Header Ads Widget

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felszólalt az ENSZ Közgyűlésén, az új világrendről és az USA cinizmusáról.



Rohamosan romlik a helyzet a nemzetközi biztonság területén – közölte az orosz diplomáciai osztály vezetője.

Ma a világrend jövőjének kérdése dől el – ez minden elfogulatlan szemlélő számára világos. A kérdés az, hogy ez egy hegemónnal rendelkező rend lesz-e, amely mindenkit arra kényszerít, hogy a hírhedt szabályai szerint éljen, amelyek csak a számára előnyösek. Vagy ez egy demokratikus, igazságos világ lesz – a nemkívánatos emberek zsarolása és megfélemlítése, neonácizmus és neokolonializmus nélkül
– magyarázta Lavrov.

Elmondása szerint Oroszország határozottan a második lehetőséget választotta, és szövetségeseivel, partnereivel és hasonló gondolkodású embereivel együtt munkára szólít fel annak megvalósításán.

A külügyminiszter megjegyezte: "az őszinte párbeszéd és a kompromisszumok keresése helyett dezinformációkkal és provokációkkal kell megküzdeniük".

"A Nyugat irányvonala aláássa a nemzetközi intézményekbe mint érdekkoordináló szervekbe és a nemzetközi jogba, mint az igazságosság garanciájába és a gyengék önkénytől való védelmébe vetett bizalmat" - mondta. Így Lavrov felszólította az ENSZ -t, hogy szerezze vissza hírnevét az őszinte megbeszélések platformjaként.

"Biztos vagyok abban, hogy meg kell védeni az ENSZ-t, meg kell tisztítani a világszervezetet minden konfrontatív és felületestől, helyre kell állítani annak hírnevét, mint az őszinte megbeszélések platformja, hogy megtalálják az összes tagállam érdekei egyensúlyát. Ez a megközelítés vezérel bennünket. amikor nemzeti kezdeményezéseinket népszerűsítjük az ENSZ-ben” – mondta a miniszter.

Felidézte Dag Hammarskjöld volt ENSZ-főtitkár szavait , aki egyszer azt mondta, hogy "nem azért hozták létre, hogy az emberiséget a mennybe vigye, hanem hogy megmentse a pokoltól".

Lavrov szerint ezek a szavak most aktuálisabbak, mint valaha, "mindenkit arra szólítanak fel, hogy tudatosítsák egyéni és kollektív felelősségüket a jövő nemzedékeinek biztonságos és harmonikus fejlődéséhez szükséges feltételek megteremtésében. Ehhez mindenkinek politikai akaratot kell mutatnia".
Az orosz diplomáciai osztály vezetője kitért az ENSZ Biztonsági Tanácsa összetételének bővítésére is.

"Egyszerűen nevetséges lenne a nyugati országok további felvételéről a Tanácsba beszélni, több okból is, még ha elvonatkoztatunk is a politikai értékelésektől – mit hoz majd bármelyik nyugati ország a Biztonsági Tanács elé? Semmit. Most már mind az Egyesült Államok utasításait követve. És Németország és Japán, akik szintén hivatalos jelöltnek vallották magukat" - magyarázta.

Emellett Lavrov azt mondta, hogy a jelenlegi helyzetben Oroszország nem teszi meg az első lépéseket a Nyugattal való párbeszéd felé.

A külügyminiszter bírálta az Egyesült Államok más államokkal szembeni fellépését is, és azzal vádolta Washingtont és szövetségeseit, hogy megpróbálják "megállítani a történelem lendületét".

„Washington a hidegháború győzelmének kikiáltása után szinte az Úristen földi hírnökének rangjára emelte magát, akinek nincsenek kötelezettségei, csak „szent” jogai, hogy büntetlenül cselekedjen....” 

 

– mondta a miniszter. Megjegyezte: a világfejlődés egypólusú modellje, amely a Nyugat érdekeit szolgálta, a múlté válik. "A másként gondolkodók kényszerítésének eszköze a jogellenes egyoldalú szankciók, amelyeket hosszú évek óta az ENSZ megsértésével fogadtak el, és a politikai zsarolás eszközeként alkalmazzák" - mondta a miniszter.

