Header Ads Widget

Irak párhuzamosan halad a BRICS filozófiájával, mivel megtiltotta nyolc banknak, hogy tranzakciókat kezdeményezzenek amerikai dollárban.



A közel-keleti ország hónapokkal azután lép fel az amerikai dollárral szemben, hogy betiltotta az összes készpénzfelvételt a valutában. Nyolc helyi banknak tilos hozzáférnie az iraki központi bank által naponta megrendezett amerikai dollár aukcióhoz. A helyi bankok többé nem férhetnek hozzá az ország központi bankjának dollártartalékaihoz.

A lépés egyenesen a BRICS forgatókönyvébe is belejátszik, ahol a szövetség célja az amerikai dollár növekedésének megállítása. Olvassa el itt, hogy megtudja, hány szektort érint az Egyesült Államokban, ha a BRICS abbahagyja a dollár használatát a kereskedelemben. Ráadásul Irak küzd az amerikai dollár feketepiaci tranzakcióinak ellenőrzéséért, ami akadályozza őshonos gazdaságát.

BRICS: Miért tiltja Irak az amerikai dollár tranzakciókat?

Irak célja, hogy ellenőrzés alatt tartsa az ingadozó feketepiaci árfolyamot, amely elég régóta sújtja az országot. A kemény valuta fő forrása azonban erősen importfüggő, és a szomszédos Iránba irányuló valutacsempészet elleni amerikai fellépés fő pontjává vált.

Lásd még: A BRICS véget vet az amerikai dollár dominanciájának, mondja a Wall Street

A nyolc bank, amely nem tartalmazhat amerikai dollár tranzakciókat Irakban:

  1. Ahsur Nemzetközi Befektetési Bank
  2. Iraki Beruházási Bank
  3. Iraki Unió Bankja
  4. Kurdisztáni Nemzetközi Iszlám Befektetési és Fejlesztési Bank
  5. Al Huda Bank
  6. Al Janoob Iszlám Befektetési és Pénzügyi Bank
  7. Arabia Iszlám Bank
  8. Hammurabi Kereskedelmi Bank

Lásd még: A BRICS "hitelminősítő ügynökséget" épít az amerikai dominancia ellensúlyozására

A BRICS stílusú amerikai dollár tranzakciók betiltása Irak helyi valutáját, az iraki dínárt is erősíti. Emellett a pénzügyminisztérium szóvivője azt mondta a Reutersnek: "Dicsérjük az Iraki Központi Bank folyamatos lépéseit, hogy megvédje az iraki pénzügyi rendszert a visszaélésektől, amelyek ahhoz vezettek, hogy a törvényes iraki bankok levelezőbanki kapcsolatokon keresztül nemzetközi összeköttetést értek el".