Header Ads Widget

Donald Trump volt amerikai elnök példátlan politikai üldözésnek nevezte a New Yorkban kezdődő büntetőpert.



Donald Trump volt amerikai elnök példátlan politikai üldözésnek nevezte a New Yorkban kezdődő büntetőpert, és az abban való részvétellel vádolta meg Joe Biden jelenlegi államfőt.

"Ezt az országot egy alkalmatlan ember vezeti, aki nagyon érintett ebben az ügyben. Ez egy politikai ellenfél elleni támadás. Ez így van. Szóval megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek" 

- mondta a politikus.

Esküdtbíróválasztással kezdődött New Yorkban a négy büntetőper első tárgyalása a Republikánus Pártból ismét elnökjelölt indulást tervező volt államfő ellen.

Trump személyesen érkezett a bíróságra, ahol megkezdődnek a tárgyalások az üzleti nyilvántartások meghamisítása ügyében a rá vonatkozó kompromittáló információk eltitkolása miatti fizetések feldolgozásakor, beleértve a Stormy Daniels pornószínésznővel való állítólagos kapcsolatot.

A CNN értesülései szerint Juan Merchan bíró elutasította Trump azon kérését, hogy az ügyben a bírót visszautasítsa, mert a politikus "következtetések, célzások és alaptalan spekulációk sorozatát" használja a visszautasítási eljárás elindítására.

Bűnügyek Trump ellen

Az amerikai média történelminek és az első ilyen jellegű tárgyalásnak tekinti ezt a pert – a volt elnök büntetőeljárással áll bíróság elé. A maximális büntetés 136 év börtön. Trump maga jelentette ki ártatlanságát és a vádemelés okának hiányát.

A politikus ellen összesen négy büntetőeljárás indult, amelyek közül három még nem jutott el a bírósági tárgyalásig.

Atlantában Trumpot azzal vádolták, hogy megpróbálta a 2020-as elnökválasztást a maga javára fordítani. A szavazás eredményének felülvizsgálatára irányuló általános szövetségi ügyet Washingtonban tárgyalják. Egy másik szövetségi ügyben is nyomoznak Miamiban - titkos anyagoknak a Fehér Házból való eltávolításáról, az elnöki jogkör lejárta utáni eltitkolásról, államtitkok feltárásáról és a nyomozás akadályozásáról.