Header Ads Widget

Legalább 16 gázai temetőt gyaláztak meg az izraeli erők, derül ki műholdképekből és videókból


Tel-Aviv CNN - Az izraeli hadsereg legalább 16 temetőt szentségtelenített meg gázai offenzívája során, derült ki a CNN nyomozásából, sírköveket hagyva romokban, felforgatva a talajt és néhány esetben holttesteket feltárva.

A dél-gázai Khan Younisban, ahol a harcok a hét elején fokozódtak, az izraeli erők leromboltak egy temetőt, és holttesteket távolítottak el, amit az Izraeli Védelmi Erők (IDF) a CNN-nek elmondtak, hogy a Hamász által az október 7-i terrortámadások során elfogott túszok maradványainak keresése része volt.

Izraeli páncélozott járművek által hátrahagyott futófelületi nyomok, amelyek január 17-én elpusztítottak egy temetőt az Al Nasser kórház közelében a gázai Khan Younisban.

A CNN áttekintette a temetők pusztulását bemutató műholdképeket és közösségi média felvételeket, és első kézből látta azt, miközben az IDF-fel utazott egy konvojban. A bizonyítékok együttesen egy rendszerszintű gyakorlatot tárnak fel, ahol az izraeli szárazföldi erők előrenyomultak a Gázai övezeten keresztül.

A vallási helyszínek, például temetők szándékos lerombolása sérti a nemzetközi jogot, kivéve azokat a szűk körülményeket, amelyek katonai célponttá válnak, és jogi szakértők azt mondták a CNN-nek, hogy Izrael cselekedetei háborús bűncselekménynek minősülhetnek.

Az izraeli hadsereg szóvivője nem tudott számot adni annak a 16 temetőnek a lerombolásáról, amelyekről a CNN koordinátákat adott, de azt mondta, hogy a hadseregnek néha "nincs más választása", mint hogy célba vegye azokat a temetőket, amelyeket állítása szerint a Hamász katonai célokra használ.

Az izraeli hadsereg szerint a túszok kiszabadítása, holttestük megtalálása és visszaszolgáltatása az egyik legfontosabb küldetése Gázában, ezért távolították el a holttesteket néhány sírhelyről.

"A túszazonosítási folyamat, amelyet biztonságos és alternatív helyszínen hajtanak végre, optimális szakmai körülményeket és tiszteletet biztosít az elhunytak számára," - mondta az izraeli hadsereg szóvivője a CNN-nek, hozzátéve, hogy a holttesteket, amelyekről megállapították, hogy nem a túszokéi, "méltósággal és tisztelettel adják vissza".

Más esetekben azonban úgy tűnik, hogy az izraeli hadsereg temetőket használt katonai előőrsként. A CNN műholdképek és videók elemzése azt mutatta, hogy az izraeli buldózerek több temetőt alakítottak át színpadi területté, nagy területeket egyenlítettek ki és padokat emeltek, hogy megerősítsék pozícióikat.

Gáza város Shajaiya negyedében izraeli katonai járműveket lehetett látni ott, ahol egykor a temető állt, minden oldalról padkák vették körül őket. A Shajaiya temető központi részét a háború előtt megtisztították, a helyi média jelentései szerint. A műholdfelvételek azonban azt mutatták, hogy december 10-től más részeket is ledózeroltak, és az izraeli hadsereg jelenléte is látható volt.


Shajaiya temető, Gáza városában.

December 18-án az izraeli hadsereg közzétett egy dátum nélküli fotót egy Hamász rakétavetőről a Shajaiya temető területén. A CNN nem tudta függetlenül ellenőrizni, hogy mikor és hol készült a fotó.

Hasonló pusztítási jelenet volt látható a Khan Younistól keletre fekvő Bani Suheila temetőben, ahol a műholdfelvételek felfedték a temető szándékos és progresszív buldózerezését, valamint a védelmi erődítmények létrehozását legalább két hét alatt december végén és január elején.


Bani Suheila temető, Khan Younistól keletre.

A Gázától északra fekvő Jabalya negyedben található Al Falouja temetőben, a Gázától keletre fekvő Al-Tuffah temetőben és a Gázai város Sheikh Ijlin negyedében található temetőben megsemmisültek a sírkövek és a nehéz futófelületnyomok, amelyek erősen páncélozott járművekre vagy harckocsikra mutattak.

