Header Ads Widget

Itt az eredménye a globalisták időjárásmódosító kísérletezéseinek - Az istentelen globalista félőrültek okozzák a klímaváltozást a beavatkozásaikkal!



Az ózonréteget tönkretették, azóta se állt helyre. Az ózonpajzs véd minket a Nap fokozott UV sugárzásától. Ahol sérült és lyuk keletkezett, a sarkokon, ott elkezdett olvadni a jég, melegedni az északi és déli sarki tenger, ami megváltoztatja a vizek áramlását a párolgás a szelek irányát, mindez hatással van a Golf áramlatra is. 

Ezért borult fel az időjárás!

Ezt több mint 20 éve csinálják az arabok, az USA, de Kína már hamarabb elkezdte! A hirtelen időjárási anomáliák a felhővetés bevezetésével egyidőben alakultak ki!  Csak vissza kell keresni az időpontokat!

És a globalisták most erre fogják a klímavédelmet!

Igen, nem hazudtak, ezek szerint emberi eredetű valóban, de ők okozták a kapitalizmusuk fenntartható fejlesztésével, mert nekik kellett a sok fogyasztó, ők hozták létre a fogyasztói társadalmat! Ők szüntették meg a tartós fogyasztási cikkeket, hogy 3-5 évente cseréljünk le mindent, ők szoktatták r az embereket a sok felesleges kacat megvásárlására, a rengeteg fajta vegyi és egyéb termékre, ők kezdtek nylonzacskókat gyártani és mindent műanyagból készíteni, elszennyezve a felszaporított és teljesen felesleges gyáraikkal a környezetet, az egész Földet! Ezért nem ihatóak már a források vizei sem, nehogy a patakoké, folyóké, ezért van a levegőben "szálló por" és rákkeltő anyagok tömkelege, mert a gyáraik és az autóik, gépeik bocsájtják ki! 

És most ráfognak mindent a fogyasztókra, és az állatokra, mellé teszik a veszélyes vírusokat amik miatt állatok tömegét öletik le, hogy átvegyék az élelmezést is kizárólagos saját hatáskörben és saját haszonra! 

A gyógyszergyáraik mérgeket gyártanak, a betegségek okát se tudják, nemhogy gyógyszert készíteni rá! A gyógyszerek is csak az évszázaddal ezelőtt fel és megtalált természetes hatóanyagok vegyi változatai, a többi csak a tüneteket csökkenti, nem a betegség okát szünteti meg! Ugyanezt akarják most már az oltásokkal is, hiszen az mRNS vakcinákról megmondták, hogy csak a súlyos tüneteket fogja megakadályozni, nem a vírus szaporodását, és nem állítja le a járványt! Pofátlanul bevallották hogy eszük ágában se volt a járványt megfékezni, ők csak a tüneteket csökkentik! 

Az agyament félistenek már a Földre is veszélyesek lettek, ahogy azt képzelik magukról hogy a Természet törvényeit felülírhatják, beavatkozhatnak büntetlenül a folyamatokba a GMO-kkal, a mérgező vegyszereikkel, és az időjárás módosításával. Ezek már az embert de az egész élővilágot módosítani akarják, amit úgy mondanak: "jobbá tesszük a világot"!

Hát kösz de ebből nem kérünk, nekünk jó így ahogy van, az őrülteket pedig el kell távolítani a hatalomnak még a közeléből is! Legjobb lenne mindent felrakni Jeff Bezos Blue Origin űrhajóira és Noé bárkáiként kilőni őket az űrbe, hogy soha ide vissza ne tudjanak jönni! 

Mentsük meg a Földet a globalistáktól, és nem lesz több háború, se járvány, se a klímaváltozástól nem kell rettegnünk tovább!

A Dubai- i özönvízről és felhővetésről részletek! 

