Header Ads Widget

A lassan elúszó 55 milliárd dollár - Dr. Bokor Imre halálára


Közel két hete, 2023. január 1-jén, 92 éves korában elhunyt Dr. Bokor Imre nyugalmazott mérnök ezredes, egyetemi tanár, katonai rádióelektronika szakterületen a hadtudományok doktora, a 1989-ben kiadott Kiskirályok mundérban című könyv szerzője, amelyben leleplezte a Kádár korszak katonai vezetőinek viselt dolgait. Több könyv és gazdag publicisztika jelzi írói munkásságát.

A Magyarok Világszövetsége Dr. Bokor Imre legjelentősebb alkotásának az általa vezetett MVSZ Iustitia Bizottság segítségével készített, és a Magyarok Világszövetsége Elnöksége által elfogadott „Tényfeltáró és elemző vizsgálati anyag az 1956-os szovjet katonai intervencióról" c. tanulmányt tekinti, amely felmérte és kiszámította az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharc vérbefojtása során Magyarországnak okozott anyagi kár mértékét.

E tanulmány elkészítésére 1956 ötvenedik évfordulója alkalmából kérte fel Dr. Bokor Imrét, és bízta meg őt az MVSZ Iustitia Bizottság vezetésével Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke.

A féléves munkával elkészített tényfeltáró vizsgálat eredménye döbbenetes:. az okozott kár értéke 2007-es árfolyamokon számítva 55 milliárd dollár, ami majdnem háromszorosa Magyarország 1989-es államadósságának.

A Magyarok Világszövetsége lefordította angolra, és bemutatta a tényfeltáró jelentést az EU fővárosában, Brüsszelben is. Az anyagot még 2007-ben eljuttatta az ország akkori legfőbb közjogi méltóságainak – államelnök, Országgyűlés elnöke, miniszterelnök, Alkotmánybíróság elnöke –, majd 2010 után a kétharmados Fidesz-KDNP vezetésű állam azonos tisztségei viselőinek is. Azzal a kéréssel tette, hogy a jóvátétel ügyében a magyar állam mihamarabb tegye meg a szükséges nemzetközi lépéseket. Válasz sem a Gyurcsány-, sem az Orbán-kormányok idején nem érkezett, cselekvésről pedig végképp nincs tudomásunk...

Miután feladatát elvégezte, a Magyarok Világszövetsége az MVSZ Iustitia Bizottságot megszüntette.

Dr. Bokor Imre ezért a későbbiekben mindennemű publicisztikáját, pamfletjeit az MVSZ Iustitia Bizottság nevében nem jegyezhette, hanem a helyette általa létrehozott Magyar Justitia Bizottság elnökeként tette azokat közzé...

Dr. Bokor Imrére emlékezve, alább újraközöljük általunk legjelentősebbnek tekintett művének megszületéséről szóló, 2007-beli híradásunkat, és a tényfeltáró elemzés lényegét tartalmazó rövid kivonatát.



Az MVSZ IUSTITIA BIZOTTSÁG sajtótájékoztatója

Április 28-án sajtótájékoztatót tartott a Magyarok Világszövetsége, amelyen ismertették az MVSZ Iustitia Bizottság tényfeltáró és elemző vizsgálati anyagát, az 1956-os szovjet katonai intervencióról.

A sajtótájékoztatót Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke vezette, Rácz Sándor tiszteletbeli elnök társaságában. Jelen voltak a Iustitia Bizottság tagjai élen Prof. Dr. Bokor Imre ny. honvédezredessel, a bizottság elnökével. Nem tudott részt venni a bizottság koordinátora Dr. Léh Tibor, párizsi ügyvéd, az MVSZ Kárpát-medencén Kívüli Régiójának alelnöke, akinek székét a szervezők szimbolikusan üresen hagyták. Az MVSZ Iustitia Bizottság tagjai: dr. Csendes László, Csukás Irén, Hiripi Lajos, dr. Léh Tibor, Péteri Attila Árpád, Szabó Béla.

Ugyancsak üres maradt egy szék a lektorok sorában, Dr. Balsai István országgyűlési képviselő, aki Jelcin elnök bocsánatkérése idején Magyarország igazságügyi minisztere volt, és aki levélben mentette ki magát, jelezve, hogy munkájára a továbbiakban is számíthat a Magyarok Világszövetsége. A lektorok további névsora: Fekete Pál, Kállai Eszter, Nemes Lajos, dr. Padányi Márius, dr. Pákh Tibor, Vanek Béla.

Jelen volt Kiss Dénes, a Trianon társaság elnöke és Kele Sándor alelnök.

