Header Ads Widget

Az élet újraindításának következő lépései - ez jön június közepétől


Csütörtöki sajtótájékoztatóján az Operatív Törzs újabb járványügyi korlátozások megszüntetéséről számolt be. Miután a parlament megszavazza a veszélyhelyzet visszavonását, ismét kinyithatnak a mozik, a színházak, a múzeumok és a fürdők kapui az érdeklődők előtt. Innentől kezdve bizonyos feltételek mellett a szociális intézmények is látogathatóak lesznek majd. Tovább erősödhet a magyar turizmus is: több település is komoly programokkal csábítja a vendégeket. Mivel külföldre utazni nyaralni kockázatokkal járhat (például a biztosítók nem fizetik az esetleges külföldi karantén árát), idén mindenképpen megéri magyar célpontokat választani. Erre készülnek a Balaton partján is. A vírus azonban még nem tűnt el, továbbra is fontos az óvatosság és a megmaradó szabályok betartása.

A kormány jól ütemezett, időben bevezetett járványügyi intézkedéseinek, és a polgárok fegyelemzettségének köszönhetően fokozatosan újraindulhat az élet itthon. "Magyarország sikeresen és eredményesen védekezett a koronavírus-járvány első szakaszában" - így összegezte a helyzetet az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Kiss Róbert, aki újabb korlátozások visszavonását jelentette be. 

Nemsokára újabb korlátozások szűnnek meg

Mint ismert, a kormány márciusban veszélyhelyzetet hirdetett. Az országban különleges jogrendet eredményező rendelkezés a mai napig érvényben van, de már nem sokáig. A kormány ugyanis múlt hét kedden benyújtotta a jogszabály visszavonását kezdeményező törvényjavaslatot a parlamentben. Az előzetes menetrend szerint az Országgyűlés június 16-án szavazhat a veszélyhelyzet megszüntetéséről, valamint az annak megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról, és az egészségügyi készenlétről szóló törvényjavaslatról. A parlamenti voksolás azért is nagy jelentőségű, mert ezzel majdnem teljesen visszaáll az élet a járvány előtti szintre. 

A rendezvényekre vonatkozó korlátozások maradnak, de az általános korlátozások a veszélyhelyzet megszüntetésével véget érnek.

Kiss Róbert, és Müller Cecília június 20-át jelölte meg a különleges jogrend utolsó napjának. A dátumnak nagy jelentősége van, hiszen a veszélyhelyzet befejeződésével több, korlátozó intézkedés is megszűnik. Így újra kinyithatnak a mozik, a színházak, a múzeumok és a fürdők, valamint változnak az idősek és a zárt közösségekben élők (idősotthonok, és egyéb szociális intézmények) érdekében bevezetett intézkedések.

Részlegesen feloldották a látogatási tilalmat

Az országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón megemlítette, hogy a szerdán meghozott részleges látogatási tilalmat feloldó határozat értelmében biztosítani kell a látogatás lehetőségét a szociális intézményekben. Ez a rendelkezés nemcsak az idősotthonokat, hanem valamennyi szociális intézményt is érinti. Fontos kitétel ugyanakkor, hogy a vizitek során garantálni kell a maximális biztonságot. Müller Cecília a következőket kérte:

  • a közelebbi hozzátartozóknak van módjuk látogatni rokonukat, de nekik is csak szájmaszkban;
  • csak egészséges személy tehet látogatást ezekben az intézményekben;
  • a bejáratnál biztosítani kell a kézfertőtlenítés, és a kézmosás lehetőségét;
  • lehetőség szerint a szabadban találkozzanak egymással a felek;
  • ha egy szobában több gondozott lakik, a helyiségbe egyszerre csak egy látogató mehet be;
  • az intézményekben a szociális távolság betartásával a vallási események megtarthatóak;
  • fodrászt, pedikűröst is fogadhat a bent lakó;
  • élelmiszert és italt be lehet vinni az intézményekbe, igaz, ennek eddig sem volt akadálya.

A árványügyi készültség fennmarad. Ez azt jelenti, hogy továbbra is ellátja feladatait az Operatív Törzs, és a kórházak irányítási rendszere is változatlanul a járványveszélyhez igazodik.

Így indul újra az élet

 Ami eddig történt:

  • az ország egész területén megszűnt a kijárási korlátozás;
  • a vendéglátóhelyek belső zárt terében is megengedett a tartózkodás, a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása;
  • az élelmiszerüzletekben, drogériákban, gyógyszertárakban, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletekben 9-12 óra közt továbbra is csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak. Ettől eltérhetnek az önkormányzatok;
  • a felsőoktatási intézmények - a rektori döntések szerinti rendben - látogathatók;
  • akárcsak a közterületek, a parkok, a szabadtéri játszóterek, a strandok, a szabadtéri fürdők, az állatkertek és a szabadtéri múzeumok, valamint minden üzlet és szolgáltató nyitva tarthat;
  • megtarthatóak vallási szertartások, polgári esküvők és temetések;
  • vidéken június 1-től, Budapesten június 15-től a temetést, valamint a házasságkötést követő családi rendezvény megtartható, ha a résztvevők száma nem haladja meg a 200 főt.

Újraindul a magyar turizmus

A korlátozó intézkedések feloldásával a magyar turizmus is újraindul. Az elmúlt hetek hírei arra utalnak, hogy az ágazat jobb állapotban jutott túl a járványügyi korlátozásokon, mint korábban gondolták és a nyár sikeres lehet. Főleg azután, hogy komoly kampány indult el azért, hogy az emberek idén, ha lehet, itthon nyaraljanak. Ezzel nem csak a munkahelyek megvédését segítik, de biztonságosabb is.

Több vidéki település is programokkal várja a vendégeket. Debrecenben például a régió egyik legnagyobb turisztikai attrakciójával, az Aquaticum Debrecen Strand megnyitásával készülnek. Az új strand természeti környezetben, a város legjobb szállodáinak szomszédságában, 5700 négyzetméteres vízfelülettel, 15 medencével és egy ikonikus, 12 méter magas főépülettel várja a látogatókat.

Természetesen nem marad ki a sorból a magyarok legnépszerűbb nyaralási célpontja, a Balaton sem. Tihanyban már el is indították az idei balatoni szezont. Az önkormányzat a helyi vállalkozókkal közösen mindent megtesz annak érdekében, hogy az ide érkezők biztonságban érezhessék magukat: napi szinten - még hétvégéken is - fertőtlenítik az újonnan megnyitott játszótereket, a középületek környezetét, az orvosi rendelő és gyógyszergyár környékét, a forgalmasabb közterületeket, valamint a buszmegállókat. 

A Badacsony katamarán elindul Badacsonyba a 174., 2020-as hajózási szezon első napjánFORRÁS: MTI/VARGA GYÖRGY

Bükfürdőn is várják a pihenni vágyókat. „A Bükfürdő Thermal & Spa szabadtéri parkfelületein a vendégszegmensenként javasolt pihenőzónákat alakítunk ki, ezzel is segítve, hogy a vendégek egyenletesen találhassanak személyes pihenőtereket. A 14 hektáros park lehetőséget nyújt arra, hogy minden vendégünk biztonságos távolságban tudjon lazítani, kellő saját térrel rendelkezzen" – mondta el Stefánich Andrea, a létesítmény kereskedelmi igazgatója, ahol tavaly közel 790 ezer vendég fordult meg, milliárdos nagyságrendű árbevételt generálva.