Header Ads Widget

Meghamisított dokumentum, szánalmas álhírek: megint lelepleződött Karácsony Gergely - Folytatódik a balliberális álhírkampány.





Karácsony Gergely és a mellette álló balliberális sajtó megint hazugságoktól hemzsegő kampányba kezdett. A Népszava, mint kiderült, még meg is hamisított egy dokumentumot, hogy azt hazudja, Budapest a kormány politikájának eredményeként nem kap majd uniós forrást a következő ciklusban. Ezzel szemben a valóság az, hogy a hivatkozott dokumentumban a kormány külön prioritásnak nevezi Budapestet, fejlesztési támogatást pedig a magyar főváros a brüsszeli szabályok miatt eleve nem kaphat, mert lényegesen fejlettebb, mint az uniós átlag. Ráadásul az is kiderült, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyik anyaga szerint nemhogy kap pénzt Budapest, de egyenesen a prioritások között szerepel a főváros a következő ciklusban a kormány tervei szerint. Miután az ITM nyilvánosságra hozta ezeket a dokumentumokat, Karácsony kínos magyarázkodásba kezdett, de kénytelen volt elismerni, hogy Budapest neve tényleg szerepel a dokumentumban.
Folytatódik a balliberális álhírkampány. Most éppen azt hazudják, hogy a kormány elvenné az uniós pénzeket Budapesttől. A Népszava írta meg azt az álhírt, hogy a következő években nem jutna pénz Budapestre, mert a kormány büntetni akarja Budapestet. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azonnal cáfolta a nevetséges hazugságot. Az Orbán-kormány ugyanis eddig is mindent megtett azért, hogy támogassa a fővárosi fejlesztéseket, ráadásul még nincs is új uniós költségvetés. Vagyis Budapesttől nem a kormány, hanem Brüsszel vehet el pénzt. 


Karácsony folytatta a hazudozást


Az egyértelmű cáfolat ellenére később Karácsony Gergely folytatta a hazudozást: azt állította Facebook-oldalán, hogy személyesen látta a repülőn Palkovics Lászlót, amint Brüsszelbe ment tárgyalni arról, hogyan vegyenek el pénzt Budapesttől. 

Csakhogy azon a napon Brüsszelben a hetes cikkelyről szóló tárgyalás volt, a miniszter oda ment.

Ezt onnan is tudhatná Karácsony, hogy Palkovics László Varga Judit igazságügyi miniszterrel és Kovács Zoltán miniszterelnökségi államtitkárral közösen még sajtótájékoztatót is tartott Brüsszelben, ahogy arról az Origo is beszámolt.

A Népszava meghamisította a térképet


Mindezeken felül a mostani fake news-gyártás azért is kezdődött el, mert Karácsony és csapata is jól tudhatja, hogy Budapest nem kaphat az elmaradott régióknak szánt uniós fejlesztési pénzeket, mert nem elmaradott régió. Az uniós átlagnál jóval magasabb a budapesti GDP. 
A Népszavában hazug kontextusban (vagyis meghamisítva) szereplő térképen sem csak Budapest helye fehér, hanem Győr-Moson-Sopron, Vas és Komárom-Esztergom megyék helye is. Ez a térkép ugyanis azokat az önkormányzatokat mutatja, amelyek a legkevésbé fejlettek. Ez is a térkép címe (Least developed municipalities, Legkevésbé fejlett önkormányzatok). Márpedig Budapest és az említett három megye települései nem tartoznak ezek közé.
De a térkép ettől függetlenül természetesen nem azt jelenti, hogy ezek a megyék, illetve Budapest nem kaphatnak pénzt - csak éppen nem a fejlesztési keretből.
Döbbenetes, de a Népszava a térkép címét is meghamisította: az eredeti anyagban - ahogy írtuk - a cím az, hogy a Legkevésbé fejlett önkormányzatok, a Népszava viszont azt írta a térkép fölé: "Az EU-támogatások tervezett célterületei".


A Pest megye és Budapest közigazgatási szétválasztásával önálló, fejlett régióvá váló Budapest nem számíthat uniós felzárkóztatási támogatásokra 2021-2027-ben, hiszen nem kell felzárkóztatni (köszönhetően a fideszes városvezetés 9 éves munkájának és az Orbán-kormánynak). 
Budapest ugyanis a 2017-es adat szerint az EU-átlag 139 százalékán állt. 

Uniós pénzt azonban más címen kaphat, és a kormány ezért küzd. 

A kormány prioritásai között szerepel Budapest

Karácsonyékat és a fake news-gyárakat azonban nemcsak a tények buktatták le, hanem az atv.hu is. A portál írása szerint az ITM végül beazonosította azt az anyagot, amelyről Karácsonyék azt hazudták, hogy Palkovics László miniszter prezentációja volt. Ez egy angol nyelvű prezentációs munkaanyag, melyekkel eddig ügyintézők foglalkoztak, és a címe "Potential Operational Programmes for the 2021-2027 period in Hungary", azaz Lehetséges operatív programok a 2021-2027-es időszakra Magyarországon. A dokumentum tartalmazza a következő tervezési ciklus alapelveit. A 8. oldalon szerepel az az ábra/dia, mely szerint nemcsak arról van szó, hogy kap pénzt Budapest, hanem egyenesen a prioritások között szerepel a főváros. 
A prioritások között szerepel a főváros az ITM anyaga szerintFORRÁS: ATV
Világos tehát, hogy Karácsonyék és a balliberális sajtó azért kezdett nyílt hazudozásba az uniós források kapcsán, mert 
már előre a kormányra akarják hárítani a felelősséget a hazug kampányígéretek nem teljesülése miatt. 
A kampányban ugyanis a jelenlegi főpolgármester olyan uniós fejlesztési pénzeket ígért meg, amelynek odaítélésre a brüsszeli bürokrácia szabályai szerint esély sincs. Saját hazugságaik és tehetetlenségeik miatt másra próbálják hárítani a felelősséget.

Miután a hazugsággal lebukott Karácsony Gergely kínos és zavaros magyarázkodásba kezdett az ATV Egyenes beszéd című műsorában, elismerte, hogy Budapest neve valóban szerepel egy ponton, de szerinte ez csak azt jelenti, hogy "van egy pont, ahol szerepel Budapest neve", nem pedig azt, hogy Budapest prioritásként lenne kezelve. 
A dokumentum azonban egyértelműen azt mondja, hogy a program 5 pillérre alapul: ezek pedig a régiók, a kisvárosok, a legkevésbé fejlett önkormányzatok, Budapest és a turizmus, valamint a nemzeti örökség. Vagyis nyilvánvaló, hogy Karácsony Gergely nem mond igazat, Budapest neve valóban kiemelten, prioritásként szerepel a programban. Az interjúnak egyébként volt egy egészen döbbenetes része: Karácsony Gergely mintegy mellékesen beismerte, hogy még arra is képtelen a városvezetés, hogy Budapest működését teljes körűen biztosítsa, fejleszteni pedig csak külső forrásokból, vagyis kormányzati vagy uniós támogatásból tud.