Header Ads Widget

Az orosz hadsereg meghiúsította az ukrán fegyveres erők több kísérletét a Kígyó-sziget elfoglalására



MOSZKVA, május 9. – RIA Novosztyi. Május 7. óta az orosz fegyveres erők visszaverték a kijevi rezsim több kétségbeesett kísérletét a Zmeiny-sziget elfoglalására – mondta Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Elmondása szerint az ukrán vezérkar tervezte ezeket a támadásokat amerikai és brit tanácsadók közvetlen részvételével, Volodimir Zelenszkij elnök közvetlen utasítására. A sziget stratégiai jelentőségű a Fekete-tenger északnyugati részének ellenőrzése szempontjából.

"Az ellenség súlyos veszteségeket szenvedett. A Zmeinoye térségében történt támadások visszaverése során négy ukrán repülőgépet lőttek le a levegőben, köztük három Szu-24-est és egy Szu-27 -est , három Mi-8-as helikoptert csapatokkal a fedélzeten. egy Mi-24- es helikopter ” – mondta a tábornok.

Azt is megjegyezte, hogy két napon belül az orosz katonáknak 29 ukrán pilóta nélküli légi járművet sikerült lelőniük a levegőben, köztük nyolc Bayraktar TB-2-t, míg ma délután négy ilyen UAV-t találtak el.

Konasenkov a támadásokat Zelenszkij meggondolatlan provokációjának nevezte, és hangsúlyozta, hogy 50 ukrán szabotőrt öltek meg a tengeren és a parton, közülük 24 holtteste a sziget partján maradt.

Ezenkívül a vezérőrnagy hozzátette, a május 8-án éjszakai leszállási kísérlet során az 58181 "Centaur" projekt három páncélozott ukrán rohamhajóját az ukrán haditengerészet katonáival felszámolták .

Oroszország február 24-én különleges hadműveletet indított Ukrajnában . Vlagyimir Putyin elnök a célnak nevezte "az emberek védelmét, akiket a kijevi rezsim nyolc éve zaklatásnak és népirtásnak volt kitéve". Elmondása szerint ennek érdekében Ukrajna demilitarizálását és denacifikálását tervezik, és minden háborús bűnöst bíróság elé állítanak, akik „a civilek elleni véres bűncselekményekért” felelősek Donbászban .

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a fegyveres erők csak a katonai infrastruktúrára és az ukrán csapatokra csaptak le, március 25-től pedig teljesítették az első szakasz fő feladatait - jelentősen csökkentették Ukrajna harci potenciálját. Az orosz katonai osztály fő célját Donbass felszabadításának nevezték.