A CNN csapatát szállító páncélozott személyszállító a múlt héten közvetlenül az Al-Bureij temetőn, egy palesztin menekülttáboron keresztül hajtott át Gáza középső részén, kifelé tartva az övezetből. Sírok voltak láthatók az újonnan ledózerolt földút mindkét oldalán, amint az a jármű belsejében lévő képernyőn is látható, amely az elülső kamera élő közvetítését mutatta. A CNN megerősítette a temető helyét azzal, hogy aznap földrajzi helymeghatározást készített a Gáza belsejéből származó felvételekről, és összevetette a műholdképeket.


Új Bureij temető Al-Bureijben, egy palesztin menekülttáborban Gáza középső részén.

A CNN által műholdképeken elemzett más temetők alig vagy egyáltalán nem mutatták pusztítás vagy katonai erődítmények jeleit, köztük két temető, ahol az első és második világháborúban elesett katonák, köztük keresztények és néhány zsidó vannak eltemetve.

Az izraeli hadsereg szóvivője nem magyarázta meg, hogy miért dózeroltak le nagy mennyiségű temetőt, hogy katonai előőrsökké alakítsák át őket, vagy miért parkolnak katonai járművek ott, ahol egykor sírok álltak. "Komoly kötelességünk van a halottak tiszteletére, és nincs olyan politika, amely katonai állásokat hozna létre a temetőkből" - mondta a szóvivő a CNN-nek.

Az izraeli erők hétfő este és szerda reggel között súlyosan megrongálták a Khan Younis-i temetőt, amikor beköltöztek az Al Nasser kórház és egy jordániai tábori kórház környékére, a CNN által áttekintett és földrajzi helymeghatározású műholdképek és videók szerint.

Az izraeli hadsereg azt mondta a CNN-nek, hogy amikor "kritikus hírszerzési vagy műveleti információk érkeznek", "pontos túszmentési műveleteket hajt végre azokon a konkrét helyeken, ahol az információk arra utalnak, hogy a túszok holttestei megtalálhatók".

Izrael azt mondta, hogy 253 embert ejtettek túszul a Hamász október 7-i terrortámadásai során, és úgy véli, hogy 132 túsz még mindig Gázában van - közülük 105 életben van és 27 halott.

"Nem találtam a sírját"

Munther al Hayek lánya, Dina a 2014-es gázai háborúban vesztette életét. Január elején meglátogatta Dina sírját a Sheikh Radwan temetőben Gázában, de ő nem volt ott. Megpróbálta megtalálni a nagymamája sírját. Nem is volt ott.

"A megszálló erők elpusztították és ledózerolták őket," – mondta Hayek, a gázai Fatah palesztin ellenzéki csoport szóvivője a CNN-nek. "A jelenetek borzalmasak. Azt akarjuk, hogy a világ avatkozzon be a palesztin civilek védelme érdekében."

Mosab Abu Toha, egy gázai költő, akinek munkái megjelentek a New York Times-ban és a New Yorker-ben, szintén megtudta, hogy a temetőt, ahol öccse és nagyapja van eltemetve, az izraeli hadsereg súlyosan megrongálta.

Abu Toha elmondta a CNN-nek, hogy december 26-án a bátyja felhívta őt az észak-gázai Beit Lahia temetőből, hogy megkeresse a szeretteit, de nem találta őket.

A megszálló erők elpusztították és ledózerolták őket... A jelenetek borzalmasak. Azt akarjuk, hogy a világ avatkozzon be a palesztin civilek védelme érdekében."

Munther al Hayek, akinek a lánya sírja megsemmisült

A CNN által látott videóhívásukról készült felvételen törmelék borítja a földet, ahol egykor a temető állt. Nehéz katonai járművek futófelületének nyomai szelik át a temetőt a műholdképeken.

A halálos áldozatok száma Gázában napról napra növekszik. Több mint 24 000 palesztint öltek meg izraeli támadásokban a Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium szerint. A temetések gyakran gyorsan történnek az iszlám gyakorlatnak megfelelően, és a háború kezdete óta a halottakat gyakran tömegsírokba temetik.

December végén Izrael visszaszolgáltatta a háborúban megölt 80 palesztin holttestét, mondván, hogy megerősítette, hogy nem a Hamász által ejtett izraeli túszok voltak. Palesztin médiajelentések szerint a visszaszállított holttestek azonosíthatatlanok. A CNN nem tudja függetlenül ellenőrizni ezeket az állításokat.

A halottak tisztelete

Nemzetközi jogi szakértők szerint a temetkezési helyek megszentségtelenítése ellentétes a Római Statútummal, az 1998-as szerződéssel, amely létrehozta és irányítja a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) a háborús bűnök, a népirtás, az emberiség elleni bűncselekmények és az agresszió bűncselekményeinek elbírálására. Izrael, amely eredetileg támogatta a bíróság létrehozását, nem ratifikálta a Római Statútumot.

A temetők a nemzetközi jog értelmében "polgári objektumként" részesülnek védelemben, és néhány kivételtől eltekintve különleges védelmet élveznek.

A temetőket csak akkor lehet megtámadni vagy megsemmisíteni, ha a másik hadviselő fél katonai célokra használja őket, vagy ha ezt katonai szükségszerűségnek ítélik, és a megszerzett katonai előny meghaladja a polgári objektumokban okozott károkat.

"A temető polgári jellege bizonyos mértékig érintetlen maradt. Tehát annak, aki meg akar támadni egy temetőt, még mindig figyelembe kell vennie a sírok polgári felhasználását és a temető polgári jelentőségét, és minimalizálnia kell a temető polgári funkciójának károsodását" - mondta Janina Dill, az Oxfordi Egyetem Etikai, Jogi és Fegyveres Konfliktus Intézetének társigazgatója a CNN-nek.

Dél-Afrika felvetette, hogy az izraeli hadsereg lerombolta a gázai temetőket a Nemzetközi Bíróság előtti ügyének részeként, azzal érvelve, hogy Izrael népirtást követ el. Izrael tagadja a vádat, de Dill azt mondta, hogy bár a temetők lerombolása önmagában nem jelent népirtást, ez hozzájárulhat Izrael szándékának bizonyítékaihoz.

"Hatalmas szimbolikus jelentése van annak az elképzelésnek, hogy még a halottak sem maradnak békében" - mondta Dill . "A nemzetközi humanitárius jog védi azoknak az embereknek a méltóságát, akik kívül vannak a harcon vagy a harcon, és ez a védelem nem ér véget a halálukkal."

De legalább két esetben egyértelmű, hogy igyekeztek tisztelni a halottakat – azokban a temetőkben, ahol palesztinokat nem temettek el.

Mindössze fél mérföldre a lerombolt Al-Tuffah temetőtől, Gáza városától keletre, az első és második világháborúban elesett, többnyire brit és ausztrál katonák holttestét őrző temető nagyrészt érintetlenül áll. A temetkezési helyen lévő kráter október 8. és október 15. között jelenik meg a műholdképeken, de egyébként a háború nem érintette.

A Nemzetközösségi Háborús Sírok Bizottsága által kezelt második temető Gáza középső részén még élesebb példát kínál. Összeroncsolt járművek és lerombolt utak hevertek a temető körül. De maga a temető, amely főleg keresztények és néhány első világháborús zsidó katona sírját tartalmazza, sértetlen.

Ami most történik, az ezeknek az alapvető szabályoknak az egyértelmű megsértése, és háborús bűncselekménynek minősül a Római Statútum értelmében a »személyes méltóság megsértése« miatt."

Muna Haddad, emberi jogi ügyvéd

Izraeli katonák még izraeli zászlóval is pózoltak egy ott eltemetett zsidó katona sírja mellett, és egy másik, a közösségi médiában közzétett képen egy tank látható a temető szélén – tiszteletben tartva a megszentelt föld szentségét.

Néhány halott tisztelete, de másoké nem, ellentétes a nemzetközi joggal, mondta Muna Haddad emberi jogi ügyvéd és a halottakkal való bánásmód kutatója a CNN-nek.

"Ami most történik, az ezeknek az alapvető szabályoknak az egyértelmű megsértése, és háborús bűncselekménynek minősül a Római Statútum szerinti »személyes méltóság megsértése«" – mondta.

Forrás