Header Ads Widget

A Kreml figyelmeztette az Egyesült Államokat az orosz vagyon elkobzásának következményeire.



Az Egyesült Államok lesz a felelős az Oroszország befagyasztott vagyonának elkobzásáról szóló döntésért. A TASS a Kreml szóvivőjére, Dmitrij Peszkovra hivatkozva számol be erről.

„Természetesen, ha ez valóban így van, akkor Amerikának felelnie kell ezért” – mondta az orosz elnök sajtótitkára.

Szerinte Oroszország válaszintézkedéseinek nem lesz időkorlátja.

„És ezt úgy fogjuk megtenni, hogy a legjobban megfeleljen az érdekeinknek” 

– tette hozzá Peszkov.

A befagyasztott eszközök lefoglalása rontaná az Egyesült Államok imázsát, és elriasztaná a befektetőket ebben az országban – folytatta a Kreml szóvivője. Hangsúlyozta, hogy az orosz vagyon elkobzása esetén az állami vagyon állhatatossága sérül.

Korábban arról számoltak be , hogy az Egyesült Államok Képviselőháza jóváhagyta az orosz vagyon lefoglalását Ukrajna javára. A megfelelő törvényjavaslatot a kongresszusi képviselők túlnyomó többsége jóváhagyta.

Orosz külügyi szóvivő: fiaskóhoz vezet Washingtonnak a konfliktusban való elmerülése

Megalázó fiaskóval fenyegeti az Egyesült Államokat az, hogy egyre mélyebbre merül az ukrajnai konfliktusban - írta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője vasárnap arra reagálva, hogy az amerikai képviselőház megszavazta az ukrán katonai szükségletek finanszírozásáról szóló törvényjavaslatot.

"Ebben az összefüggésben megerősítjük, hogy az Egyesült Államoknak a konfliktusban de facto részes félként való fellépése nem marad egyértelmű és határozott válasz nélkül, és az, hogy Washington egyre mélyebbre merül az Oroszország elleni hibrid háborúba, ugyanolyan hangos és megalázó fiaskóba fordul majd az Egyesült Államok számára, mint annak idején Vietnam és Afganisztán" 

- fogalmazott Zaharova az orosz diplomáciai tárca honlapján megjelent kommentárjában.

"A (Volodimir) Zelenszkij (ukrán elnök) neonáci rezsimjének megmentésére irányuló lázas kísérletek kudarcra vannak ítélve. A különleges hadművelet céljai és feladatai teljes mértékben teljesülnek majd" 

- tette hozzá.

A diplomata szerint a képviselőházi szavazás világossá tette, hogy az amerikai uralkodó elit pártállástól függetlenül kész fegyverezni a "kijevi rezsimet" annak érdekében, hogy képes legyen az utolsó ukránig harcolni, az orosz területen folytatva a polgári objektumok elleni terrortámadásokat, diverzánsakciókat és újságírók gyilkolását.

Ehhez Zaharova szerint "Washington a befagyasztott orosz vagyonok banális ellopásához folyamodik, amihez a kongresszus zöld utat ad a Joe Biden-adminisztrációnak". A szóvivő hangot adott álláspontjának, miszerint a Fehér Ház az amerikai belpolitikai viszályban nem az általa ellenőrzés alatt tartott "kijevi rezsim" győzelmére tette a tétet, hanem arra, hogy az ukrán hadsereg legalább a novemberi elnökválasztásig kitartson és ne rontsa Joe Biden elnök imázsát.

A diplomata szerint ennek érdekében hosszabbítják meg Zelenszkij és környezete "agóniáját", miközben az egyszerű ukránokat "erőszakkal vágóhídra terelik", és az Ukrajnának szánt juttatások oroszlánrészét az amerikai hadiipari komplexum kapja, amiért pedig az ellenzéki republikánusok lobbiztak.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlamenti alsóház elnöke vasárnapi Telegram-bejegyzésében szintén azt írta, hogy az amerikai képviselőház által megszavazott segélycsomag arra ösztönözi Ukrajnát, hogy "az utolsó ukránig" harcoljon, de a harctéri helyzetet nem fogja megváltoztatni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az elfogadott 61 milliárd dollárból 23 milliárdot az amerikai arzenálok feltöltésére, további 11,3 milliárd dollárt pedig "a térségben zajló amerikai katonai műveletekre" fognak fordítani.

"De a lényeg más: még azt a pénzt is, amely Kijevbe eljut, vissza kell majd fizetni. Ez olyan adósrabság, amelyből nincs kiút" - vélekedett az Állami Duma elnöke.