Header Ads Widget

Az osztrák parlament 170 szavazatból 137 szavazattal a kötelező védőoltás mellett szavazott. A rendelet február elején lép hatályba.



A parlament csütörtökön nagy többséggel úgy döntött, hogy általános védőoltási kötelezettséget vezet be a felnőttek számára. A 170 képviselőből 137 igennel, 33-at nemmel, 13-at nem vettek fel a szavazáson. A projekt támogatottságát az ÖVP és a Zöldek koalíciós frakciók, valamint a szociáldemokrata SPÖ és a liberális Neos támogatta. A jobboldali FPÖ egyhangúlag ellene szavazott.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter (Zöldek) azt mondta, hogy a kötelező védőoltás nem a világjárvány jelenlegi omikron hullámára irányul, hanem "hasznosnak kell lennie a következő hullámokban a jövőbeli vírusvariánsok ellen". Ez egy "előretekintő lépés". Herbert Kickl, az FPÖ vezetője ezzel szemben "az emberi méltóság és szabadság elleni támadásról" beszélt.

A börtönbüntetések ki vannak zárva

A kötelező oltás február elején lép hatályba , a Szövetségi Tanács várható jóváhagyása után. Ez minden 18. életévét betöltött személyre vonatkozik, aki az országban él. Kizártak a terhes nők, a lábadozók (180 napig) és azok, akik szűken meghatározott egészségügyi okokból nem kaphatnak oltást.

Az oltást nem szabad erőszakkal végrehajtani, de a jogsértések súlyos bírságokkal büntethetők. Az egyszerű bírság 600 euró, "rendes eljárás" esetén kifogás esetén a pénzügyi körülményektől függően akár 3600 euró is lehet. A bírságot azonban legkorábban március közepéig lehet kiszabni, ha a rendőrség a szokásos feladataik (pl. vezetői engedély ellenőrzése) keretében az oltási kötelezettség megsértését észleli. Még akkor is mentesülhet a büntetés ("aktív bűntudat") alól egy két héten belül elkészített vakcinázással. A pótlékként kiszabott börtönbüntetések nem tartoznak ide.

Forrás


https://vk.com/video644727407_456239303