Header Ads Widget

Bill Gates digitális azonosítót szorgalmaz az újszülöttek számára Kenyában, mivel a kritikusok figyelmeztetnek a megfigyelési kockázatra



A Bill & Melinda Gates Alapítvány folytatja globális törekvését a kormány által támogatott digitális azonosító programok támogatására - ezúttal Kenyára összpontosít, ahol tanácsot ad a kormánynak az ország jelenleg fejlesztés alatt álló "Maisha Namba" digitális azonosító kezdeményezésével kapcsolatban, jelentette a Reclaim the Net.

A kenyai Daily Post szerint Gates szerepét a kenyai kormány Maisha Namba fejlesztésében és bevezetésében való támogatásában a William Ruto kenyai elnökkel folytatott közelmúltbeli "zárt ajtós találkozók" sorozata után jelentették be.

"A milliárdos, akiről köztudott, hogy támogatja a GMO (genetikailag módosított szervezetek) élelmiszereket, számos találkozón találkozott Rutóval, mióta hatalomra került, és a legtöbb megbízást titoktartás övezte" – írta a kenyai Daily Post.

"A megállapodás összekapcsolja a kormányt a kulcsfontosságú műszaki szakértőkkel és partnerekkel, akik szakmai tanácsokat adnak a zökkenőmentes bevezetés garantálása érdekében" - jelentette Kenyans.co.ke.

Alexis Hancock, az Electronic Frontier Foundation műszaki igazgatója elmondta, hogy a kormányok és a magánszervezetek közötti ilyen titoktartás gyakori.

"A külső vállalatok gyakran kínálnak megoldásokat a különböző kormányoknak, hogy megoldják problémájukat a termékükkel" - mondta. "Ha a kormányok ezt végre akarják hajtani, akkor az érintett technológiát először az embereknek kell megvizsgálniuk, mielőtt bármit is telepítenének, és késleltetniük kell, ha nem tekintik biztonságosnak és méltányosnak."

A Biometric Update szerint a Maisha Namba "várhatóan különböző kihívásokkal foglalkozik, mint például az állampolgárok azonosítása és hitelesítése, az elsődleges regisztrációs okmányok, például születési anyakönyvi kivonatok és nemzeti személyi igazolványok védelme, valamint a szociális programok és a kormányzati műveletek irányításának javítása".

A Maisha Namba-hoz csatolt azonosító számot "a kormányzati szolgáltatások regisztrálására is használják, beleértve az oktatást, az egészségbiztosítást, az adózást és a társadalombiztosítást".

Néhány szakértő azonban úgy véli, hogy a Maisha Namba programnak más, be nem jelentett céljai is vannak. Dr. Wahome Ngare, a Kenyai Katolikus Orvosok Szövetségének elnöke elmondta a The Defendernek, hogy a Maisha Namba oltáskövető programként fog működni.

"A Maisha Namba - kiswahili az "életszám" - egy biometrikus oltási rendszer az újszülöttek számára, amely helyettesíti a születési anyakönyvi kivonatokat, és segít nyomon követni a gyermekeket születésüktől 5 éves korukig" - mondta Ngaré. "Arra fogják használni, hogy figyelemmel kísérjék és biztosítsák, hogy minden gyermek megkapja az oltást."

Ngare elmondta, hogy a Maisha Namba vizsgálatot február és március között folytatták le, és most a kormány vezeti be, valószínűleg az egyetemes egészségügyi lefedettség részeként.

Gates Maisha Nambával való kapcsolatát olyan szervezetek részvételének tulajdonította, mint a Microsoft és a Gavi, a Vaccine Alliance.

Gavi azt mondja, hogy "segít beoltani a világ gyermekeinek csaknem felét a halálos és legyengítő fertőző betegségek ellen". 1999-ben alakult, a Gates Alapítvány az egyik társalapítója és négy állandó igazgatósági tagja.

A Gavi alapvető partnerséget tart fenn az UNICEF-fel, a Világbankkal és az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), amely a Gavi-t is felveszi a "releváns érdekelt felek" listájára.

