Header Ads Widget

Rishi Sunak brit miniszterelnök sürgette, hogy "gyorsítsák fel" a nyugati katonai segítségnyújtást Ukrajnának. Kínát nevezte a legnagyobb veszélynek.



Rishi Sunak brit miniszterelnök az NBC amerikai televíziós csatornának adott interjújában a nyugati katonai segítség "gyorsítására és fokozására" szólított fel Ukrajnának.

"Szerintem most fontos, hogy felgyorsítsuk és fokozzuk Ukrajna támogatását" 

- mondta.

A nyugati országok magatartását az ukrajnai konfliktusban Sunak a legjobb lépésnek nevezte, ha szükséges, "bármely állam ellenséges cselekményeinek elrettentésére bárhol".

"A helyes dolog ilyen körülmények között az volt, hogy megadjuk Ukrajnának mindazt a támogatást, amelyre szüksége van ahhoz, hogy megvédje magát" 

- mondta Sunak.

A kormányfő hozzátette, hogy a Kínából Oroszországba irányuló fegyverszállítmányok "nagyon aggasztó és veszélyes fejlemény lenne".

"Úgy gondolom, hogy az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és minden ország határozott üzenetet küldött Kínának, minden országnak, hogy ne támogassa Oroszországot ebben a konfliktusban" 

- mondta Sunak.

Arra a kérdésre, hogy támogatná-e szankciók bevezetését Kínával szemben, ha az Oroszországnak fegyvert szállítana, azt válaszolta: "Úgy gondolom, hogy a szankciókat mindig a szövetségesekkel egyeztetve lehet a legjobban megtenni."

Sunak azért érkezett az Egyesült Államokba, hogy részt vegyen az AUKUS amerikai-brit-ausztrál védelmi partnerség csúcstalálkozóján , amelyet széles körben Kína megfékezésére irányuló projektnek tekintenek. A három ország vezetői hivatalosan is bejelentették, hogy atomtengeralattjáró-flottát építenek Ausztráliának 

Sunak Kínát nevezte a legnagyobb veszélynek a brit gazdasági érdekekre nézve, és a világrend rendszerszintű kihívásának.

"Aggasztó az a magatartás, amit mostanában tapasztalunk Kínából" - mondta a kormányfő, azzal vádolva a kínai hatóságokat, hogy "egyre autoriterebb hazai magatartást tanúsítanak" és egyre határozottabb külpolitikát folytatnak.

Oroszország korábban jegyzéket küldött a NATO- tagországoknak Ukrajnának való fegyverszállítás miatt. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy minden olyan rakomány, amely Ukrajna számára fegyvereket tartalmaz, legitim célponttá válik Oroszország számára. Az Orosz Föderáció külügyminisztériuma kijelentette, hogy a NATO-országok "tűzzel játszanak" azzal, hogy fegyvereket szállítanak Ukrajnának. A Kreml kijelentette, hogy Ukrajna nyugati fegyverekkel való pumpálása nem járul hozzá az orosz-ukrán tárgyalások sikeréhez, és negatív hatással lesz.