Header Ads Widget

A magyar határnál állt meg a migránsmenet. Az éjszakát is a magyar határ mellett akarja tölteni a migránskaraván





Csütörtök délután megérkezett Magyarország határához a szerb oldalon tartózkodó illegális bevándorlók alkotta migránsmenet – közölte az M1. A tompai határátkelőt lezárták a hatóságok. A migránsok körülbelül 400-500-an lehetnek.


A szerb védelmi miniszter szégyenletesnek nevezte a határnyitásról szóló álhíreket

Szégyenletesnek nevezte Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter csütörtökön a Kelebia-Tompa határátkelőnél, hogy a magyar határ megnyitásáról készült hamisított felvételekkel és álhírekkel vezetik félre egyes csoportok a Szerbiában tartózkodó migránsokat, akik ezek hatására indulnak el hiába Magyarország felé – hangsúlyozta a szabadkai Pannon RTV helyszínen tartózkodó tudósítója.
A szerb védelmi miniszter azért látogatott el a szerb-magyar határra, mert délután egy több száz migránsból álló csoport érkezett a helyszínre, ahol békés tüntetéssel igyekeznek rábírni a magyar hatóságokat a határ megnyitására. A helyszínre egyre többen érkeznek az ország többi részéről.
Aleksandar Vulin rámutatott, az illegális bevándorlóknak a befogadóközpontokban van a helyük, ám a Közel-Keletről érkezettek a népcsoportok egymás közötti viszályai miatt nem akarnak keveredni. A miniszter szerint a migránsoknak hálásaknak kellene lenniük azért, mert Szerbia befogadja őket, és nem lenne szabad válogatniuk a felkínált szálláshelyek között.
Azt is hozzátette, a belgrádi kormány nem fogja megengedni, hogy a migránsok elrontsák a jószomszédi viszonyt Szerbia és Magyarország között.
A menetet a közösségi médiában zárt csoportokban szervezték hetek óta. A tervek szerint péntek hajnalban indultak volna el a magyar határ felé, ám miután a szerb hatóságok felfedték a tervet, ezt korábbra hozták. A szerb rendőrség nem hivatalos információk szerint előző éjszaka már több tucat migránst begyűjtött, és rabszállító járművekkel a dél-szerbiai befogadóközpontba szállította őket. Mivel azonban a szerbiai központok nem zártak, így az odaszállítottak bármikor úgy dönthetnek, hogy ismét elindulnak a határ felé, és csatlakoznak az ott demonstráló több száz fős tömeghez.
Szakértők szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a szerb rendőrség az éjszaka folyamán, de legkésőbb péntek este elszállítja a határ mellől a migránsokat. A civil szervezetek a tömegben lévő gyerekek és betegek miatt aggódnak, akiket megviselhet az éjszakai fagy. Védelmükre sátrakat állítottak fel. Csütörtök este a demonstráció szervezői összegyűjtötték és a műszaki határzárhoz terelték a gyerekeket, hogy skandálásuk és kéréseik meglágyítsák a szolgálatot teljesítő határőrök szívét.
Szerbiában jelenleg mintegy hatezer migráns tartózkodik, 2015 óta ilyen nagy számban nem jelentek meg a szerb-magyar határon, inkább a Horvátországgal és a Bosznia-Hercegovinával közös határszakaszon próbáltak meg továbbjutni Nyugat-Európába.