"Mélyebb szinten és megértésem alapján a Maisha Namba és a Maisha kártya része a nagyobb nemzetközi ID2020 kezdeményezésnek, amelyet Gates szponzorál a Gavi és a Microsoft révén, valamint a sikertelen vakcinaútlevelükön keresztül" - mondta.

"Emiatt a digitális azonosító rendszer teljes értéke és fájdalma akkor válik ismertté, amikor az Egészségügyi Világszervezet bejelenti a következő világjárványt, különösen, ha jövőre elfogadják a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályokat" - tette hozzá Ngaré.

Ngare a meglévő Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályok módosításaira utalt, amelyekről jelenleg tárgyalnak a WHO tagjai egy javasolt "pandémiás szerződés" mellett.

Az ID2020 Alliance korábban támogatta a digitális személyi igazolványok és az oltási útlevelek fejlesztését. A Microsoft alapító tagja az ID2020 Szövetségnek, csakúgy, mint a Gavi, a Gates Alapítvány, a Világbank, az Accenture és a Rockefeller Alapítvány.

"Ha minden a tervek szerint halad, Bill Gates nem csak afrikaiak milliárdjait fogja beadni mRNS-vakcináival" - mondta Ngaré. "Digitális azonosító rendszert hozott létre a kormányok számára szerte a világon, hogy biztosítsa, hogy senki ne hagyja ki az oltást, és hogy azok, akik megtagadják az oltást, korlátozhatók legyenek az utazásban vagy a kormányzati szolgáltatásokhoz való hozzáférésben."

Gates világszerte támogatta a biometrikus digitális azonosító kezdeményezéseket, köztük az első ilyen programot, az Aadhaar-t, amelyet Indiában indítottak 2009-ben. Aadhaar az indiai felnőttek több mint 99% -át beiratkozta, összekapcsolva őket számos állami és magánszolgáltatással. A program vitát váltott ki, amelyet Gates elutasított.

Más szakértők is hasonló aggodalmuknak adtak hangot, mint Ngare. Greg Glaser kaliforniai adatvédelmi ügyvéd azt mondta a The Defendernek: "Az oltási útlevelek a globális biometrikus azonosító tesztjei voltak", hozzátéve:

"A biometrikus azonosítás ugyanúgy vonatkozik a jövő disztópikus társadalmára, mint az elemek a tévé távirányítójára. Az elemek nélkül a távirányító semmit sem csinál. Biometrikus azonosító nélkül a disztópikus technológia kudarcot vall: társadalmi hitelpontszámokközponti banki digitális valuták [CBDC-k], intelligens eszközök a tárgyak internetében.

"Mindezek használhatatlanná válnak anélkül, hogy képesek lennének tömegeket integrálni az új technológiai rendszerekbe biometrikus azonosítással."

Glaser szerint az ilyen erőfeszítéseknek nagyobb célja van.

"A transzhumanizmus a végjáték, és a biometrikus azonosítás az Achilles-sarka" - mondta Glaser. "Mindezek a dolgok az életünkben alapvetően a mai személyi igazolványtól függenek: jogok, állampolgárság, hovatartozás, bíróságon való állás, számlák, kiváltságok, szolgáltatások, földtulajdon és így tovább. A fentiek bármelyikéhez alig férhet hozzá valaki valamilyen személyazonosító okmány nélkül, amely többnyire nevet, de gyakran számokat jelent, amelyek egyre inkább kapcsolódnak a biometrikus adatokhoz" - mondta.

"Az emberek ellenőrzése az azonosító ellenőrzését jelenti" – tette hozzá. "Még a nemzeti kormányok is teljes mértékben függenek szervezeti és vállalati azonosítóiktól."

Hasonlóképpen, Irene Polansky, egy állampolgár, aki rendszeresen részt vesz a Wired Broadband Inc. és a Virginians for Safe Technology által szervezett nemzeti biztonságos technológiai felhívásban, elmondta a The Defendernek, hogy a COVID-19 "béta (megfelelőségi) teszt volt arra, ami jön", és óvakodjon az új technológiák, például a digitális azonosító előnyeitől.

