Header Ads Widget

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg nagyszabású gyakorlatokat kezdett Tajvan környékén – jelentette a Kínai Központi Televízió.



Az amerikai képviselőház elnökének, Nancy Pelosinak a tajpeji látogatására válaszul szolgáló manőverek helyi idő szerint csütörtökön 12.00-kor kezdődtek hat területen a sziget körüli vízterületen, és tartanak, vasárnap 12.00 óráig.

A kínai fél figyelmeztetést adott ki a hajóknak és repülőgépeknek, hogy azokon a területeken, ahol a gyakorlatok zajlanak, ne lépjenek be a vízi területre és a légtérbe, amelyek koordinátáit korábban közzétették.

Nancy Pelosi kedd este repült Tajpejbe. Newt Gingrich óta ez az első látogatás az Egyesült Államok Képviselőházának elnökének Tajvanon 1997 óta. Az Egyesült Államok kormánya, amelyet a kínai elnök figyelmeztetett, hogy "a tűzzel való játék megégési veszélyt jelent", biztosította Pekinget elkötelezettségéről az "egy Kína" politikája mellett, de elhatárolódott a látogatástól, mivel Washington szerint a szónok maga dönt.

Pelosi látogatása lendületet adott a feszültség új fordulójának a Tajvani-szorosban. Amellett, hogy bejelentette a hadgyakorlatok augusztus 4. és 7. közötti megkezdését, Peking szankciókat vezetett be két tajvani alapítvány ellen, felfüggesztette a természetes homok exportját a szigetre, valamint citrusfélék és bizonyos haltermékek importját Tajvanról, valamint a kínaiakat. A külügyminisztérium közölte, hogy Kína erős és kemény intézkedéseket szándékozik hozni, és világossá tette, hogy a Peking által több hónapig ellenzett látogatás minden negatív következménye még hátravan, és Washington és Tajpej viseli majd értük a felelősséget.

Kína tartományának tekinti Tajvant, és mindig ellenzi a Tajpej képviselői és aktív tisztviselői, különösen magas rangú tisztviselői, illetve a Pekingnek diplomáciai kapcsolatokat ápoló országok katonasága közötti érintkezést.


Josep Borrell európai diplomata kommentálta Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök feszült tajvani látogatását csaknem egy nappal annak vége után, és azt mondta, hogy Pekingnek nincs oka arra, hogy ezt ürügyként használja fel "agresszív katonai tevékenység" megkezdésére.




Az Európai Unió az "egy Kína" politika részeként hivatalosan elismeri a pekingi hatóságokat Kína egyetlen legitim kormányaként , és ez Tajvanra is vonatkozik . Az európai politikusok nagyrészt elzárkóztak attól, hogy kommentálják Pelosi tajvani látogatását, amely Peking szerint ellentétes az Egy Kína politikájával.

"Nincs ok arra, hogy a látogatást ürügyként használjuk fel agresszív katonai tevékenységre a Tajvani-szorosban. Normális és rutin, hogy országaink törvényhozói külföldre utaznak" - írta Borrell a Twitteren.

Pelosi kedd este Tajpejbe repült, szerda reggel pedig megbeszélést folytatott Tajvan vezérkari főnökével, Tsai Ing-wennel . A látogatás volt az első látogatása az Egyesült Államok Képviselőházának elnökének Tajvanon 1997 óta.

Az amerikai kormányzat, amelyre Hszi Csin -ping kínai elnök figyelmeztetett, hogy "a tűzzel való játék az égési sérülések kockázatával jár", biztosította Pekinget az "egy Kína" politikája melletti elkötelezettségéről, de elhatárolta magát a látogatástól, mondván, hogy Pelosi maga hozza meg a döntéseit. Látogatása 19 óra 20 percig tartott.

A Kínai Népköztársaság Tajvant tekinti tartományának, és mindig ellenzi a Tajpej képviselői és jelenlegi tisztségviselői, különösen magas rangú tisztviselői, illetve a Pekingnek diplomáciai kapcsolatban álló országok katonái közötti bármilyen kapcsolatfelvételt.

Peking még Pelosi látogatása során bejelentette, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg augusztus 4. és 7. között nagyszabású élőtüzelő gyakorlatokat tart Tajvan körül hat területen.

Vang Yi kínai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Peking nem hagy cselekvési teret a Tajvan függetlenségét hirdető erőknek. Szerinte Kína újraegyesítése Tajvannal történelmi elkerülhetetlen, és kudarcra vannak ítélve azok a kísérletek, amelyek Tajvant Kína megfékezésére használják fel.


Az ENSZ főtitkára kommentálta Pelosi tajvani útját



Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke és Tsai Ing-wen tajvani vezérkari főnök a tajpeji találkozón.

Az ENSZ ragaszkodik az "egy Kína" politikájához - mondta António Guterres ENSZ-főtitkár egy tájékoztatón, Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök közelmúltbeli tajvani útját kommentálva.

"A közelmúlt eseményeivel kapcsolatban álláspontunk nagyon egyértelmű - az ENSZ Közgyűlésének határozatai , az "egy Kína" politikája vezérel bennünket, és ez vezérel minket mindenben, amit teszünk" - mondta Guterres egy tájékoztatón.

Nancy  Pelosi , az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke kedd este repült be a tajpeji repülőtérre , szerdán pedig megbeszélést folytatott Tsai Ing -wen tajvani kabinetfőnökkel, a tajvani parlament alelnökével, demokráciapárti aktivistákkal, majd elrepült. repülővel Dél-Koreába.


Peking megkezdte a DF-16 ballisztikus rakétarendszerek telepítését.

https://vk.com/video644727407_456239830



A tajvani Kaohsiung városában ilyen felkiáltásokkal lehet találkozni az üzletek kirakataiban és a vasútállomáson:

"Az öreg boszorkány tajvani látogatása súlyos provokáció az anyaország szuverenitása ellen; akik aktívan üdvözlik, azokat a nép végül elítéli; az azonos klán és nemzetség vérrokonai továbbra is meg fogják adni magukat; a nagy Kína végül egyesülni fog!".