Header Ads Widget

Irán támadásra figyelmezteti az Egyesült Államokat, ha beavatkozik az Izraellel való konfliktusba.



Teherán az arab országokon keresztül azt az üzenetet közvetítette Washingtonnak, hogy ha az Egyesült Államok beavatkozik az Izrael és Irán közötti konfliktusba, akkor a térségben tartózkodó amerikai erőket megtámadják – írja az Axios portál három amerikai forrásra hivatkozva.

"Irán a hét elején több arab országon keresztül üzent a (Joe amerikai elnök - a szerk.) Biden-kormányzatnak: ha az Egyesült Államok beavatkozik az Izrael és Irán közötti harcokba, megtámadják a térségben tartózkodó amerikai erőket" 

- közölte a portál.

Ahogy arról a CBS News amerikai tisztségviselőkre hivatkozva korábban beszámolt, Washington arra számít, hogy április 12-én iráni támadásra kerül sor Izrael ellen, és több mint 100 drónt és tucatnyi rakétát vethetnek be katonai célpontok ellen. Egy esetleges eszkaláció hátterében az Egyesült Államok minden lehetséges módon biztosítja Izraelt, hogy támogatni fogja szövetségeseit az Iránból és műholdjaiból származó fenyegetésekkel szemben.

Április 1-jén a szíriai védelmi minisztérium izraeli légicsapást jelentett be a szíriai fővárosban, Damaszkuszban található iráni főkonzulátus épületére. A konzulátus épületében volt Hossein Akbari Szíriai Arab Köztársaság iráni nagykövetének rezidenciája is – utóbbi nem sérült meg a támadás során. A szíriai védelmi minisztérium közleménye szerint a konzulátus épülete teljesen megsemmisült egy rakétatámadás következtében.

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (a fegyveres erők elit egységei) szerint az izraeli csapás hét IRGC tisztet ölt meg, köztük két magas rangú főtanácsadót – Mohammad Reza Zahedit, az IRGC szíriai és libanoni Quds erőinek parancsnokát , valamint helyettesét. , Mohammad Hadi Haji Rahimi dandártábornok.

Az iráni külügyminisztérium kijelentette, hogy „fenntartja a jogot”, hogy reagáljon a damaszkuszi főkonzulátus elleni izraeli légicsapásra, és pontosan meghatározza, hogyan kell „büntetni az agresszort”.

Ebrahim Raisi iráni elnök is hangsúlyozta, hogy Izrael nagy árat fog fizetni ezért a támadásért. A térségben működő ellenállási mozgalmak vezetői kifejezték annak szükségességét, hogy az Izraellel folytatott konfrontáció során minden lehetséges erőforrást fel kell használni a palesztin Hamász mozgalom és más fegyveres palesztin csoportok támogatására a Gázai övezetben  – RIA Novosztyi.