Header Ads Widget

A Krím államosította az ukrán oligarchák tulajdonát és Zelenszkij lakását



A Krím-félszigeten ukrajnai oligarchák és politikusok, valamint amerikai állampolgárok vagyonát államosították.

Az ukrán oligarchák vagyona, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök családjának vagyona az új államosítás hatálya alá került a Krím-félszigeten – közölte Volodimir Konsztantyinov, a Köztársaság Államtanácsának vezetője a Telegram csatornáján.

"57 ponttal kiegészítették és pontosították az Oroszországgal szemben barátságtalan cselekményeket elkövető külföldi állampolgárok és államok államosításra váró vagyonlistáját" - írta.

Az Államtanács mind az 57 képviselője egyhangúlag megszavazta az államosításról szóló döntést.

Az egyik államosított tárgy Zelenszkij lakása a jaltai Livadia faluban.

„Természetesen ez nem különösebben feltűnő veszteség számára, urai utasítására mintegy 400 ezer ukrán állampolgárt tett tönkre, miközben mintegy négymilliárd dollárt „karolált” a zsebébe. <...> De megtehetjük. állítsa helyre az igazságosságot – söpörje el félszigetünk területéről ezt és a hasonló gonosz szellemeket” – jegyezte meg Konsztantyinov.

Egyéb tulajdonságok mellett:

  • "Alef-Vinal-Krym" bortermelés - Vadim Ermolaev ciprusi állampolgár tulajdona, aki támogatja az ukrán fegyveres erőket, és Ukrajna 100 leggazdagabb embere közé tartozik;
  • PJSC "UKSNAB" - ipari hűtő- és szellőzőberendezéseket gyártó vállalkozás Krasznoperekopszkban (a kedvezményezett a legnagyobb ukrán üzletember, Igor Humennoy);
  • Yalta Cold Storage Plant, amelynek kedvezményezettje Leon Zeldovich amerikai állampolgár;
  • a jaltai Sky Plaza létesítmény második része - kiadó üzlethelyiség, kedvezményezett Arszenyij Jacenyuk ;
  • a Solar cégcsoport tulajdonában lévő napelemek.

"A bevételek offshore-ból Ciprusra kerültek. Amikor a Krím visszakerült Oroszországhoz, a Kljuev fivérek Solarja négy naperőmű-komplexumot üzemeltetett a félszigeten" - magyarázta Konsztantyinov.

Emellett államosították:

  • "Kiparis" gyermektábor Alushtában - a dnyipropetrovszki "Tyazhavtotrans" ukrán vállalkozás tulajdonában;
  • a "Semisotka and Company" mezőgazdasági vállalkozás a Leninsky kerületben - Arsen Avakov környezetéhez kapcsolódik;
  • kiskereskedelmi láncok, az egykori "Furshet" épülete Szimferopolban és a jaltai helyiségek, a kedvezményezett a kijevi városi tanács helyettese, Igor Balenko;
  • a krími tatár nép Mejlis épülete* Szimferopolban.

Az a tény, hogy Zelenszkijnek van egy lakása a Krím déli partján, 2019-ben, az ukrajnai választási kampány során vált ismertté. A leendő elnök főhadiszállásának sajtószolgálata akkor arról számolt be, hogy felesége, Elena 2013 áprilisában, még a félsziget Oroszországgal való újraegyesítése előtt ingatlant vásárolt a Krímben. Ugyanakkor Zelenskaya kifizette az összes kötelező adót és díjat, és a lakást hivatalosan bejelentették.

Újabb határozatot fogadott el a krími parlament február elején a kijevi rezsimmel kapcsolatban álló, Oroszországgal szemben barátságtalan akciókat elkövető ukrán politikusok és oligarchák vagyonának államosításáról. Amint azt a köztársaság vezetője , Szergej Aksjonov elmondta , az eszközök eladásából származó összes pénz egy különleges katonai művelet résztvevőinek szükségleteit fedezi.