Header Ads Widget

2022-ben több, mint 14 ezer vállalkozás jelentett csődöt Németországban. Egyre nő a veszélye egy hatalmas csődhullámnak



"A vállalatokat minden oldalról szorongatják: A nyersanyagok és az energia drágulnak, a bérek emelkednek, és most már a bankok is fukarkodnak." 

A következő hónapokban a szakértők az egyensúlyhiányok számának további növekedésére számítanak. Az olyan prominens példák, mint a Galeria Karstadt Kaufhof áruházlánc, a WC-papírt gyártó Hakle, a bútorgyártó Hülsta és az autószállító Borgers, a növekvő csődhullám előhírnökei lehetnek.

A magasabb energiaköltségek, a még mindig nyomás alatt álló ellátási láncok és az infláció miatt esetlegesen óvatos fogyasztók mellett egyre inkább előtérbe kerül egy másik csődöt is kiváltó tényező: az emelkedő kamatok . Drágítják a hiteleket , és így nemcsak az évek óta problémás szektorok – például a Kiskereskedelem – vállalatait fenyegetik , hanem azokat is, amelyek az elmúlt években jelentősen növelték adósságukat.

A finanszírozási költségek drasztikus növekedése valószínűleg elsősorban a nagymértékben eladósodott vállalatokra fogja rányomni bélyegét. A Standard & Poor's hitelminősítő most megjelent tanulmánya szerint a szilárdnál alacsonyabb hitelminősítésű európai cégeknél valószínűleg 3,3 százalék lesz a hitelbefizetések aránya ősszel. Ez több mint kétszer akkora lenne, mint egy évvel ezelőtt. A Creditreform szerint 2022-ben Németországban 14 700 cég jelentett csődöt.

"Sok cég az elmúlt években nagyon olcsón tudott minden gond nélkül refinanszírozni. Egyesek számára ez valószínűleg sokkal nagyobb kihívást jelent most" – mondja Cora Grannemann, a frankfurti Latham & Watkins ügyvédi iroda finanszírozásra szakosodott ügyvédje. Valószínűleg nem mindegyikük úrrá lesz az igényes feladaton. "Arra számítunk, hogy a pénzügyi átszervezések száma növekedni fog" 

- mondja Grannemann.

A dolgok különösen szorossá válhatnak, ha a jelenlegi felfordulások által különösen érintett ágazatokban működő vállalatoknak új pénzre van szükségük. Roland Berger vezetési tanácsadó egy tavaly őszi tanulmányukban meghatározta, hogy a gazdaság mely ágazataiban várható idén a legnagyobb szükség a szerkezetátalakításra. Az első helyen az autóipari beszállítók állnak, ezt követi az energia- és kiskereskedelmi szektor. Forrás