A Iustitia Bizottságot a Magyarok Világszövetségének 2006. október 15-én, az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharc 50. évfordulója alkalmából ülésező rendkívüli emlékező Küldöttgyűlésének határozata nyomán hívták életre. A Küldöttgyűlés határozott arról, hogy az 1956-os szovjet katonai intervenció okozta szörnyű károkért, amely tulajdonképpen hadüzenet nélkül változtatta hadszíntérre hazánkat, Magyarország követeljen jóvátételt a Szovjetunió utódállamaitól. A Iustitia Bizottság egy szakmai bizottság, amely nemzetközi-jogi, katona-politikai, gazdasági szempontok alapján hat hónap alatt készítette el tényfeltáró és elemző vizsgálati anyagát. Ezt követően, a Iustitia Bizottság anyagát neves lektorok sora véleményezte. Végül az MVSZ Elnöksége második olvasatban, II/2007. számú elnökségi távszavazással fogadta el, és ekképp a Iustitia Bizottság tényfeltáró és elemző vizsgálati anyaga az MVSZ dokumentumává vált.

A Magyarok Világszövetsége, Patrubány Miklós elnök, Rácz Sándor tiszteletbeli elnök és Dr. Bokor Imre bizottsági elnök aláírásával eljuttatta az anyagot a Magyar Köztársaság legfőbb közjogi méltóságainak, azzal a kéréssel, hogy vessék latba tisztségük súlyát, és hassanak oda, hogy a Iustitia Bizottság szerény és visszafogott – egyéni sérelmeket és károkat nem taglaló – vizsgálódása ellenére is tetemes összegre rugó jóvátétel ügyében a magyar állam mihamarabb megtegye a szükséges nemzetközi lépéseket.

A sajtótájékoztatón Patrubány Miklós ismertette a jóvátétel 2007-es forint- és dollárárfolyamon értékelt összegét, amely: 9.972 milliárd forint, avagy 55 milliárd amerikai dollár.

Amint az a sajtótájékoztatón elhangzott kérdésekből és lektori hozzászólásokból kiderült (Dr. Pákh Tibor, Kiss Dénes, Fekete Pál), a jóvátétel kérdésének megnyitása rendkívül szerteágazó kár- és sérelemlistát hozhat elő. Ezért indokoltnak bizonyul a Iustitia Bizottság tényfeltáró és elemző vizsgálati anyagát társadalmi vitára bocsátani. A Magyarok Világszövetsége ezt 2007. nyarán meg fogja tenni.

Az MVSZ elnöke sajnálkozását fejezte ki azért, hogy 1990. óta, illetve Jelcin elnök bocsánatkérése óta egyetlen magyar kormány sem volt hajlandó a teljesen jogos jóvátétel folyamatát beindítani. Miután a vétkes fél elismerte, hogy agressziót követett el, nem kétséges, hogy egy jóvátétel ügye sikerre vihető. Ezt bizonyítja Irak esete, amelyet a Kuvait ellen elkövetett agresszió miatt a kilencvenes években 200 milliárd USD kártérítésre köteleztek, és ebből már 20 milliárd USD összeget kifizetett.

A sajtótájékoztató során nyilvánosságra hozták a Iustitia Bizottság tényfeltáró és elemző vizsgálati anyagának rövidített változatát, amelyet alább teljes terjedelemben közzé teszünk.

A sajtótájékoztatót élőben közvetítette az ÁrpádHír Világtelevízió (www.arpadhir.hu), amelynek honlapján a teljes közvetítés bármikor megtekinthető.

MVSZ Sajtószolgálat

A IUSTITIA BIZOTTSÁG TÉNYFELTÁRÓ ÉS ELEMZŐ VIZSGÁLATI ANYAGA, AZ 1956-OS SZOVJET KATONAI INTERVENCIÓRÓL


(Rövidített változat)


Készítette a Magyarok Világszövetsége Iustitia Bizottsága:


Prof. dr. Bokor Imre, dr. Csendes László, Csukás Irén, Hiripi Lajos, dr. Léh Tibor, Péteri Attila Árpád, Szabó Béla.

A részanyagokat összeállította:

dr. Bokor Imre és dr. Léh Tibor.

A CD képanyagot válogatta:

Szabó Béla és László Ferenc.

A szakirodalom gyűjtésében segédkezett:

Csukás Irén.

A jóvátétel összegét 2007-es árfolyamra átszámította:

Alakszainé dr. Oláh Annamária.


Közreműködött:

Kéri Edit és Lévay Attila.

Lektorálta: dr. Balsai István, Fekete Pál, Kállai Eszter, Nemes Lajos, dr. Padányi Márius, dr. Pákh Tibor, Vanek Béla.

A Iustitia Bizottság ülésein a Magyarok Világszövetségét képviselte: Patrubány Miklós elnök és Rácz Sándor tiszteletbeli elnök, az 1956-os Nagy-budapesti Központi Munkástanács elnöke.

A Iustitia Bizottság jelen dokumentumát második olvasatban elfogadta a Magyarok Világszövetségének Elnöksége, a II/2007. (május 22. - június 7.) számú távszavazással, 11 pontban meghozott határozatával.