Header Ads Widget

Tanulmányok konfliktusok – Az omega-3 étrend-kiegészítők segítenek vagy ártanak?



A halolajjal kapcsolatos tanulmányok szakadást tárnak fel a tudományban az omega-3 zsírsavak előnyei és hátrányai körül, és kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy mennyit kell bevennie egy embernek – ha egyáltalán van ilyen.

A BMJ Medicine-ben nemrég megjelent tanulmány azt sugallja, hogy ezeknek az olajos kis tablettáknak a bevétele hozzájárulhat pitvarfibrillációhoz és stroke-hoz.

A kollektív kutatás elemzése azonban azt sugallja, hogy a tudományban a látszólagos ellentmondás inkább azt tükrözi, hogy az emberek különbözőek, és ami egyeseknek árthat, az másoknak segítség.

Egy esettanulmány

A halolajat, az omega-3 zsírsavak gazdag forrását általában étrendi beavatkozásként ajánlják a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. Az American Heart Association napi 0,5-1,8 gramm kombinált EPA-t és DHA-t javasol, az omega-3 két formáját, zsíros halként vagy étrend-kiegészítőként.

A BMJ Medicine-ben megjelent legújabb halolaj-eredmények csak egy újabb fejezetet jelentenek a különféle élelmiszerek és étrend-kiegészítők, köztük a vörös hús, a telített zsírok és a tojás egészségügyi hatásairól folyó tudományos viták történetében.

Ahhoz, hogy megértsük ezt a feltevést, meg kell ásnunk a tudomány működését, és nagyobb pillantást kell vetnünk az eddig végzett kutatásokra.

A tudomány összetett és korlátokat tartalmaz. Ennek ellenére a tudományos eredményeket gyakran falatnyi darabokra bontják, amelyek túlságosan leegyszerűsített címsorokat táplálnak, és az olvasókat megzavarják a látszólag egymásnak ellentmondó eredmények támadásától.

Ez a cikk esettanulmányként szolgál arról, hogy a média gyakran számol be fertőtlenített hangharapásról, és a kormányhivatalok hogyan határoznak meg átfogó ajánlásokat és egészségügyi politikákat az összetett egészségügyi kérdések túlzott leegyszerűsítése alapján.

Míg ez a cikk kizárólag a halolajra összpontosít, ugyanez az elemzés számos egészségügyi problémára alkalmazható, a sóbeviteltől a sztatinokig. 

Háttér

A Centers for Disease Control and Prevention szerint az Egyesült Államokban 33 másodpercenként hal meg egy személy szív- és érrendszeri betegségben (CVD) .

Sok orvos és dietetikus javasolja az omega-3 zsírsavak végét a szív- és érrendszeri események, köztük a szívroham vagy a szélütés csökkentése érdekében. Az Országos Egészségügyi Intézetek Diétás Kiegészítők Hivatala szerint a halolaj az egyik leggyakrabban használt nem vitamin-/nem ásványianyag-tartalmú étrend-kiegészítő az Egyesült Államokban . A BMJ Medicine tanulmánya szerint népszerűsége ellenére a halolaj különböző szív- és érrendszeri kimenetelekre gyakorolt ​​hatása vitatott volt.

A tanulmány megállapította, hogy a korábbi klinikai vizsgálatok, valamint az egész populációra kiterjedő mintázatokat elemző vizsgálatok azt találták, hogy az emberek kisebb valószínűséggel szenvednek agyvérzésben, ha omega-3 zsírsavakkal kiegészítették őket. Más tanulmányok kimutatták, hogy az embereknek egyáltalán nem volt haszna.

A tanulmány céljai: A halolaj hatásainak tisztázása

A BMJ Medicine tanulmánya a halolaj-kiegészítők hatásait vizsgálta a szív- és érrendszeri egészség különböző szakaszaiban, beleértve a pitvarfibrillációt (rendellenes szívritmus), a súlyos szív- és érrendszeri eseményeket és a halálozást. A súlyos szív- és érrendszeri nemkívánatos események a stroke, a szívinfarktus és/vagy a szívelégtelenség meghatározása voltak .

A vizsgálatban 415 737, 40-69 év közötti személy vett részt.

A kutatók két alapvető kérdést tettek fel:

1. Elsődleges megelőzés: Hogyan befolyásolja a halolaj a pitvarfibrilláció kialakulását, a súlyos szív- és érrendszeri eseményeket, valamint a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők halálát?