"Ellenkező esetben minket – és gyermekeink életét, testi autonómiáját és veleszületett jogait – és a bolygó darabjait, tulajdonunkat, polgári jogainkat és pénztárcánkat – nehezen megkeresett pénzünket és pénzügyi eszközeinket – kollektíven és zsarnoki módon kényszerítenek és felfalnak tiltakozásunkra vagy meglepetésünkre" – mondta.

Az újszülöttek digitális azonosítója része a "hatalmas lehetőségeknek", amelyeket Gates Afrikában lát

Mark Suzman, a Gates Alapítvány vezérigazgatója elmondta a Business Daily Africa-nak, hogy szervezete összekapcsolja a kenyai kormányt műszaki szakértőkkel és partnerekkel.

"A mi szerepünk mindig tanácsadó. Össze tudjuk kapcsolni a kormányt a legfontosabb technikai szakértőkkel és partnerekkel, de nagyon biztatónak tartjuk azt, amit látunk, és az elnök elkötelezettségét. Számos konkrét beruházási támogatást nyújtunk a digitális személyazonossággal kapcsolatban. Valójában szélesebb platformoknak biztosítjuk" – mondta.

A Business Daily Africa szerint a kenyai kormánynak nyújtott ilyen segítség része annak, amit a Gates Alapítvány "hatalmas lehetőségeknek tekint, amelyeket a kenyai digitális identitás létezésével lehet felszabadítani".

"Ez Willam Ruto elnök egyik legfontosabb prioritása, és nagyon helyesen gondoljuk, mert egy erős, robusztus, nyílt forráskódú digitális személyazonossági rendszer valójában olyan platformmá válik, amely nemcsak a pénzügyi befogadást támogatja, ahol Kenya már globális vezető, hanem olyan platform lehet, amely ténylegesen fontos előrelépéseket hajt végre az egészségügyben, az oktatásban és más szolgáltatásokban. – mondta Suzman.

De nem a Gates Alapítvány az egyetlen globális szereplő, aki részt vesz a Maisha Namba bevezetésében. A kenyai Capital News szerint a kenyai kormány és az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja (UNDP) augusztusban egyetértési megállapodást írt alá a fiatal digitális azonosító program támogatására.

Reclaim the Net szerint: "A terv azt irányozza elő, hogy minden újszülöttnek kijelölnek egy Maisha Namba-t, amely egész életük során velük marad." Nyandarua megye helyettes biztosa, Rukia Chitechi elmondta: "A rendszert az iskolákon keresztül kell működtetni, biztosítva, hogy minden megszületett gyermek maisha nambát kapjon."

Az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak (SDG-k16.9. célkitűzése arra szólít fel, hogy 2030-ig mindenki számára digitális jogi identitást kell biztosítani, beleértve az újszülötteket is.

Glaser szerint "az ENSZ 16.9-es SDG-célkitűzése megerősíti, hogy a kormányok 2030-ig mindenkinek biometrikus azonosítót adnak ki, beleértve a csecsemőket is ... Ez azt jelenti, hogy az ENSZ együttműködik a vállalatokkal és a helyi önkormányzatokkal, hogy 2030-ig biometrikus azonosítót adjon ki Önnek és gyermekeinek, függetlenül attól, hogy akarja-e az igazolványokat vagy sem.

Egy tweetben Julius Kibet Bitok, Kenya bevándorlási és állampolgári szolgáltatásokért felelős főtitkára azt mondta: "A digitális személyazonossági rendszer biztonságos és megbízható módot biztosít a kenyaiak számára személyazonosságuk ellenőrzésére különféle célokra, beleértve a kormányzati szolgáltatásokhoz való hozzáférést, a bankszámlák megnyitását és az utazást."

"Segíteni fog a csalás és a korrupció csökkentésében, valamint a hatékonyság javításában is" – tette hozzá.

Ngare megkérdőjelezte ezt az elméletet. "Névértéken, és ha a kormány az adatok birtokosa, és nem harmadik felek, például a Microsoft vagy annak kiskorúak, akkor javíthatja a szolgáltatásnyújtást és csökkentheti a csalásokat, amint azt a kormányzati tisztviselők állítják" - mondta Ngaré, hozzátéve, hogy kétli, hogy ez lenne a helyzet.

