Header Ads Widget

Közérdekű adatigényléssel fordult Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatához a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület



A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény határozza meg a települési önkormányzatok környezetvédelmi feladatait. A törvény alapján Debrecen önkormányzatának a környezet védelme érdekében önálló települési környezetvédelmi programot kell kidolgoznia, amelyet a közgyűlés hagy jóvá. Az egyesület közérdekű adatigényléssel fordult Debrecen önkormányzatához, mivel szeretné áttekinteni a településre vonatkozó jelenleg is hatályos környezetvédelmi programját, valamint az ezt megalapozó dokumentumokat. 

A program azért is nagyon jelentős, mivel Debrecen adottságaival, sajátosságaival és gazdasági lehetőségeivel összhangban tartalmaznia kell a légszennyezettség-csökkentési intézkedési programmal, valamint a légszennyezéssel, a zaj és rezgés elleni védelemmel, valamint a stratégiai zajtérképekre épülő intézkedési tervekkel, a zöldfelület-gazdálkodással, a települési környezet és a közterületek tisztaságával, az ivóvízellátással, a települési csapadékvíz-gazdálkodással, a kommunális szennyvízkezeléssel, a településihulladék-gazdálkodással, valamint az elhagyott hulladék felszámolásával, az energiagazdálkodással, a közlekedés- és szállításszervezéssel, a feltételezhető rendkívüli környezetveszélyeztetés elhárításával és a környezetkárosodás csökkentésével kapcsolatos feladatokat és előírásokat. 

Továbbá önként vállalt módon tartalmazhatja a települési környezet minőségének, környezetbiztonságának, környezet-egészségügyi állapotának javítása, valamint a természeti értékek védelme és fenntartható használata érdekében különösen a területhasználattal, a földtani képződmények védelmével, a talaj, illetve termőföld védelmével, a felszíni és felszín alatti vizek, vízbázisok védelmével, a rekultivációval és rehabilitációval, a természet- és tájvédelemmel, az épített környezet védelmével, az ár- és belvízgazdálkodással, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével, az éghajlatváltozás várható helyi hatásaihoz való alkalmazkodással, a környezeti neveléssel, tájékoztatással és a társadalmi részvétellel kapcsolatos feladatokat és előírásokat. Azért is lényeges e dokumentum megismerése, hiszen Debrecen város önkormányzatának gondoskodnia kell - a környezetvédelmi törvény szerint - a települési környezetvédelmi programjában foglalt feladatok végrehajtásáról, a végrehajtás feltételeinek biztosításáról, és figyelemmel kell kísérnie e feladatok ellátását. 

Ennek a környezetvédelmi programnak kellene tartalmaznia a környezeti elemek állapotának bemutatását és az azt befolyásoló főbb hatótényezők elemzését, az ezen alapuló helyzetértékelést. Tartalmaznia kellene a fenntartható fejlődéssel összhangban álló, elérni kívánt környezetvédelmi célokat, valamint környezeti célállapotokat is. Tartalmaznia kellene továbbá a célok és célállapotok elérése érdekében teendő főbb intézkedéseket, különösen a folyamatban lévő, illetve az előirányzott fejlesztésekkel és a működtetéssel kapcsolatos feladatokat, valamint azok megvalósításának ütemezését. A dokumentumban kellene meghatározni a kitűzött célok megvalósításának szabályozási, ellenőrzési, értékelési eszközeit, az intézkedések végrehajtásának, valamint alkalmazásának várható költségigényét, a tervezett források megjelölésével. 

Az egyesület próbálta fellelni e dokumentumot, de nem jártunk sikerrel. Jelenleg minden jel arra mutat, hogy Debrecen városának – amely most szándékozik 5 akkumulátorgyártással foglalkozó gyárat betelepíteni - nincs hatályos, a környezetvédelmi törvény által kötelezően előírt települési környezetvédelmi programja. 

