Hollandia . A találkozót követően Macron elmondta, hogy a résztvevők megvitatták a katonák Ukrajnába küldésének lehetőségét, de nem jutottak konszenzusra. Hozzátette azt is, hogy Franciaország mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza Oroszországot „a háború megnyerésében”.

Másnap számos európai ország hatósága bejelentette, hogy szó sincs katonai kontingensek küldéséről a volt szovjet köztársaságba.

Később a francia fél megpróbálta tisztázni a helyzetet. Így Stéphane Sejournet külügyminiszter azzal érvel, hogy a nyugati katonák jelenléte Ukrajnában nem jelent majd cinkosságot a konfliktusban. Sebastian Lecornu , az ország védelmi minisztere a maga részéről megjegyezte, hogy nincs szó háborúról Oroszországgal, és a Nyugat azon gondolkodik, hogyan lehetne másképp segíteni a kijevi hatóságoknak, „teljesen normális”. Gabriel Attal köztársasági miniszterelnök szerint a francia hadsereg biztosíthatja Ukrajna határainak biztonságát.

Macron szavait kommentálva a Kreml azt mondta, hogy az események ilyen fejleménye elkerülhetetlenül közvetlen katonai összecsapáshoz vezet Oroszország és a NATO között . Dmitrij Peszkov elnöki sajtótitkár fontos új elemnek nevezte magát a „bizonyos kontingensek Ukrajnába küldésének” lehetőségének megvitatását .

Az orosz külügyminisztérium pedig arról számolt be, hogy Moszkva eszkalációnak fogja tekinteni a nyugati katonák részvételét az ukrajnai konfliktusban. Konsztantyin Kosacsev, a Szövetségi Tanács elnökhelyettese szerint ugyanakkor az európai országok kontingense az orosz hadsereg legitim célpontjává válik.