Hasonlóképpen, Hancock azt mondta: "Ha a [digitális azonosítót] helyesen csinálják, a kényelmi tényező előnyös lehet az emberek számára, hogy nagy távolságokat kell utazniuk a fontos dokumentumok megújításához, vagy ideiglenes hitelesítő adatokat kell kiadniuk, amíg a hivatalos dokumentációjukra várnak. Vannak más módszerek is, mint például a "szelektív közzététel", ahol nem kell az összes információt megjeleníteni, hanem csak azt, ami egy bizonyos tranzakcióhoz szükséges.

Hancock elmondta, hogy aggódik amiatt, hogy egy "hosszú távú, állandó azonosítót" hogyan lehet "felhasználni az emberek nyomon követésére és megfigyelési állam létrehozására, vagy idővel veszélyeztetheti egy rossz szereplő, aki ki akarja szivárogtatni az ezekhez az egyedi azonosítókhoz kapcsolódó információkat".

"Minden alkalommal, amikor egy digitális azonosító tulajdonosa használja az azonosítóját, lehetőség nyílik az azonosító kibocsátójának és az azonosító-ellenőrnek, hogy személyes adatokat gyűjtsenek az azonosító tulajdonosáról" - tette hozzá.

Aggodalmak szerint a digitális azonosító "az állami szintű megfigyelés állandó struktúrájához" vezet

A Biometric Update szerint "mivel a kormány arra törekszik, hogy elnyerje a lakosság bizalmát a Maisha kártyával kapcsolatban, azt is tisztázta, hogy annak kibocsátása nem lesz kötelező", hanem a meglévő személyazonosító okmányokkal együtt elfogadja a törvényes személyazonosság igazolását.

Egy külön biometrikus frissítési jelentés azonban kimondja: "Két-három éves átmenetet terveznek, a régi nemzeti azonosítók fokozatos megszüntetésével."

Hancock azt mondta, hogy jobban szereti "a tranzakciók efemer azonosítóit és azt a képességet, hogy eldobják vagy megváltoztassák őket, ha veszélybe kerülnek". "Aggódik a digitális azonosítóval kapcsolatos mandátumok miatt is, amelyek valószínűleg az állami szintű megfigyelés állandó struktúrájához vezetnek".

"Az embereknek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy kimaradjanak a digitális első rendszerekből, és joguk van a papírhoz, ha nem kényelmesek" - mondta Hancock.

Hasonló állítások hangzottak el az opcionálissággal kapcsolatban az indiai Aadhaar digitális azonosító programmal kapcsolatban a The Economist szerint, amely azt írta: "Bár az Aadhaarnak opcionálisnak kellett volna lennie, nehéz nélküle működni."

A kenyai kormány azt állítja, hogy a Maisha Namba végrehajtásának célja az is, hogy az ország megfeleljen a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet és más ügynökségek által meghatározott globális utazási szabványoknak.

A Maisha Namba-t 1 milliárd kenyai shilling (körülbelül 6,8 millió dollár) költségvetéssel finanszírozzák, a Biometric Update jelentése szerint. A Business Daily Africa szerint a program eredetileg október 2-án indult volna, de szeptember 29-én elhalasztották a bevezetését.

A Reclaim the Net szerint a kenyai tisztviselők "hangsúlyozzák, hogy az új rendszer célja számos olyan kérdés kezelése, mint az állampolgárok hitelesítése, az elsődleges személyazonosító okmányok védelme, a szociális programok és műveletek jobb irányítása, valamint az olyan szolgáltatásokhoz való hozzáférés egyszerűsítése, mint az egészségügy, az oktatás, az adózás és a társadalombiztosítás", de a közvélemény aggodalmai hozzájárulhattak az elhalasztott bevezetéshez.

"Ezen aggodalmak ellenére a kormányzati tisztviselők megpróbálták biztosítani polgáraikat a magánélet védelme iránti elkötelezettségükről és a Maisha Namba által ígért befogadásról" - tette hozzá a Reclaim the Net.

Glaser megkérdőjelezte az "inkluzivitás" ilyen állításait.