2. Másodlagos megelőzés: Hogyan befolyásolja a halolaj a szív- és érrendszeri betegségek progresszióját azoknál az embereknél, akiknél pitvarfibrilláció és/vagy súlyos szív- és érrendszeri események fordulnak elő?

Dizájnt tanulni

A résztvevőket a rendszeres halolaj-kiegészítőket használók vagy nem használók kategóriába sorolták az alapfelmérések során gyűjtött saját bevallású adatok alapján. A tanulmány átlagosan 11,9 éven keresztül követte a résztvevőket, és különféle egészségügyi nyilvántartásokon keresztül követte nyomon a pitvarfibrilláció, a szívelégtelenség, a stroke, a szívinfarktus és a halálesetek előfordulását. A vizsgálatot számos kovariánshoz igazították, beleértve az életkort, a nemet, az életmódbeli tényezőket és a már meglévő egészségügyi állapotokat.

Kulcsfontosságú leletek

A vizsgálat eredményeit két különálló kategóriába sorolták: elsődleges és másodlagos prevencióra.

Elsődleges megelőzés egészséges embereknél

Azoknál az embereknél, akiknél a kiinduláskor nem ismert a szív- és érrendszeri betegség, a halolaj-kiegészítők rendszeres használata jelentősen megnövelte a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázatát. Nem találtak szignifikáns hatást az egészséges állapotból a súlyos szív- és érrendszeri eseményekbe vagy a halálozásba való átmenetre. A részletes elemzés azonban világosabb képet tárt fel:

  • Pitvarfibrilláció: 13 százalékkal megnövekedett kockázat
  • Stroke: 5 százalékkal növeli a kockázatot
  • Szívelégtelenség: 8 százalékkal csökkenti a kockázatot
  • Szívinfarktus: Nincs jelentős hatás

Az egészséges embereknél megnövekedett szívbetegség és szélütés kockázata arra késztette a kutatókat, hogy óvakodjanak a halolaj használatától, anélkül, hogy egyértelmű bizonyítékot adtak volna annak előnyeire.

„Eredményeink azt sugallják, hogy a halolaj-kiegészítők elsődleges prevenciós célú használatakor óvatosan kell eljárni a bizonytalan szív- és érrendszeri előnyök és káros hatások miatt” – írták.

Másodlagos megelőzés ismert szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél

Azoknál a résztvevőknél, akiknél már az alaphelyzetben pitvarfibrillációt diagnosztizáltak, a halolaj-kiegészítés védőhatást mutatott, csökkentve a súlyos szív- és érrendszeri eseményekhez való átmenet és a halál kockázatát. A konkrét előnyök a következők voltak:

  • Szívinfarktus: 15 százalékkal csökkenti a kockázatot
  • Szívelégtelenség: 5 százalékkal csökkenti a kockázatot
  • Stroke: Nincs hatása

Az eredmények szerint a halolaj-kiegészítők segíthetnek a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében pitvarfibrillációban szenvedőknél. Csökkentette a szívelégtelenség, a szívinfarktus és a halál kockázatát, bár nem befolyásolta a stroke kockázatát.

Fontosabb szív- és érrendszeri események

Azoknál az embereknél, akiknél jelentős szív- és érrendszeri eseményeket tapasztaltak a vizsgálat során, a halolaj-kiegészítés nem volt jelentős hatással az általános mortalitásra. A konkrét eredményekre gyakorolt ​​hatás azonban ellentmondásos volt:

  • Szívelégtelenség: 9 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát
  • Szívinfarktus: 3 százalékkal növeli a halálozás kockázatát
  • Stroke: 4 százalékkal növeli a halálozás kockázatát

A tanulmány szerint a halolaj jótékony hatású lehet a szívelégtelenségben szenvedők számára, de kockázatot jelenthet másokra, különösen azokra, akiknek szélütése vagy szívrohama volt.

Ar bácsi azt mondta, hogy a halolaj miért hat eltérően az egészség különböző szakaszaira .

A tanulmány erősségei és korlátai 

A BMJ Medicine tanulmány nagy mintát, meghosszabbított időkeretet tartalmazott, és a szív- és érrendszeri betegségek több állapotát elemezte, míg a tanulmány szerint a legtöbb tanulmány „a halolaj szerepének felmérésére irányult a szív- és érrendszeri betegségek egy bizonyos szakaszában”.

