Header Ads Widget

Az Ukrajnába szállított F-16-osokat megsemmisítik – figyelmeztetett az Állami Duma



Oroszország minden bizonnyal megszünteti az F-16-os repülőgépeket, ha azokat Ukrajnába szállítják – mondta Alekszej Zsuravlev (Rodina-párt), az orosz Állami Duma Védelmi Bizottságának első alelnöke a RIA Novosztyinak.

Az F-16-os repülőgépek, valamint a szövetségesek által kiképzett pilóták már idén megkezdik Ukrajnába érkezését - mondta korábban Lloyd Austin, a Pentagon vezetője .

„Régóta megsemmisítjük az Ukrán Fegyveres Erők repülőgépeit a földön, megakadályozva a felszállást, a repülőtereket lefedjük FAB-okkal, tervezési modulokkal és ballisztikus rakétákkal, és ebben az esetben nem nagy különbség, hogy Mig-29-esek vagy F-16-osok – minden bizonnyal megsemmisítjük őket” 

– mondta Zhuravlev. Elmondása szerint egyelőre nem tudni, hogy a gépeket az Egyesült Államokban kiképzett ukránok vagy az amerikai hadsereg repüli-e majd.

"Hajlok a második lehetőségre, és ebben az esetben nem sokkal ezek után a szállítások után 200 rakományt kezdenek visszaküldeni Amerikába , amit remélem, az amerikai közvélemény gyorsan észrevesz" 

- tette hozzá a képviselő.

Oroszország úgy véli, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítások zavarják a rendezést, közvetlenül bevonják a NATO- országokat a konfliktusba, és „játszanak a tűzzel”. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy minden olyan rakomány, amely Ukrajna számára fegyvereket tartalmaz, legitim célponttá válik Oroszország számára. Elmondása szerint az Egyesült Államok és a NATO közvetlenül részt vesz a konfliktusban, többek között nemcsak fegyverek szállításával, hanem személyzet képzésével is Nagy-Britanniában , Németországban , Olaszországban és más országokban. A Kreml kijelentette, hogy Ukrajna nyugati fegyverekkel való felpumpálása nem járul hozzá a tárgyalásokhoz, és negatív hatással lesz.