Az éjszakát is a magyar határ mellett akarja tölteni a migránskaraván

Takarókat és hálózsákokat készítettek elő csütörtökön sötétedés után azok a migránsok, akik néhány órával korábban érkeztek a szerb-magyar határra Kelebiához, az éjszakát is a határkerítés mellett szándékoznak tölteni – értesült az MTI tudósítója a helyszínről.
A tompai határátkelőt a magyar hatóságok határozatlan időre lezárták, az arra tartó autósokat a többi átkelőhely felé irányítják.
A szabadkai Pannon RTV beszámolói szerint a migránsok egész nap készülődtek a határ irányába, a korábban a magyar-szerb-román hármas határ közelében, a Rábé-Kübekháza határátkelőnél tartózkodók is elindultak a kelebiai-tompai határátkelő felé, ami alátámasztja a feltételezéseket, miszerint szervezett megmozdulásról van szó.
A Kelebia felé tartók az újságíróknak elmondták, azért mennek arra, mert úgy hallották, Magyarország megnyitotta a bevándorlók előtt azt a határt. Az álhírek gyors terjedését bizonyítja, hogy a belgrádi autóbuszpályaudvaron szerda este óta – két napra előre – minden jegy elkelt a Szabadkára tartó buszokra, a szabadkai állomásra pedig folyamatosan érkeznek a migránsokkal teli buszok az ország minden részéről.
A menetet a közösségi médiában zárt csoportokban szervezték hetek óta. A tervek szerint péntek hajnalban indultak volna el a magyar határ felé, ám miután a szerb hatóságok felfedték a tervet, korábban indultak el. A szerb rendőrség nem hivatalos információk szerint a múlt éjszaka már több tucat migránst begyűjtött, és rabszállító járművekkel a dél-szerbiai befogadóközpontba szállította őket. Mivel azonban a szerbiai befogadóközpontok nem zártak, így az odaszállítottak bármikor úgy dönthetnek, hogy ismét elindulnak a magyar határ felé, és csatlakoznak az ott demonstráló többszáz fős tömeghez.
Szerbiában jelenleg mintegy hatezer migráns tartózkodik, 2015 óta ilyen nagy számban nem jelentek meg a szerb-magyar határon, inkább a Horvátországgal és a Bosznia-Hercegovinával közös határszakaszon próbáltak meg továbbjutni Nyugat-Európába. Szakértők szerint a hideg idő miatt váltak egyre elszántabbá, ezért próbálkoznak Magyarország felé is.

Ideiglenesen lezárták a tompai határátkelőt

Szünetel az átléptetés a tompai közúti határátkelőhelyen csütörtök délután négy órától – közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.
Azt írták, az intézkedés oka, hogy a szerb oldalon az átkelőhely közelében tartózkodó nagy létszámú migránscsoport miatt nem biztosítható a zavartalan átkelés.
A rendőrség azt kéri az utazóktól, hogy a hosszabb várakozás elkerüléséért válasszon másik átkelőhelyet. Délután „migránsmenet” indult Szerbiában Magyarország déli határa felé, az első emberek fél ötkor Tompánál érték el a határt – jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről.
Folyamatosan érkezik a tömeg a határ felé. A tudósító szerint a migránsok „egyre elszántabbak”.
Az elmúlt hónapokban megfigyelhető volt, hogy leginkább fiatal férfiak érkeztek a szerbiai határhoz, most viszont gyerekek és nők is csatlakoztak a menethez.
A szerb oldalon több száz migráns gyűlt össze és indult el, hogy átjusson a magyar határon. A migránsokat a közösségi médián zárt csoportokban szervezik hetek óta – mondta az M1 tudósítója. Elmondta azt is: eredetileg az volt a terv, hogy este Szabadkán gyülekeznek majd a migránsok, és pénteken hajnalban indulnak el a tompai határátkelő felé. A forgatókönyv azért változott, mert már szerda este több mint háromszáz migráns gyűlt össze a közeli Szabadka melletti erdős térségben.
A migránsok azt mondják békésen fognak demonstrálni a magyar határnál. A békés demonstrációra már egy hirdetményben is felhívták a migránsok figyelmét, megtiltották számukra a vandalizmust és az egyéb erőszakos viselkedést. Az M1 tudósítója szerint ezt egyelőre be is tartják az illegális bevándorlók, bár hozzátette: „mindegyik így indul, aztán látjuk, hová fajul”.
A szerb rendőrök semmit sem csinálnak, útjára engedik a migránsokat. A lezárt határrész előtt magyar rendőrök sorakoztak fel. A korábbiakkal ellentétben gyerekek is vannak a migránsok menetében, akiket eszközként használhatnak fel a felnőttek. A migránsok szinte kizárólag arab nemzetiségűek, főleg szírek, irakiak és marokkóiak. A korábbiaktól eltérően most nincsenek köztük pakisztániak és afgánok.
A köztelevízió helyszíni tudósítói szerint a menetben most nincsenek vezérek, helyettük hangadók vannak, akik a magyar rendőröket arról próbálják meggyőzni, hogy engedjék át őket.
A migránsok közül néhányan angolul próbálkoznak ugyanezzel. Egy ember a kordonok előtt fekszik. Később a migránsmenet résztvevőinek nagy része leült a kordonok mellé. Az arabok nem akarnak a magyar határ melletti tranzitzónában menedékkérelmet benyújtani, azt hangoztatják, hogy Németországba szeretnének eljutni. A migránsok beengedése nemcsak a hatályos magyar, hanem az EU-s jogszabályokat is megsértené.
Ráadásul nem is lehetne jelen körülmények között ilyen nagy számban regisztrálni őket. A migránsok korábban petíció átadását is kilátásba helyezték a magyar rendőröknek, de ebből aztán nem lett semmi.
A bevándorlók egy része is tisztában lehet azzal, hogy a magyar hatóságok nem fogják őket átengedni, a céljuk inkább a nyugati média figyelemfelkeltése lehet. Egyes migránsoknál olyan táblák láthatóak, hogy ők nem gazdasági bevándorlók – írta az Origo.

