Header Ads Widget

Mérgező lehet a legnépszerűbb konyhai eszköz - A teflonnal bevont tapadásmentes edények, problémát jelenthet az ételek elkészítésekor



Egy új tanulmány kimutatta, hogy a főzőeszközökkel való érintkezés után rengeteg apró műanyagrészecske kerülhet az ételeinkbe – írja a Science Alert.

A teflonnal bevont tapadásmentes edények és serpenyők használatuk és mosogatásuk során fokozatosan elveszítik bevonatukat, ami problémát jelenthet az ételek elkészítésekor. Nehéz azonban megállapítani, hogy mennyi műanyag szabadul fel.

Az új kutatás a mikro- és a nanoműanyagokat vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy idővel jelentős mennyiségű műanyagdarab kerülhet szervezetünkbe a sütés-főzés után.

Ez erős figyelmeztetés, hogy óvatosan kell megválasztanunk és használnunk a főzőedényeket, ha el akarjuk kerülni az élelmiszerek szennyeződését

 – mondja Youhong Tang, az ausztráliai Flinders Egyetem gépész- és anyagmérnöke.

Hogy felmérjék a kockázatot, a kutatócsoport teflonbevonatú edényeket vágott apró darabokra, majd a főzési folyamat szimulálása során különböző anyagokból készült tárgyakat érintettek a főzőedényekhez meghatározott ideig.

Illusztráció/FORRÁS: PHANIE VIA AFP/BURGER/PHANIE/BURGER