Header Ads Widget

Keményen nekiment a Wagner-csoport vezetője Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek.



Keményen nekiment a Wagner-csoport vezetője Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek, miután a francia nemzetgyűlés kedden egyhangúlag elfogatott határozatban indítványozta, hogy a magánhadsereg kerüljön be az Európai Unió terroristákat és terrorszervezeteket nyilvántartó jegyzékébe. Jevgenyij Prigozsin meglehetősen erős szavakat intézett a francia államfőhöz, noha nem Párizs az egyetlen, amely kezdeményezte a Wagner terrorszervezetté nyilvánítását: szerdán a britek is hasonló döntést hozhatnak.

– Fogóval kihúzhatjuk a rothadó fogakat a rossz szájakból. Kitéphetjük Macron fogait és mindenkiét, akik bármiféle mocskot terjesztenek a Wagnerről – figyelmeztette a francia köztársasági elnököt az orosz zsoldoshadsereg vezetője. Jevgenyij Prigozsin egy nappal azután fogalmazta meg meglehetősen éles véleményét, hogy a francia nemzetgyűlés indítványozta a szervezet felvételét az Európai Unió terroristákat és terrorszervezeteket nyilvántartó jegyzékébe. Párizs egyúttal azt is kérvényezte Brüsszeltől, hogy a Wagner-csoport pénzügyi tevékenységét még inkább lehetetlenítse el, az uniós szankciók ugyanis csak Prigozsinra terjednek ki. A határozatot Emmanuel Macron francia államfő pártja, a Reneszánsz egyik képviselője terjesztette be, s elsősorban az Ukrajnában a polgári lakosság ellen elkövetett számos erőszakos cselekményt célozza, amelyek közül egyesek a határozat szerint háborús bűncselekménynek minősülnek – emlékeztetett az MTI.

Ők nem csak zsoldosok, hanem megvan az akaratuk a civilek lemészárlására politikai haszonszerzés céljából

– indokolta a francai nemzetgyűlés döntését a Politico brüsszeli hírportálnak Benjamin Haddad, a Reneszánsz párt képviselője.

Hozzátette: ahol Prigozsin szervezete jelen van, ott terjed az instabilitás és az erőszak. – Ölnek és kínoznak. Lemészárolnak és fosztogatnak. Szinte büntetlenül megfélemlítenek és manipulálnak – fogalmazott a francia politikus, aki szerint nem a pénzéhség hajtja a zsoldosokat, hanem Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájának támogatása. A Wagner-csoport szinte a háború tavaly februári kirobbanása óta részt vesz az ukrajnai harcokban, ám a legaktívabbak a Bahmut városáért folytatott harcokban voltak, ahol az orosz és az ukrán csapatok között gyakorlatilag patthelyzet alakult ki.

Nem a franciák az elsők, akik kezdeményezték Prigozsin zsoldoshadseregének terrorszervezetté való nyilvánítását.

Brit kormányforrások tájékoztatása szerint London is hamarosan terrorszervezetté nyilváníthatja a szervezetet – közölte szerdán az MTI a The Times konzervatív brit napilapra hivatkozva. A Downing Street tájékoztatása szerint a brit kormány kéthavi munkával teremtette meg a döntés jogi hátterét, melyet hamarosan törvénybe iktathatnak.

A brit jogszabályok szerint a törvény érvénybe lépése után az is bűncselekménynek számít majd, ha valaki a Wagner-csoport tagja, részt vesz a szervezet gyűlésein, támogatást szervez a csoport számára vagy ha nyilvánosan viseli a jelvényét.

Az Egyesült Királyságban ugyanez a szabályozás vonatkozik az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetekre is. A tilalmi jogszabály pénzügyi szankciókat is tartalmaz, így a Wagner-csoport nem tud majd anyagi támogatásokat felhajtani a brit pénzügyi rendszeren keresztül. A szervezetet eltiltják emellett attól is, hogy brit bíróságokon lépjen fel újságírók és kampányszervezetek ellen.

A Wagner-csoport terrorszervezetté való nyilvánítását tavaly már az Európai Parlament is kezdeményezte, akkor válaszul Prigozsin egy kalapácsot küldött a képviselőknek.


Borítókép: Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport magánhadsereg vezetője 2023. május 5-én (Fotó: AFP/Telegram)