Header Ads Widget

Orbán Viktor: Európa visszavonulóban van –A Nyugat ne mondja meg, hogyan kellene élnünk az életünket



Mi Közép-Európából arra kérhetjük a Nyugatot: ne mondja meg, hogyan kellene élnünk az életünket – mondta szerdán Orbán Viktor miniszterelnök az Európa cenzúrázatlanul című webkonferencián, amelyen Aleksandar Vucic szerb elnök és Janez Jansa szlovén miniszterelnök is felszólalt.

Európa visszavonulóban van – kezdte Orbán Viktor miniszterelnök. Szerinte a kontinens népesedése, védelmi kiadásai és világgazdasági súlya is csökkent az elmúlt harminc évben, és a német–francia, valamint a britek alkotta hatalmi egyensúly is megbomlott.

– Ma azonban Franciaország súlyosan el van adósodva, Nagy-Britannia kilépett, és Németország újra az erős tagállam, amelytől mindenki a megoldást várja, amikor nehézségek merülnek fel – jegyezte meg.

A miniszterelnök felidézte: három válság volt Európában az elmúlt időben, a pénzügyi és a migrációs válság, most pedig a koronavírus-járvány. Mindegyiket másként kezelték a kontinens keleti és nyugati felén. Emellett pedig két világfelfogás is szemben áll egymással.

– Az egyik oldalon a liberális, baloldali, progresszív, félig marxista elképzelés áll, amely a multikulturalizmust, a migrációt támogatja; ez családellenes, a nemzetek és nemzetállamok ellen van, és számára a keresztény társadalmi tanítások irrelevánsak – sorolta. Hozzáfűzte: a másik elképzelés alapja az örökölt keresztény kultúra, ez a koncepció antikommunista, elkötelezett a családok mellett, és a nemzeti identitást értékként kezeli.

A miniszterelnök feltette a kérdést, hogyan lehet egyben tartani az EU-t ilyen különbségek mellett.

– Mi Közép-Európából arra kérhetjük a Nyugatot: ne mondja meg, hogyan kellene élnünk az életünket – zárta szavait a miniszterelnök, aki különleges szabadságharcosok klubjának nevezte a konferencia résztvevőit.