Header Ads Widget

A SpaceX Starship küldetése az indítási folyamat előrehaladása ellenére kudarcba fulladt.



A texasi Boca Chicában indított űrhajó nem tudta befejezni tervezett Föld körüli pályáját. Körülbelül kilenc perccel a repülés után a kapcsolat megszakadt, majd látható füst követte, jelezve a hibát. Ennek ellenére a SpaceX mérföldkövet ért el a Starship sikeres elválasztásában a Super Heavy gyorsítótól.

Ez jelentős javulás egy korábbi, 2023. áprilisi kudarchoz képest. A Super Heavy gyorsító azonban a szétválás után meghibásodott, és a Mexikói-öbölbe zuhant.

Nem sokkal ezután a csillaghajó felrobbant, jelezve a küldetés végét. A SpaceX kijelentette, hogy a teszt felbecsülhetetlen értékű adatokat szolgáltatott a Starship folyamatban lévő fejlesztéséhez. A vállalat hangsúlyozta az ilyen tesztekből való tanulás fontosságát az űrkutatás előmozdítása érdekében.

A Starship célja, hogy legénységet és rakományt szállítson a Föld pályájára, a Holdra, a Marsra és azon túl. A tesztet engedélyező Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) bejelentette, hogy kivizsgálja az esetet. Az eredetileg előző péntekre tervezték, de a Super Heavy gyorsító javítását elhalasztották.

A NASA, a Starship egyik legfontosabb ügyfele, azt tervezi, hogy az Artemis 3 küldetéshez használja a Holdra, amelyet 2025 végére terveznek.

Ez a legénység nélküli Artemis I küldetés sikerét követi, amely 2022 novemberében keringett a Hold körül. Az Artemis I eredményei új teljesítményrekordokat állítottak fel, és felkészültek az emberi felfedezésre a mélyűrben.

Az Artemis II-vel az űrhajósok a Hold körül fognak keringeni, és a NASA célja, hogy a Starshipet jövőbeli holdi és marsi küldetésekhez használja.

A közelmúltbeli kudarc ellenére a NASA adminisztrátora, Bill Nelson elismerte a SpaceX előrehaladását ebben a kihívásokkal teli törekvésben.