Mivel azonban a tanulmány egyszerűen egy nagy populációban figyelt meg asszociációkat, nem tudta konkrétan megmondani, hogy mi okozta ezeket az asszociációkat.

A kutatók megállapították, hogy a genetika, az életkor, a nem, a dohányzási állapot, valamint a sztatinok és antidiabetikus gyógyszerek alkalmazása befolyásolhatja a halolaj-kiegészítés szív- és érrendszeri eseményekre gyakorolt ​​​​hatásait.

Ezenkívül a résztvevők saját maguk jelentette be halolaj-fogyasztásukat anélkül, hogy az adagolásra vagy a minőségre vonatkozóan útmutatást adtak volna, ami a felhasználási minták széles skálájához vezetett.

Dr. Peter Osborne, az Amerikai Klinikai Táplálkozástudományi Tanács diplomája és az Origins Healthcare alapítója kifogásolta a tanulmány megközelítését.

„Egy retrospektív vizsgálatot végezni, ahol csak azt mondják, hogy ezek az emberek azt állították, hogy omega-3 zsírsavat használnak, majd megpróbálják ezt a rossz eredmények fokozott kockázatával összefüggésbe hozni” – mondta a The Epoch Timesnak adott interjújában.

Ezenkívül a tanulmány legtöbb résztvevője a fehér etnikai csoportból származott, ami korlátozhatja az eredmények alkalmazását a szélesebb globális népességre.

Tekintettel a vizsgálat korlátaira, fontos összehasonlítani a BMJ Medicine tanulmány eredményeit más tanulmányokkal, mielőtt következtetéseket vonnánk le arra vonatkozóan, hogy valakinek érdemes-e kiegészítenie vagy sem.

Összehasonlítás korábbi tanulmányokkal

A BMJ Medicine tanulmány eredményei általában összhangban voltak számos korábbi randomizált, kontrollos vizsgálattal és metaanalízissel.

Korábbi megállapítások a pitvarfibrilláció fokozott kockázatáról omega-3-kiegészítővel

  • Meta-analízis : 2021-ben a Circulation 25 százalékkal megnövekedett pitvarfibrilláció kockázatát jelentette hét randomizált, kontrollos vizsgálat elemzése alapján.
  • REDUCE-IT próba : 2018-ban a New England Journal of Medicine 48 százalékkal megnövekedett pitvarfibrilláció kockázatát jelentette egy 8179 beteg bevonásával végzett placebo-kontrollos vizsgálat alapján.
  • Meta-analízis : 2021-ben a The Lancet 26 százalékkal megnövekedett pitvarfibrilláció kockázatát jelentette 38 randomizált, kontrollos vizsgálat elemzése alapján.
  • ERŐSSÉG-vizsgálat : 2020-ban a Journal of the American Medical Association 69 százalékkal megnövekedett pitvarfibrilláció kockázatáról számoltak be egy 13 078 beteg bevonásával végzett randomizált klinikai vizsgálat alapján.

A STRENGTH kísérlet kutatói arra a következtetésre jutottak:

„... van némi bizonytalanság, hogy van-e nettó haszna vagy kára bármely omega-3 zsírsav-készítmény beadásának. Tekintettel arra, hogy 2 nagy klinikai vizsgálat mostanra a pitvarfibrilláció magasabb előfordulási arányát mutatta ki, bár kicsi, nagy dózisú omega-3 zsírsav beadásakor, a megfigyelést alátámasztó mechanizmusok további vizsgálatokat igényelnek.

Korábbi megállapítások a halálozás kockázatának csökkentéséről Omega-3-kiegészítővel

  • GISSI-szívelégtelenség vizsgálat : 9 százalékkal csökkent a minden okból kifolyólag halálozás kockázata a The Lancetben egy randomizált, placebo-kontrollos vizsgálat alapján, amelyben 6975 krónikus szívelégtelenségben szenvedő ember vett részt.
  • Meta-analízis : 9 százalékkal csökkent a szívhalál és 17 százalékkal csökkent a szívinfarktus kockázata 2020-ban a Pharmacological Research 16 randomizált, kontrollos vizsgálat elemzése alapján.
  • GISSI-Prevenzione Trial : 31 százalékkal csökkent a teljes halálozás kockázata és 29 százalékkal csökkent a hirtelen halál kockázata 2002-ben a Circulation egy 11 323 nemrégiben szívinfarktuson átesett ember részvételével végzett klinikai vizsgálat alapján.