"Az »inkluzivitás« ... Egy hamis beszédtéma, amit a politikusok használnak a kamerák előtt" – mondta. "A valóság az, hogy a biometrikus azonosító mindenkit levezet a kormányzati jólétben részesülők legkisebb közös nevezőjére ... Az inkluzivitás politikai beszéd a kormány számára, amely rákényszeríti magát a családodra, és úgy kezeli a gyermekeidet, mint az állam gyámjait."

Glaser kritizálta a köz- és magánszféra közötti partnerségeket is. "A biometrikus azonosítás kutatása során megtanultam, hogy a kormányok nincsenek az élelmiszerlánc csúcsán. Valójában magáncégek vannak a csúcson - mint például a Microsoft, az Oracle, az Accenture -, mert ők hozzák létre és birtokolják a technológiát, és ők kezelik az adatokat a tetején.

Néhány kenyai "nagyon aggódik és gyanakszik" Gates kenyai törekvéseivel kapcsolatban

A kenyai tisztviselők igyekeztek megnyugtatni a nyilvánosságot, hogy személyes adataik biztonságban lesznek az új digitális platformon.

Joel Muchunu, a kenyai Nemzeti Regisztrációs Hivatal Kipipiri régiójának hivatalvezetője elmondta, hogy a Maisha Namba program fejlett biztonsági funkciókat fog tartalmazni, beleértve az adatbiztonságot szolgáló kriptográfiai technológiát, jelentette a Kenya News Agency.

Irungu Houghton, az Amnesty International ügyvezető igazgatója "üdvözölte" a Maisha Namba programot és a kenyai kormány digitális átalakulási erőfeszítéseit a Biometric Update szerint, de "aggodalmát fejezte ki a Maisha Namba rendszerhez gyűjtött adatok biztonságával kapcsolatban", és azt mondta, fontos, hogy a kenyaiak "kényelmesek legyenek, megértsék és tisztában legyenek ennek a digitális platformnak a lehetőségeivel".

Az ilyen biztosítékok azonban nem győztek meg minden kenyait. A Reclaim the Net szerint "nyilvánvaló szkepticizmus hulláma van", bizonyos régiók aktivistái "aggodalmukat fejezik ki a nem megfelelő infrastruktúra, a megbízhatatlan hálózati hozzáférés, valamint a magánélet és a polgári szabadságjogok aggályai miatt".

Egyes aktivisták azzal érveltek, hogy a Maisha Namba megkülönböztethetetlen a kenyai kormány korábbi digitális azonosítási kísérletétől, a Huduma Namba-tól, a kenyai The Star szerint. Ezt a programot a kenyai legfelsőbb bíróság 2021 októberében alkotmányellenesnek nyilvánította, mivel ellentétes az ország adatvédelmi törvényével.

Ngare szerint Huduma Namba "azért bukott meg, mert [a kormány] DNS-t akart beépíteni".

Más aktivista csoportok, élükön a Kenyai Emberi Jogi Bizottsággal, "erősebb jogszabályi alapot követelnek", és "figyelmeztetnek a diszkrimináció lehetőségére és a magánélet eróziójára", figyelmeztetve, hogy a nyilvános szerepvállalás "hiányzik", csakúgy, mint az "eljárási és jogi biztosítékok", jelentette a Biometric Update.

Más aktivisták "azzal vádolták a kormányt, hogy visszavonja ígéretét, hogy megszünteti a személyazonosító igazolványt kérő személyek átvilágítását", és azt állították, hogy "szélhámos kormányzati tisztviselők kenőpénz követelésére használták az átvilágítási gyakorlatot" a The Star szerint.

Kenyai tisztviselők azt állították, hogy az ország "le van maradva" a digitális végrehajtás terén, "ami veszélyezteti Kenyát a nemzetközi bűnüldöző szervek szabványainak be nem tartása miatt".

Ngare elmondta, hogy a kenyai közvélemény nem nagyon ismeri Gates-t, de azok, akik ismerik őt, "nagyon aggódnak és gyanakvóak". Azt mondta, hogy nincs széles körű ellenállás a Maisha Nambával szemben, "mert első ránézésre jó ötletnek tűnik".