Szaúd-Arábia, GCC több csapadékot láthat a melegebb időjárás miatt, felhők vetés: szakértők

Mivel az éghajlatváltozás melegebbé és nedvesebbé teszi a régiót, a Királyságnak gyorsan alkalmazkodnia kell ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a közelgő esőből, miközben elkerüli a potenciális lehetőségeket.

Amint az éghajlatváltozás felmelegíti az óceánokat, Szaúd-Arábiában és a többi Öböl-menti országban egyre nagyobb és gyakoribb esőzésekre lehet számítani – mondják a szakértők –, miközben a felhősödő programok növekvő száma fokozza a csapadék mennyiségét és növeli az édesvízkészleteket a régióban.

Az elmúlt években a szaúdi városokat Dzsiddától Dammamig heves felhőszakadások és zivatarok sújtották, az elmúlt néhány napban pedig az Öböl-térség országaiban súlyos időjárási viszonyok uralkodtak, amelyek végzetes áradásokat és jelentős zavarokat okoztak.



Az Egyesült Arab Emírségekben, Ománban – amelyekben legalább 16 ember halt meg, sok iskolás – áradásokat jegyeztek fel Bahreinben és Kuvaitban, Szaúd-Arábia pedig a szerdáig tartó, továbbra is kedvezőtlen időjárási körülményekre készül.

A washingtoni Közel-Kelet Intézet klíma- és vízügyi programjának igazgatója, Mohammed Mahmoud szerint az ok egyszerű. Mahmoud az Al Arabiya Englishnek nyilatkozva azt mondta: 

„A melegebb időjárás melegebb óceánokhoz vezet.Ennek nagy része az éghajlatváltozáshoz kapcsolódik, ami felmelegíti a légkört és az óceánokat, különösen az Egyenlítőhöz közelebb eső vizeket, például az Indiai-óceánt és az Arab-tengert. A melegebb vizek jó táptalajok a viharoknak és a szélsőséges időjárásnak, például az Afrikát sújtó ciklonoknak.”

A jelenséget tovább magyarázva a következőket mondta: 

„Ez viharosabb időjárást és csapadékot okoz, különösen nyár vége felé, amikor az őszbe kerülünk. Láttuk ezt a szélsőséges időjárást Ománban és az Egyesült Arab Emírségekben, heves esőkkel és viharokkal. Szaúd-Arábiában a legtöbb vihar és csapadék a Vörös-tenger partja mentén fordult elő. Annak ellenére, hogy Szaúd-Arábia valamelyest távolodik a közvetlen hatásoktól, a csapadékviszonyok itt is változnak, és az utóbbi időben váratlan területeken és időpontokban is láthatunk esőt.”

Azt mondta, hogy a melegebb vizek gyorsabban elpárolognak, több vízgőzt fecskendezve a légkörbe, amely megfelelő körülmények között esőviharokká kondenzálhat. Ugyanakkor az olyan éghajlati minták, mint az El Nino, megerősítik a felmelegedést és a nedvesebb időjárást a Közel-Kelet egyes részein. Mahmoud szerint ezek az ikertényezők több csapadékot okozhatnak, különösen, ha a világ bizonyos részein melegebb van.

A tengerparti városokban több az eső

Szaúd-Arábiában a Vörös-tenger partja mentén fekvő városokban nőtt a legtöbb csapadék az elmúlt években. Ezek a tengerparti városok közvetlenebbül vannak kitéve a melegebb vizekből származó nedves légáramlatok hatásának.

Mahmoud megjegyezte, hogy Rijád és a többi szárazföldi terület szárazabb, ezért kevésbé befolyásolják az ilyen minták.

Esőt készíteni ott, ahol a természet nem tud

A szomszédos Egyesült Arab Emírségekben több mint 20 éve végeznek felhővetést, hogy több csapadékot szorítsanak ki a múló viharokból. A tisztviselők az Al Arabiya Englishnek az év elején azt mondták, hogy az ország 2024-ben mintegy 300 felhőbevetési küldetést tervez végrehajtani.