Korábbi tanulmányok arról számoltak be, hogy az omega-3-kiegészítőnek nincs jótékony hatása 

  • VITAL Rhythm Study : A Circulation Research 2020-ban nem jelentett hatást a pitvarfibrilláció, a súlyos szív- és érrendszeri események vagy a halálozás előfordulására, egy placebo-kontrollos vizsgálat alapján, amelyben 25 871 egészséges, 50 éves vagy idősebb férfi és nő vett részt az Egyesült Államokban.
  • Klinikai vizsgálat : A New England Journal of Medicine 2013-ban nem számolt be a halálozás csökkenéséről egy kettős vak, placebo-kontrollos vizsgálat alapján, amelyben 12 513, CVD kockázati tényezővel rendelkező személy vett részt Olaszországban.

Miért mutatnak ellentmondó eredményeket a vizsgálatok?

Az eredmények következetlensége a jelenlegi egészségi állapot eltéréseinek, az omega-3 zsírsavak adagjának és minőségének, valamint az étrendnek tulajdonítható.

Dózisfüggő hatás 

Az adagok nagy eltérései a vizsgálatok során megnehezítik a végleges következtetések levonását. Ezen túlmenően az azonos dózist alkalmazó vizsgálatok néha ellentmondó eredményeket hoztak.

Például a GISSI-Heart Failure Trial napi 1 grammal csökkentette a halálozási kockázatot, míg a New England Journal of Medicine egy 2013-as tanulmánya szerint napi 1 grammal nem csökkent a halálozás.

A REDUCE-IT vizsgálat tovább növelte a komplexitást, hogy napi 4 grammal csökkentette a szívroham és a szélütés kockázatát. A STRENGTH vizsgálat azonban nem számolt be arról, hogy a napi 4 gramm fogyasztás nem tesz jót.

Ezek az ellentmondások részben az omega-3-kiegészítő összetételéből fakadhatnak.

Fogalmazás

A vizsgálatokban használt omega-3 zsírsavak összetétele változó. Egyes tanulmányok halolajat használnak, amely omega-3 zsírsavakat, eikozapentaénsavat (EPA) és dokozahexaénsavat (DHA) is tartalmaz. Mások csak EPA-t vagy EPA és DHA kombinációját használják. Egyes tanulmányok erősen tisztított formát használnak. Ez a variáció folyamatos vitát szít arról, hogy melyik forma a leghatékonyabb.

Tisztaság

A Nutrition Reviews-ben megjelent 2022-es cikk szerint  az amerikai boltokból származó omega-3-kiegészítők körülbelül 50 százalékos valószínűséggel kevesebb omega-3-t tartalmaznak, mint a címkén feltüntetett.

Ha a termékek kevesebb omega-3 zsírsavat tartalmaznak, mint a hirdetett, akkor előfordulhat, hogy az adag nem elegendő a kívánt eredmények eléréséhez olyan vizsgálatokban, ahol a kiegészítők tartalmát nem jelölték meg kifejezetten – például a BMJ Medicine tanulmányban.

Avasság

A BioMed Research International 2013-as áttekintő cikke szerint az omega-3-kiegészítők nagyon érzékenyek az oxidációra, ennek ellenére nincs követelmény a nem avas olaj használatára vonatkozó vizsgálatokban.

Dr. Osborne szerint a BMJ Medicine tanulmányában: „Nem értékelték az omega-3 minőségét – hogy az olajok avas-e.”

Az avasodás megváltoztathatja a zsír szerkezetét, potenciálisan csökkentve annak hatékonyságát, és negatív egészségügyi hatásokhoz vezethet. Az avas zsírok fogyasztása gyulladásokhoz, szervek károsodásához, karcinogenezishez és előrehaladott szívbetegségekhez vezetett állatkísérletekben.

Dr. Chris Knobbe , az eme ritus egyetemi docens, a Texasi Egyetem Southwestern Medical Center aggodalmának adott hangot a szívbetegséghez vezető avas halolaj-kiegészítők miatt.„Teljesen kerülném az omega-3-kiegészítőket. Az omega-3 halolajjal, lenolajjal stb. való kiegészítés eredendően káros, mivel ezek az olajok a pirulában vagy palackban oxidálódnak (avasodnak), és bizonyítottan magas szintű fejlett lipidoxidációs végtermékekkel társulnak (vagy hordoznak). Ezek az oxidált termékek biológiai mérgek, amelyek kórélettani veszélyeket okoznak, például pitvarfibrillációt, stroke-ot és fokozott oxidatív stresszt” – mondta a The Epoch Timesnak adott interjújában.