"A legtöbb ember nem ismeri Bill Gates sötét oldalát és kapcsolatát az elnéptelenedési menetrenddel" - mondta. "Az alapítványa által támogatott civil szervezetek kedvezményezettjei és jótékonyságának néhány kedvezményezettje csodálattal adózik neki. Azok számára, akik ismerik az eugenika napirendjének mélyebb felhangjait, utálják."

A Financial Times szerint Gates "elismeri, hogy a digitális azonosítóval vissza lehet élni", mondván, hogy "Bármi, ami hatékonyabbá teszi az államot, jó azokra a dolgokra, amelyeket szeretsz az államnak, és rossz azokra a dolgokra, amelyeket nem szeretsz az államtól."

"De ha hiszel egy olyan államban, amelynek oktatást kell nyújtania, és hagynia kell, hogy szavazz, és egészségügyi szolgáltatásokat kell nyújtania, akkor lennie kell valamilyen elképzelésnek arról, hogy 'Kik az állampolgáraim, és jogosultak-e erre a juttatásra?'" - tette hozzá.

Ngare elmondta, hogy Gates Maisha Nambával való kapcsolata csak egy a sok afrikai érdekeltsége közül, mivel korábban részt vett "a kenyai nők számára 2014-2015-ben a Tetatus vakcinákat szabályozó termékenység titkos beadásában, amelyet Gavi és a WHO segített", ami szerinte "még mindig friss az elménkben".

"Számos érdekeltsége van Afrikában, beleértve az egészséget és a táplálkozást, a nemek közötti egyenlőséget, a betegségmegelőzést, a kezelést és a kutatást, a vizet, a higiéniát és a higiéniát, a mezőgazdaságot és a szegényeknek nyújtott pénzügyi szolgáltatásokat" - mondta Ngaré, hozzátéve, hogy a Gates Alapítvány 2022-ben bejelentette, hogy afrikai központja Kenyában lesz.

A Gates Alapítvány "élen jár a HIV, a tuberkulózis és a malária elleni küzdelem finanszírozásában" Afrikában, mondta Ngaré, és "több forrást injektál "az mRNS-kutatáshoz és a vakcinagyártási technológiához való hozzáférés előmozdítására, amely támogatja az alacsony és közepes jövedelmű országokat ... nagy mennyiségben képesek kiváló minőségű, életmentő oltóanyagok kifejlesztésére."

"Sokat fektet a vakcinafejlesztésbe, -gyártásba és -forgalmazásba a Gavi-n keresztül ... és az oltóanyagokat megfizethető vagy támogatott áron "elérhetővé teszi" az "alacsony jövedelmű országok" számára" – tette hozzá Ngaré. "Az Egyesült Államok és az európai kormányok finanszírozzák a vakcinafejlesztést, amely gazdagítja a fejlesztőket és szponzorokat, például a Gates-t."

"Az mRNS-technológia kiterjesztése a tuberkulózisra, a maláriára és a HIV-re lehetőséget adna Gates-nek arra, hogy kifejezetten az afrikaiakat célzó vakcinákat fejlesszen ki" - mondta Ngaré.

Nanjala Nyabola kenyai író, a "Digitális demokrácia, analóg politika: Hogyan alakítja át az internet korszaka a politikát Kenyában" című könyv szerzője azt mondta: "A digitális személyazonossági rendszerek csak hatékonyabbá teszik a kormányokat abban, amit már most is csinálnak" - írja a Financial Times, hozzátéve, hogy a digitális azonosítók eszközként használhatók bizonyos állampolgárok elnyomására vagy megkülönböztetésére.

Polansky elmondta, hogy a digitális azonosító technológia elősegíti "a vezeték nélküli hálózatba már beépített központosított, kormányzati és vállalati hozzáférésű adatbázis-hálózatot".

"Sokkal több embert kell felébresztenünk az igazsággal a nem összeesküvő lövészárkokból. Azok a vezeték nélküli eszközök, amelyekről az emberek hajthatatlanok, hogy egyértelműen számolniuk kell a lépéseiket, irányítaniuk kell a saját – és gyermekeik – életét és otthonát, és naprakészen tartják őket a társadalomban, ugyanazok az eszközök, amelyekből a társadalom már be van állítva a techno-totalitarizmusra.