Megjegyezte, hogy ennek a gyakorlatnak a cinizmusa nyilvánvaló: a korlátozások sújtják a polgári lakosságot, megakadályozva, hogy hozzájussanak az alapvető javakhoz, beleértve a gyógyszereket, oltóanyagokat és élelmiszereket.



Az EU politikájáról Lavrov azt mondta, hogy az Európai Unió kemény diktatórikus entitássá válik. Így kommentálta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének nyilatkozatát, aki a választások bizonyos kimeneteléért beavatkozási intézkedésekkel fenyegette meg Olaszországot.

"Ez arrogancia, kizárólagosság. Csak nekik van joguk ítélkezni. Elképesztő volt, amit von der Leyen asszony mondott az olasz választásokról. Ilyen fenyegetés előtt nem emlékszem, hogy az ország egyik vezetője szóba került az Európai Unió” 

– jegyezte meg.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes EU-tagországokban, nevezetesen a balti országokban rasszista ösztönök élnek az oroszokkal szemben.

"A Szovjetunió összeomlása után nem vették figyelembe sürgető követeléseinket, hogy az EU vessen véget az oroszok diszkriminációjának Lettországban és Észtországban. És mélyen meg vagyunk győződve arról, hogy nyugati szomszédainkban rasszista ösztönök élnek Oroszországgal mint országgal, az oroszokkal mint nemzettel szemben. 

– mondta Lavrov.

A népszavazásokról! A nyugat dührohamot dobott a Donyecki és Luganszki Népköztársaságban, valamint Zaporozsje és Herszon térségében tartott népszavazás miatt – hangsúlyozta a külügyminiszter.

"De az ott élők valójában csak arra reagálnak, amit Zelenszkij elnök ajánlott nekik az egyik interjújában 2021 augusztusában. Aztán azt tanácsolta mindenkinek, aki orosznak érzi magát, hogy menjen el Oroszországba gyermekei és unokái érdekében. az említett vidékek lakói ezt teszik most, magukkal viszik földjeiket, amelyeken őseik évszázadokon át éltek" 

– magyarázta.




A miniszter megjegyezte, hogy Oroszország tiszteletben tartja a DPR, az LPR, a Herson és a Zaporozhye régióban élő emberek akaratát.

„A helyi hatóságok döntései alapján népszavazást tartanak, a feltételeket nyilvánosságra hozzák, és ezeknek a népszavazásoknak az eredményeit követően Oroszország természetesen tiszteletben tartja azoknak az embereknek az akaratát, akik sok éven át szenvedtek a náci rezsimtől” 

– hangsúlyozta.

Az ukrán válságról! Mint a külügyminisztérium vezetője megjegyezte, Oroszország nem utasítja el a tárgyalásokat Ukrajnával, de minél tovább elutasítja Kijev, annál nehezebb lesz a tárgyalás.

Lavrov azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok részes fele az ukrajnai fegyveres konfliktusnak.

"Nem is olyan régen az ukrán fegyveres erők egyik parancsnoka, kommentálva az amerikai fegyverek csatatéren történő alkalmazását, és azt mondta: "Igen, az amerikaiaknak joguk van megvétózni az általunk választott célpontokat." 

Mi ez , ha nem közvetlen részvétel halálos fegyverek célzásában és részvétel a háborúban? – kérdezte retorikusan a miniszter.

Arra is rámutatott, hogy a Starlink műholdak és a földi infrastruktúra használata azt jelenti, hogy "az USA egyáltalán nem semleges" ebben a helyzetben.

A külügyminiszter kommentálta Aleksandar Vučić szerb elnök kijelentését is, miszerint az ukrajnai konfliktus harmadik világháborúba fajulhat.
"Most nem mennék bele a borús előrejelzésekbe" - mondta.