A Labdoor független tesztjei azt találták, hogy 60 nagy kereskedelmi márka halolaj-kiegészítőinek több mint 10 százaléka avas volt, és csaknem a fele közel volt az ajánlott maximális határértékhez.

A Nutrition Reviews cikke szerint két 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy az oxidáció gyakori jelenség, a boltban vásárolt étrend-kiegészítők 50-92 százaléka túllépte az avasodás jelzőinek ajánlott határértékeit.

 A George Washington Egyetem Orvosi és Egészségtudományi Karának 2023-as cikke szerint az avasodást gyakran elfedik hozzáadott aromák, ami megnehezíti a fogyasztók számára annak észlelését.

Diétás tényezők

Az étrend, különösen az omega-3 és omega-6 zsírsavak közötti egyensúly kulcsfontosságú változó az omega-3 zsírsavak szív- és érrendszeri betegségekre gyakorolt ​​hatásának elemzésekor.

Bár mindkét zsírsav esszenciális, és étrendből kell beszerezni, a legtöbb ember túl sok omega-6 zsírsavat fogyaszt, főként finomított növényi olajokból, feldolgozott élelmiszerekből és gabonával táplált húsokból. Az Omega-3 zsírsavakat, amelyek nagyobb arányban fordulnak elő tengeri állatokban, például halakban és garnélarákban, valamint olyan növényekben, mint a lenmag és a dió, sokkal kisebb mennyiségben fogyasztják.

 A Frontiers for Young Minds 2021-es cikke szerint az omega-6 és az omega-3 zsírsavak ideális aránya körülbelül 2:1. Sok amerikai azonban meghaladja a 20 : 1 arányt, ami hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségekhez.

Amikor olyan tanulmányok vizsgálják az omega-3 zsírsavak szív- és érrendszeri betegségekre gyakorolt ​​hatását, mint például a BMJ Medicine tanulmány, és nem sikerül ellenőrizni az omega-3 és az omega-6 étrendi arányát, az ellentmondásos eredményekhez vezethet.

A British Journal of Nutrition 2010-es cikke szerint „sok, ha nem az összes beavatkozási kísérlet” nem szabályozta a nyugati étrendben elterjedt magas omega-6 és omega-3 arányt.  A The American Journal of Clinical Nutrition 2006-os cikke szerint a hasonló dózisú omega-3 zsírsavak felhasználásával végzett klinikai vizsgálatok sikere vagy kudarca valószínűleg annak tudható be, hogy nem kontrollálják az omega-6 bevitelt.

Dr. Osborne szerint a BMJ Medicine tanulmányában sem sikerült mérni az omega-3 és omega-6 zsírsavak kiindulási szintjét a vérben, ami gyengíti a vizsgálat eredményeit .

„Mivel nem indultak ki semmiféle alapállapotból, fogalmunk sincs, hogy azoknál az embereknél, akiknél pitvarfibrilláció alakult ki, ez közvetlenül magával a halolajjal volt összefüggésben” – mondta Dr. Osborne.

Az alapszintű tesztelés lehetővé teszi a személyre szabott étrend- és étrend-kiegészítő ajánlásokat, biztosítva, hogy a további omega-3 pótlás előnyös, nem pedig káros. Az alapszintű tesztelés nélkül megnő az ellentmondó vizsgálati eredmények és a káros egészségügyi hatások kockázata, mondta Dr. Osborne.

„A tesztelésnek az első számú prioritásnak kell lennie, amikor az orvos megpróbálja felmérni, hogy kiegészítse-e az omega-3 zsírsavakkal az ellátás adjuvánsát, részben ugyanis, ha ezek alacsonyak, az megváltoztatja az adag mennyiségét, amelyre az orvosnak szüksége lehet. De egy kiindulópontot is létrehoz, amely alapján az orvos idővel felmérheti az adott beteg eredményeit. Tesztelés nélkül mindez csak találgatás” – mondta Dr. Osborne a The Epoch Timesnak.

Sajnos a kutatások gyakran figyelmen kívül hagyják az esszenciális zsírok egyensúlyának ellenőrzését az étrendben vagy az alapszintet, ami az ellentmondásos eredményeket táplálja.