A környezetvédelmi törvény szerint Debrecen önkormányzatának a környezet védelme érdekében együtt kell működnie a környezetvédelmi feladatot ellátó egyéb hatóságokkal, más önkormányzatokkal, egyesületekkel is. Ezért az egyesület kikérte az együttműködéseket igazoló dokumentumokat. A környezetvédelmi törvény azt is kötelezővé teszi Debrecen önkormányzata számára, hogy a környezet védelme érdekében elemezze, értékelje a környezet állapotát az illetékességi területén, és arról szükség szerint, de legalább évente egyszer tájékoztassa a lakosságot. Az egyesület szeretné megismerni azokat a dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy ezek az elemzések megtörténtek, valamint szeretné látni azokat a jegyzőkönyveket, amelyek bizonyítják, hogy a jogszabály által előírt lakossági tájékoztatók lezajlottak.  

A környezetvédelmi törvény arról is rendelkezik, hogy Debrecen önkormányzatának a környezet védelme érdekében, a fejlesztési feladat ellátása során érvényesítenie kell a környezetvédelem követelményeit, elő kell segítenie a környezeti állapot javítását. Az egyesület az ezt igazoló dokumentumokat is közérdekű adatigényléssel kérte ki az önkormányzattól. Az adatkérés különösen a Déli Ipari Park fejlesztésére, valamint a Déli Ipari Parkban helyet kapott akkumulátorgyártással foglalkozó vállalatok betelepítésére vonatkozik, konkrétan arra, hogyan érvényesítette az önkormányzat a környezetvédelmi követelményeket, hogyan segítette elő a környezeti állapot javítását az elmúlt 5 év vonatkozásában.

A környezetvédelmi törvény arra is kötelezi Debrecen önkormányzatát, hogy a környezetvédelmi tárgyú rendeleteinek, határozatainak tervezetét, illetve a környezet állapotát érintő terveinek tervezetét, különösen a környezetvédelmi programot, a szomszédos és érintett önkormányzatoknak tájékoztatásul, az illetékes környezetvédelmi igazgatási szerveknek pedig véleményezésre küldje meg, mely szervek erre szakmai véleményt fogalmaznak meg. Az egyesület 10 évre visszamenőleg szeretné megvizsgálni azokat a dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy az önkormányzat eleget tett e jogszabályi kötelezettségének és a települési környezetvédelmi programját, illetve a környezet állapotát érintő terveinek tervezetét, valamint környezetvédelmi tárgyú rendeleteinek tervezetét és határozatainak tervezetét a szomszédos önkormányzatoknak, különösen Mikepércs Község Önkormányzatának tájékoztatásul megküldte. 

Természetesen a MIAKÖ kikérte azokat a dokumentumokat is, amelyek azt bizonyítják, hogy Debrecen önkormányzata ugyanezeket a dokumentumokat az illetékes környezetvédelmi igazgatási szerveknek is megküldte véleményezésre. Adatkéréssel meg szeretnénk ismerni a környezetvédelmi igazgatási szervek válaszait is. 

Egyesületünk véleménye szerint az átláthatóság biztosítása a környezeti információk tekintetében kiemelt önkormányzati feladat. A nyilvánosság biztosítása e tárgykörben nemzetközi egyezmények által - különösen az Aarhusi Egyezményben - meghatározott kötelezettség. Adatkérésünkkel azt a célt kívánjuk szolgálni, hogy a jövő generációit meghatározó gazdasági lépések környezeti hatásait az érintett nyilvánosság mihamarabb, korlátozások nélkül ismerhesse meg. 







Dr. Papp László Polgármester Úr részére

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

Tárgy: közérdekű adatigénylés


Tisztelt Polgármester Úr!


A Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (továbbiakban: Egyesület) közérdekű adatigényléssel fordul a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatához. A közérdekű adatigénylést az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (továbbiakban: Infotv.) 26.§ (1) bekezdése, a 28.§ (1) bekezdése, a 29.§ (1)-(2) bekezdései, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. (továbbiakban: Ktv.) 12.§ (1)-(3) bekezdései, az 51.§ (1) bekezdése, a nyilvánosság környezeti információkhoz való hozzáférésének rendjéről szóló 311/2005. (XII.25.) Korm. rendelet  (továbbiakban: Kormányrendelet) 2.§-a, illetve a 2001. évi LXXXI. tv.-el a magyar jogrendbe iktatott Aarhusi Egyezmény biztosítja az Egyesületünk számára. 