Nemzetközi jogász: a migránsmenet célja, hogy megmutassák, milyen kegyetlenül lépnek fel ellenük

A Szerbiában Magyarország felé indult migránsmenet célja, hogy az európai sajtóba és a világsajtóba minél „drámaibb” képek kerüljenek be arról, Magyarország milyen „keményen, kegyetlenül” lép fel a menedékkérőkkel szemben – jelentette ki Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 aktuális csatornának nyilatkozva csütörtök délután.
Tóth Norbert elmondta: Magyarország úgy döntött, hogy ezen a határszakaszon legyen egy műszaki határ, egy kerítés. Vannak tranzitzónák, ahol a lehetőség van menedékkérelmet benyújtani.
A jogász kiemelte: a jogszabályok elég egyértelműek. Magyarország csak úgy engedhetné be ezeket az embereket, ha saját jogszabályait, valamint uniós jogszabályokat sértene. Egy schengeni külső határról van szó, így a schengeni szabályokat be kell tartani – közölte.
A nemzetközi jogász szerint a menetnek kommunikációs, pr célja van.





A menet indulásakor Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára Facebook-oldalán arról számolt be, hogy „bevándorlók indultak szervezett csoportban Szerbia felől Magyarország irányába”.

Menetet szerveznek a migránsok Szabadkáról a magyar határ felé

Egy, az M1 birtokába jutott levél szerint a migránsok péntek hajnalban menetet szerveznek Szabadkáról a magyar határ felé, séta a szabad áthaladásért elnevezéssel. A levélben, amelyet eljuttattak a legtöbb balkáni útvonalon tartózkodó migránshoz pontos utasításokat adnak a résztvevőknek arra, hogy hol és mikor gyülekezzenek, és mikor indul a menet. A levél arról is informálja a migránsokat, hogy a végállomás a tompai határátkelőhely lesz. Ezenkívül arra is figyelmeztet, hogy elegendő mennyiségű ételt és vizet, valamint meleg ruhát vigyenek magukkal a menetelők. Felszólítják a levélben a menetelő migránsokat, hogy mindenki maradjon csendben, csak a felszólalók és a tolmácsok beszéljenek – írja a hirado.hu.

Borítékolható, hogy külső segítséget kapnak a migránsok

Horváth József az M1-nek azt mondta: szerinte a röszkei támadás egy főpróbája lehetett a mostani menetnek.
A biztonságpolitikai szakértő szerint a migránsok abban reménykednek, hogy a nők és gyerekek jelenléte miatt a hatóságok át fogják engedni őket a határon.
Horváth József azt is elmondta, borítékolható, hogy külső segítséget kapnak a migránsok, hiszen nem rendelkeznek kellő helyismerettel egy ilyen menet megszervezéséhez. Hozzátette, a biztonsági szervek következő feladata, hogy felderítsék, kik segítik a migránsokat. Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője is úgy véli, hogy a migránsok külső segítséget kaptak a szervezésben. Az M1-en hozzátette, az angol és arab nyelvű kiáltvány megszerkesztése nyugati gondolkodást tükröz.
Véleménye szerint akármilyen békés demonstrációnak is indul a felvonulás, számítani lehet valamilyen jellegű provokációra.
Egy a tompai határátkelő felé tartó bevándorlócsoport több tagjával is beszélt az M1 tudósítója, akinek a migránsok arról számoltak be, hogy a terveik szerint addig fognak maradni, ameddig át nem engedik őket a határon.
A műsorban elhangzott, hogy arról is szó esett a migránsok között, hogy direkt készülnek arra, hogy a nemzetközi média is követni fogja a történéseket.

Gyenge pontot kerestek

A magyar hatóságok figyelik az információkat, és tájékoztatják a szerb hatóságokat a tömeges határáttörési kísérletek szervezéséről – mondta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke, Kósa Lajos csütörtökön az M1-en. Hozzátette: a múlt heti áttörési kísérlet is szervezett akció és szándékos provokáció volt, amelynek az volt a célja, hogy teszteljék, van-e a magyar határzárnak olyan gyenge pontja, ahol erőszakosan át lehet törni. „A törvények nem engedik meg azt, hogy Szerbiából tömeges határáttörési kísérletet szervezzen valaki, azonban a migránsokat óriási anyagi támogatással látják el” – mondta Kósa Lajos.