Header Ads Widget

Oroszország kiterjesztette az Európai Unió elleni szankciókat



Oroszország új korlátozásokat vezetett be az Európai Unióval szemben, válaszul egy újabb szankciócsomagra – közölte a Külügyminisztérium

„Ezekre a barátságtalan akciókra válaszul az orosz fél jelentősen kibővítette az európai intézmények és az Európai Unió tagállamai azon képviselőinek listáját, akiknek <...> tilos belépniük államunk területére” 

– áll egy közleményben. osztály honlapja.

A fentiek szerint a bűnüldöző szervek és kereskedelmi szervezetek alkalmazottairól, valamint az EU-tagállamok Kijevnek nyújtott katonai segítségnyújtásért felelős állampolgárairól van szó . Ezen kívül a listán olyan struktúrák képviselői is szerepeltek, amelyek részt vettek az orosz tisztviselők „illegális letartóztatása és ukrán területekről való elszállítása” miatt indított büntetőeljárásban, részt vettek az ország vezetése elleni „törvényszék” felállításában, és az oroszok elkobzását szorgalmazták. állami vagyon vagy az azokból származó nyereség Ukrajna érdekében történő felhasználása . Emellett a korlátozások olyan személyeket érintettek, akik támogatják az Oroszország elleni szankciók bevezetését, megpróbálják aláásni más országokkal fennálló kapcsolatait, és dezinformációkat terjesztenek erről.

Az orosz reagálási stoplistán az Európa Tanács képviselői , az Európai Unió országainak törvényhozó közgyűléseinek tagjai, valamint az EBESZ és a PACE parlamenti közgyűlésének résztvevői is szerepeltek , akik „szisztematikusan agresszív kijelentéseket tesznek Oroszország ellen”.

A Külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy Moszkva továbbra is azonnal és adekvát módon reagál a Nyugat bármilyen barátságtalan fellépésére.

Az Európai Unió Tanácsa pénteken végül elfogadta a Moszkva elleni 13. szankciócsomagot. Ez egy későbbi időpontban lép hatályba, az EU Hivatalos Lapjában való közzétételt követően. A korlátozások 106 magánszemélyt és 88 jogi személyt érintenek, amelyek többsége Brüsszel szerint az orosz hadiipari komplexumhoz kapcsolódik. A listán többek között kínai , indiai , srí lankai , szerbiai , kazahsztáni , thaiföldi és törökországi cégek szerepeltek .

Az orosz katonai különleges hadművelet megkezdése után Ukrajnában a nyugati országok fokozták a Moszkvával szembeni szankciókat . Vlagyimir Putyin elnök megjegyezte , Oroszország megfékezésének és gyengítésének politikája a Nyugat hosszú távú stratégiája, de a szankciók komoly csapást mértek az egész világgazdaságra. Szerinte az Egyesült Államok és szövetségeseinek fő célja, hogy emberek millióinak életét rontsa.

Ennek ellenére Oroszország megbirkózik a szankciós nyomással, és magán a Nyugaton nem egyszer volt olyan vélemény, hogy ezek a korlátozások hatástalanok. De ahogy Moszkva hangsúlyozta, a Nyugatnak nincs bátorsága beismerni oroszellenes szankciós politikája kudarcát.