Kérem, hogy szíveskedjen a következő adatokat, dokumentumokat megküldeni az Egyesület számára: 


A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi nagy LIII. törvény (továbbiakban: törvény) 46. § (1) bekezdése határozza meg a helyi önkormányzatok környezetvédelmi feladatait. A törvény 46. § (1) bekezdés b) pontja alapján a települési önkormányzatok a környezet védelme érdekében önálló települési környezetvédelmi programot dolgoznak ki a törvény 48/E. §-ában foglaltak szerint, amelyet a képviselő-testület (közgyűlés) hagy jóvá. 

Kérjük, küldje meg a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának (továbbiakban: Önkormányzat) közgyűlése által elfogadott, jelenleg hatályos települési környezetvédelmi programot, valamint az ezt megelőző időszakra vonatkozó települési környezetvédelmi programot, megadva a közgyűlés időpontját, amikor ezeket a programokat elfogadták, valamint küldje meg az elfogadó határozatokat. A jelenleg hatályos települési környezetvédelmi program tekintetében kérjük, küldje meg az elkészítését megalapozó dokumentumokat. 

A törvény 46. § d) pontja szerint a települési önkormányzat a környezet védelme érdekében együttműködik a környezetvédelmi feladatot ellátó egyéb hatóságokkal, más önkormányzatokkal, egyesületekkel. 

Kérjük, küldje meg az azt igazoló dokumentumokat, hogy a környezet védelme érdekében az Önkormányzat jelenleg is együttműködik, és az elmúlt 5 évben együttműködött más önkormányzatokkal, egyesületekkel. 

A törvény 46. § e) pontja szerint a települési önkormányzat a környezet védelme érdekében elemzi, értékeli a környezet állapotát illetékességi területén és arról szükség szerint, de legalább évente egyszer tájékoztatja a lakosságot. 

Kérjük, 5 évre visszamenőleg küldje meg azokat a dokumentumokat, amelyek eleget tesznek a vonatkozó jogszabálynak, vagyis elemzik és értékelik a környezet állapotát, továbbá – 10 évre visszamenőleg - küldje meg a lakossági tájékoztatók időpontját, és helyszínét, ahol a lakossági tájékoztatók megvalósultak, valamint ezek emlékeztetőit, jegyzőkönyvét, egyéb vonatkozó dokumentumait. 

A törvény 46. § f) pontja szerint a települési önkormányzat a környezet védelme érdekében a fejlesztési feladatok során érvényesíti a környezetvédelem követelményeit, elősegíti a környezeti állapot javítását. 

Kérjük, küldje meg azokat a dokumentumokat, amelyekben az Önkormányzat a fejlesztési feladatok során (különösen a Déli Ipari Park fejlesztése, a Déli Ipari Parkban helyet kapott vállalatok vonatkozásában) érvényesítette a környezetvédelmi követelményeket, elősegítette a környezeti állapot javítását az elmúlt 5 év vonatkozásában.

A törvény 48.§ (3) bekezdése szerint a települési önkormányzat környezetvédelmi tárgyú rendeleteinek, határozatainak tervezetét, illetve a környezet állapotát érintő terveinek tervezetét, a környezetvédelmi programot (46. § (1) bekezdés b)) a szomszédos és érintett önkormányzatoknak tájékoztatásul, az illetékes környezetvédelmi igazgatási szerveknek véleményezésre megküldi. A környezetvédelmi igazgatási szerv szakmai véleményéről 30 napon belül tájékoztatja a települési önkormányzatot.

Kérjük, 10 évre visszamenőleg küldje meg azokat a dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy az Önkormányzat eleget tett a jogszabályi követelményeknek és a települési környezetvédelmi programját, illetve a környezet állapotát érintő terveinek tervezetét, valamint környezetvédelmi tárgyú rendeleteinek tervezetét és határozatainak tervezetét a szomszédos önkormányzatoknak, különösen Mikepércs Község Önkormányzatának tájékoztatásul megküldte. 

Továbbá kérjük 10 évre visszamenőleg megküldeni azokat a dokumentumot, amelyek bizonyítják, hogy az Önkormányzat eleget tett jogszabályi kötelezettségének és a települési környezetvédelmi programját, illetve a környezet állapotát érintő terveinek tervezetét, valamint környezetvédelmi tárgyú rendeleteinek tervezetét és határozatainak tervezetét az illetékes környezetvédelmi igazgatási szerveknek véleményezésre megküldte. Továbbá kérjük, küldje meg a környezetvédelmi igazgatási szervek válaszait. 

