Header Ads Widget

Kilátástalan helyzetbe kerülnek a lakásbérlők az európai országban - A háború elől menekülők verik fel az árakat.


A bérletért egyre többet kell fizetniük az embereknek. Több tízezer család kerül így veszélybe. A helyzetet ráadásul súlyosbítja, hogy egyre többen érkeznek a háború sújtotta vidékekről, ha pedig a lakástulajdonos jó üzletet lát, egyik pillanatról a másikra kidobja addigi bérlőjét. Az orosz-ukrán konfliktus egyébként egész Európa ingatlanpiacára hatással van.

A Nyugat-Balkánon is az egekbe szökött a kiadó lakások ára. Montenegróban például egy egyszobás lakásért akár 600 eurót is elkérnek havonta. Leginkább Podgoricában nőttek a bérleti díjak. A fővárosban az egyszobás ingatlanokért 300 és 600 euró közötti összeget kell fizetni, míg a kétszobások díja 350-től, akár 1200 euróig is elmehet. A garzonlakások sem olcsók. Azokért is legkevesebb 200, 250 eurót kell fizetni a lakóknak.

Nagy a választék egyébként az ingatlanokból. A térség országaiban is tapasztalható az a trend, miszerint folyamatosan épülnek a tömbházak a városokban. Nem ritka az a jelenség sem, hogy mire megépülnek a lakások, azokat már értékesítik. A befektető pedig azonnal kiadja. Az árat az is befolyásolja, hogy bútorozott vagy teljesen üres lakásról van szó. A berendezés nélküli ingatlanokat havonta mintegy 300 eurós összegért lehet kivenni az Adria-parti országban. Érdekesség, hogy az árak viszonylatában nincs nagy különbség aközött, hogy központi vagy városszéli lakásokról van-e szó – írja a Blic napilap.

Montenegróban mintegy 30 ezer család van, aki nem rendelkezik saját ingatlannal

Az albérlők érdekvédelmi szervezetét képviselő Dragan Zivkovic szerint ők hónapról-hónapra rosszabb anyagi helyzetbe kerülnek. Az állami segítség is elmarad, ugyanakkor a bérleti díjak az elmúlt időszakban legkevesebb 50 százalékkal nőttek.

“Mondhatni soha nem voltak rosszabb helyzetben az albérlők, mint most. Soha nem élt ilyen rosszul az a 30 ezer család, akinek nincs saját lakása, mint most. Sőt, azt is nehéz elképzelni, hogy valaha rosszabb lehet nekik a mostaninál. Az, ami az elmúlt két évben kormányzati szinten történt, sőt akár az elmúlt évtizedben, az nem válik senkinek sem a becsületére. Ha csak az elmúlt évet nézzük, sajnos annak lehetünk szemtanúi, hogy hihetetlen gyorsasággal romlik az albérlő családok életszínvonala, másrészt a döntéshozók nem akarnak ezzel a kérdéssel foglalkozni. Jelenleg a saját lakással nem rendelkező családok számítanak a leginkább veszélyeztetett kategóriának szociális és gazdasági szempontból”

– emelte ki Zivkovic.

Az érdekvédelmi szervezet információi szerint leginkább az ország déli részén és a fővárosban emelkedtek a bérleti díjak, míg a Szerbiával határos északi régiókban nem ennyire kézzelfogható a drágulás. Dragan Zivkovic hozzátette: az ukrajnai háború miatt a harcok sújtotta térségből többen is Montenegróba érkeztek, s ez is megemelte a bérleti díjakat. Sőt, egy-egy jó üzlet reményében a lakástulajdonosok képesek pár hét alatt az utcára tenni az addigi lakóikat csak azért, hogy jó áron eladhassák az ingatlanjaikat.

“Nőnek a bérleti díjak, sőt emelkedik a lakások piaci ára is. Ez leginkább a tengermelléki részen tapasztalható. Szemtanúi vagyunk annak, hogy mennyire embertelen módon viselkednek a lakástulajdonosok a bérlők irányába, hirtelen felmondják a szerződéseket, s ha kapnak is haladékot egyáltalán, akkor is csak nagyon rövid idő áll a rendelkezésére a családoknak, hogy kiköltözzenek, s új otthont találjanak maguknak” 

– fejtette ki Zivkovic.

A háború elől menekülők verik fel az árakat

Az albérlők Montenegróban most attól tartanak, hogy oroszok és ukránok újabb hulláma érkezhet hozzájuk, ez pedig csak tovább emeli a költségeket. A térségben egyébként nem csak Montenegróban tapasztalható az ingatlanárak és a bérleti díjak jelentős emelkedése. Mint arról a V4NA korábban is írt már, egyre több szerbiai vásárol ingatlant befektetésként. A hazai piac sem elegendő nekik, sokan a külföldi tengerparti városokban keresnek maguknak lakást. Így Törökországban, Görögországban vagy akár Albániában is hozzáférhetőbb áron jutnak lakáshoz vagy apartmanhoz, mint otthon.

Az EU-ban egyre több helyen veszítik értéküket a lakások

Az orosz-ukrán háború és a gazdasági válság miatt azonban megfigyelhető az ingatlanpiaci áremelkedések lassú csökkenése is – olvasható a Global Property Guide internetes portál elemzésének fő következtetésében. Ha csak a nominális árakat nézzük, az idei második negyedévben a portál által megfigyelt 58 ország közül 49-ben emelkedtek az árak, de nem annyival, mint amekkora az infláció volt, így gyakorlatilag hiába kell érte többet fizetni, mégis kisebb az értéke, mint tavaly a megfigyelt időszakban.



Németországban és Nagy-Britanniában is visszaesés tapasztalható az ingatlanpiacon. Németországban például mindössze 2,2 százalékkal nőttek a lakásárak az elmúlt év második negyedévéhez képest, ez az elmúlt 4 évet összehasonlítva a legkisebb növekedés. A briteknél pedig 3,2 százalékkal nőttek egy év alatt a lakásárak. A felmérés szerint Lengyelországban volt a legnagyobb változás: míg az elmúlt év második negyedévében 4,5 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető a lakáspiacon, addig idén 7,6 százalékos visszaesés volt tapasztalható a tavaszi hónapokban, a háború kitörését követően – írja a Global Property Guide kimutatásában.

A második negyedévben azért így is vannak olyan országok, ahol reálisan is nőttek az árak. Izlandon csaknem 13 százalékkal emelkedett az ingatlanok ára az év második negyedévében az előző év azonos időszakához képest, Szlovákiában pedig 11,6 százalékkal nőttek az árak.