Header Ads Widget

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban



A jobboldali szövetség győzelmét jelzik a vasárnap tartott olasz parlamenti választáson az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések. A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI), Silvio Berlusconi Hajrá, Olaszország! pártja, valamint a Matteo Salvini vezette Liga alkotta jobboldali koalíció a szavazatok 41-45 százalékát szerezte meg, ami úgy tűnik, bőven elegendő lesz a kormányalakításhoz. Pártokra lebontva az FdI kapta a legtöbb szavazatot, 22-26 százalékot, ami a jobboldaliak közötti megállapodás szerint azt jelenti: Giorgia Meloni lehet a jobboldal miniszterelnök-jelöltje. A Liga 8,5-12,6 százalék, a Forza Italia 6-8 százalék között teljesített.

A második helyen az Enrico Letta volt miniszterelnök által vezetett baloldali koalíció végzett 25-29 százalékkal. Egy másik volt kormányfő, Matteo Renzi irányította Élő Itália és centrista szövetségese 6,5-8,5 százalékos eredményt ért el, míg a Giuseppe Conte korábbi miniszterelnök vezette Ötcsillagos Mozgalom 13,5-17,5 százalékot.

A választási részvétel aránya 65 százalék volt, ami jócskán elmarad a négy évvel ezelőtti 73 százaléktól. 

Borítókép: Matteo Salvini, Silvio Berlusconi és Giorgia Meloni a jobboldali pártok kampányzáróján Rómában 2022. szeptember 22-én. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi)