Header Ads Widget

A kínai kisebbségi csoportoktól, több mint 200 ujgur és kazah embertől, biometrikus kutatásokhoz, etikátlanul gyűjtöttek DNS-eseket genetikai kutatások céljából.



Információk merültek fel arról, hogy több mint 200 ujgur és kazah ember – a kínai Hszincsiang régió marginalizált etnikai kisebbségeinek minden csoportja – DNS-mintáinak gyűjtése genetikai szekvenálási technológiai kutatások céljából az etikai normák tiszteletben tartása nélkül történt.

A Szabad Ázsia Rádió (RFA) néhány tanút idézve tanúsítja, hogy az érintettek biometrikus adataikat a kínai kormány nyomására nyújtották be a kutatóknak. Az RFA által idézett egyik tanú, Qelbinur Sidiq azt mondta, hogy az embereknek nem volt más választásuk, mint elfogadni a vér- és nyálminták, ujjlenyomatok és retinavizsgálatok gyűjtésére vonatkozó utasításokat. Elmondta, hogy a hatóságok figyelmeztettek, hogy bárki, aki nem vesz részt a biometrikus adatgyűjtésben, "súlyos következményekkel" szembesül.

A múlt hónapban a The Guardian brit lap arról számolt be, hogy az egyik említett kutatási vállalkozást, amelynek eredményei közzétették az ujgurok és a kazkhok DNS-adatait, egy felháborodást követően visszavonták. Valójában az orgánum két visszavont publikációra hivatkozik az ujgurok DNS-mintáiról: az egyik 2023-ban, a másik pedig 2019-ben, mindkét cikket ugyanazok a szerzők tették közzé a Koppenhágai Egyetemről.

A The Guardian szerint a tanulmány részleteket tárt fel egy 203 ujgurból és kazahból álló csoporttól gyűjtött nyál- és vérmintákról.

A DNS-mintákat egy kutatás részeként gyűjtötték, hogy értékeljék a genetikai szekvenálási technológia alkalmazását az amerikai Thermo Fisher biotechnológiai vállalat által. A kutatás célja része volt azoknak az erőfeszítéseknek, amelyek célja az érintett kisebbségi csoportokhoz tartozó emberek DNS-variációinak megértése volt, és hogy ez hogyan segítheti a bűnüldöző szerveket a bűncselekményekkel gyanúsított személyek azonosításában.

Az RFA jelentése szerint a DNS-minták gyűjtésének etikai jóváhagyásának hiányát nevezték meg a tudományos cikk visszavonásának okaként. Yves Moreau belga professzor a kínai kormányt hibáztatja, amiért biometrikus adatokat gyűjt számos kínai etnikai kisebbségtől.

Moreau azt mondja, hogy frontvonalbeli szerepet játszott annak biztosításában, hogy a DNS-mintákkal kapcsolatos "etikátlan" publikációt a kutatók töröljék, hozzátéve, hogy érdekképviselettel törekszik annak biztosítására, hogy más, hasonló problémákkal küzdő tudományos publikációkat újraértékeljenek.

2019-ben Moreau vezércikket írt, amelyben elítélte a DNS-minták erőszakos gyűjtését oly módon, amely lehetővé teszi a kisebbségi etnikai csoportok elnyomását Kínában. Akkor arra figyelmeztetett, hogy a DNS-technológia alkalmazásának olcsóbbá válásával a DNS-adatbázisok elterjedhetnek, ami megnyithatja a lehetőséget a kiszolgáltatott emberek széles körű és ellenőrizetlen megfigyelésére.