Kérjük, hogy a kérelemnek az Infotv. 30.§ (2). bekezdése szerint tegyen eleget. Az adatigénylést közérthető formában, emailben a következő címre megküldve: info@miakoegyesulet.hu, .doc vagy .pdf kiterjesztésű file-okban teljesítse. Amennyiben az adatmennyiség jelentős terjedelme miatt az emailben való megküldés nem lehetséges, kérjük, hogy az adatigénylést DVD felhasználásával teljesítse, amit mellékeltünk, és küldje meg a következő levelezési címre: 4271 Mikepércs Hold u. 27/A/b.. Ha a kért adatot már korábban elektronikus formában nyilvánosságra hozták, az igény teljesíthető az adatot tartalmazó nyilvános forrás (működő, pontos link) megjelölésével is. Az adatigénylést nem lehet elutasítani arra való hivatkozással, hogy annak közérthető formában nem lehet eleget tenni. Amennyiben a közérdekű adat megismerésére irányuló igénynek az Infotv. 29.§ (1). bekezdése szerint az igény beérkezését követő legrövidebb idő alatt, legfeljebb 15 napon belül nem tud eleget tenni arra hivatkozással, hogy az adatigénylés jelentős terjedelmű, illetve nagyszámú adatra vonatkozik, vagy a teljesítés a munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár, a határidő egy alkalommal 15 nappal meghosszabbítható. Erről az igény beérkezését követő 15 napon belül kell tájékoztatást küldenie.

Az Infotv. 29.§ (3) és (5) bekezdései alapján az adatigénylés teljesítésért költségtérítés kizárólag akkor állapítható meg, ha az adatigénylés teljesítése a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár. Ilyen esetben az adatkezelő jogosult az adatigénylés teljesítésével összefüggő munkaerő ráfordítás költségét költségtérítésenként meghatározni a 301/2016. (IX.30.) Korm. rendelet alapján. Kérem, hogy előzetesen elektronikus úton tájékoztasson arról, amennyiben költségtérítést állapítanak meg. Ebben az esetben kérem, hogy a tájékoztatásban mellékelje az adatigénylés teljesítésével kapcsolatos munkaerőráfordítás mértékét és annak óradíját. Amennyiben az igényelt adatoknak csak egy részét tekinti megismerhetőnek, az Infotv. 30.§ (1) bekezdése alapján azokat az adatigénylés részbeni megtagadásával együtt küldje meg számomra.

Amennyiben az igénynek az Infotv. 29.§ (1). bekezdése szerinti határidőben való teljesítése a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné, és ezért az igény beérkezését követő 45 napon belül kíván eleget tenni, kérem, erről az igény beérkezését követő 15 napon belül indokolással együtt tájékoztasson. Az indokolásban térjen ki arra, hogy mely közfeladatának ellátását, mely okból veszélyezteti az igény határidőben történő teljesítése.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH/2015/4710/2/V. számú állásfoglalásából következően a jelen adatigénylés az Infotv. 29.§ (1b) bekezdése alapján nem tagadható meg, mivel tartalmazza az adatigénylő nevét és elérhetőségét. Ezen túlmenő adatok megadását az adatkezelő nem kérheti. 

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (továbbiakban: Ákr.) iratbetekintésre vonatkozó szabályai nem relevánsak az adatigénylés kapcsán, az adatigénylés megtagadásának jogalapjaként az Ákr. eljárási szabályainak idézése az információszabadság indokolatlan és aránytalan korlátozását jelenti.

Felhívom figyelmét, hogy a Ktv. 12.§ (6) bekezdése értelmében, amennyiben nem rendelkezik a kért környezeti információval, az információ megismerésre vonatkozó igényt köteles a környezeti információval rendelkező szervnek megküldeni és erről az igénylő Egyesületet értesíteni vagy tájékoztatni, hogy a kért információt mely környezeti információval rendelkező szervtől igényelheti. 


Együttműködését köszönjük!


Mikepércs, 2023. 05. 11.

Tisztelettel: Dr. Fónainé Pásztor Enikő elnök

Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület