Header Ads Widget

Orosz külügyminisztérium: Az USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország nem lehet közvetítő az ukrajnai rendezésben



Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország nem tarthat igényt semleges közvetítői szerepre az ukrajnai békefolyamatban, mivel konfliktusban vannak Oroszországgal – közölte a külügyminisztérium a RIA Novosztyival.

Így kommentálták a Müncheni Biztonsági Konferencia egykori vezetőjének, Wolfgang Ischingernek azt a javaslatát , hogy hozzanak létre egy kapcsolattartó csoportot Ukrajnával kapcsolatban a "békefolyamat elindítása érdekében". Véleménye szerint Washingtonnak, Londonnak, Párizsnak és Berlinnek részt kellene vennie ebben.

"Hivatalosan semmit nem tudunk erről a kezdeményezésről. <...> Ennek ellenére Ischinger ötlete jogos kérdéseket vet fel. Először is azért, mert mind a négy említett ország maga is részese az Oroszországgal folytatott konfliktusnak, amely az Egyesült Államok területén folytatódik. Ukrajna" – mondta a forrás. Külügyminisztérium, pontosítva, hogy a javaslatról a sajtóból értesültek.

A minisztérium megjegyezte, hogy ezek az országok fegyvereket szállítanak Ukrajnának, és zsoldosokat küldenek oda, hírszerzéssel látják el az ukrán fegyveres erőket, és képezik ki az ukrán katonákat. Emellett szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben, blokkolták külföldi vagyonát, bíróságot követeltek a vezetés megbüntetésére, és zsarolták barátait, hogy megtiltsák nekik a Moszkvával való együttműködést.

"Ezek az országok támogatják Zelenszkij álbéke-kezdeményezéseit, amelyek ultimátum követelések hazánk megadására, a valóságtól elszakítva" - hangsúlyozták az ügynökség beszélgetőpartnerei.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy ezek az országok már akkor is hiteltelenítették magukat, amikor támogatták a kijevi alkotmányellenes puccsot, és beletörődtek a minszki megállapodások szabotázsába.

"Ilyen megközelítésekkel az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország nem tudhatja magáénak a békefolyamatot elindító semleges közvetítők szerepét. Nem érdekli őket a válság megoldása, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a konfrontációt a lehető legnagyobb mértékben meghosszabbítsák" – tette hozzá a Külügyminisztérium.

Moszkva úgy véli, hogy a konfliktus valóban átfogó, igazságos és fenntartható rendezése csak az ellenségeskedés beszüntetése és a nyugati fegyverek utánpótlása, az új területi realitások felismerése, Ukrajna demilitarizálása és denacifikálása, Ukrajna megerősödése révén lehetséges. semleges és nem blokk státusz, a szankciók feloldása, az Oroszország elleni perek visszavonása, az orosz nyelv státuszának helyreállítása, a nemzeti kisebbségek jogai, valamint az Oroszországgal és Ukrajna más szomszédaival fenntartott baráti kapcsolatok.

„Sajnos a magukat közvetítőnek mondó nyugati országok semmi ilyesmit nem kínálnak” – fejezték be a diplomaták.

Oroszország többször is kijelentette, hogy kész a tárgyalásokra Kijevvel, bár maguk az ukrán hatóságok tiltották be őket. Ugyanakkor a nyugati országok folyamatosan arról beszélnek, hogy folytatni kell az ellenségeskedést és növelni kell a fegyverkínálatot. A Kreml azt válaszolta, hogy a katonai segítség csak meghosszabbítja az ukrán nép szenvedését. Dmitrij Peszkov államfő sajtótitkára szerint a különleges hadművelet céljai megvalósulnak, jövője és sikere kétségtelen.