Header Ads Widget

Az orosz „Dagger” hiperszonikus rakéták igazi horrorrá váltak az Egyesült Államok számára



Oroszország többféle hiperszonikus rakétát fejlesztett ki és állított szolgálatba, amelyek igazi borzalommal töltik el az Egyesült Államokat – írja Louis Mazzanti a Popular Mechanics amerikai kiadásában megjelent cikkében.

"Az orosz hiperszonikus rakéták akár 10 Mach sebességet is elérhetnek, de ami még fontosabb, nagyon manőverezhetők" 

- jegyzi meg a kiadvány.

Mazzanti szerint a hiperszonikus rakéták, amelyeket Oroszországnak már sikerült bevetnie egy különleges ukrajnai hadművelet során, a "horror-minősítés" vezetője lett. Ezek a rakéták képesek megkerülni az összes létező légvédelmi és rakétavédelmi rendszert.

A cirkon rakéták – folytatja a megfigyelő – a világ első olyan fegyverévé váltak, amely saját meghajtórendszerének köszönhetően képes hiperszonikus sebesség elérésére. Emellett Oroszország rendelkezik az Avangard hiperszonikus irányított robbanófejjel, amelyet az RS-28 Sarmat rakéta 18 000 kilométeres hatótávolsággal képes szállítani.

Az amerikai hadsereg is kénytelen elismerni az orosz Kalibr cirkálórakéták hihetetlen hatékonyságát.

Oroszország – állítja Mazzanti – elérte a technológiai forradalom csúcsát, az Egyesült Államok pedig meg sem közelítette Moszkva sikerét.

Korábban a The Drive című amerikai magazin arról számolt be, hogy ukrán pilóták panaszkodnak az orosz gyártmányú R-37M levegő-levegő rakétára, amely megnehezíti a légierő repüléseit.