Az Egyesült Arab Emírségek programja különösen létfontosságúvá vált, mivel az éghajlatváltozás és a gyors népességnövekedés megterheli a száraz ország természetes vízkészleteit, és arra készteti, hogy nagymértékben támaszkodjon az energiaigényes sótalanító üzemekre.

Mahmúd kifejtette, hogy Szaúd-Arábia a Vörös-tenger partjaira összpontosította felhő-elterítési erőfeszítéseit, ahol a természeti viszonyok jobban alkalmasak a csapadék fokozására. A Királyság most arra törekszik, hogy bővítse programját, és együttműködjön olyan szomszédokkal, mint az Egyesült Arab Emírségek, mondta.

A felhőbe vetés vegyi anyagokat, például ezüstjodidot használ, hogy felgyorsítsa az esőcseppek képződését a felhőkben, így azok lehullanak, mielőtt a szél elhordhatná őket. Tanulmányok kimutatták, hogy ez a technika akár 20 százalékkal is növelheti a felhőkből származó csapadék mennyiségét. Ez azonban csak azokon a felhőkön működik, amelyek már eleve nedvesek, és esőt okozhatnak.

Az teszi megfelelővé a feltételeket a felhővetéshez, különösen a világnak azon a részén, amikor több a vízgőz  - mondta Mahmoud. Ez egy nagyon párás része a világnak, és ez azt jelenti, hogy sok vízgőz van a légkörben. Így tehát nagyon fontos, hogy bemutassuk a felhővetéshez használt anyagokat, és felfogjuk a vízgőzt, amely esőként száll le.”

Mahmoud megjegyezte, hogy a Vörös-tenger partvidékén általában magasabb a páratartalom, mint a szárazföldi területeken, például Rijádban, ami dekadensabb felhőket biztosít a vetőmag számára. És mivel az éghajlatváltozás várhatóan növeli a légkör nedvességtartalmát, megfigyelte, hogy a sikeres felhővetés feltételeinek a jövőben javulniuk kell.

Több eső vegyes áldása

Míg a növekvő csapadék csökkentheti Szaúd-Arábia korlátozott vízkészletére nehezedő nyomást, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az intenzívebb esőzések jelentős áradásokat is okozhatnak a sivatagi területeken, amelyek kevésbé alkalmasak nagy vízhozamok levezetésére.

Mindig vannak előnyei és hátrányai, és itt jönnek be a programok a kezeléséhez - mondta Mahmoud. A hátránya az, hogy az esőzések fokozásától vagy a felhők vetésétől függetlenül a csapadék áradásokat okozhat, és ironikus módon az áradások erősebbek a szárazabb területeken.

Elmagyarázta, hogy a sivatagi éghajlaton, például Szaúd-Arábiában, a hirtelen heves esőzések gyorsan elárasztják a völgyeket és az árvízvédelmi rendszereket sűrű növényzet és nedvszívó talajok nélkül. Az infrastruktúra megerősítése lesz a kulcs a megnövekedett csapadék teljes kihasználásához.

Pozitívum, hogy az extra eső hozzájárul a létfontosságú felszín alatti víztartó rétegek feltöltéséhez, amelyekre Szaúd-Arábia régóta támaszkodik, mondta Mahmúd. Ha a csapadékot megfelelően lehet kezelni, az csökkentheti a véges földalatti tározók terhelését és az energiaéhes sótalanító üzemekre való támaszkodást.

Mahmúd megjegyezte, hogy Szaúd-Arábiában még nagyobb lehetőségek rejlenek a felhővetésben, mint az Egyesült Arab Emírségekben, mivel az utóbbinak sokkal nagyobb területe van a csapadék felvételére.

A megnövekedett csapadékmennyiség teljes kihasználása érdekében azonban beruházásokra lesz szükség a gátak és egyéb infrastruktúra építéséhez.

„A pozitív oldal azonban az, hogy nem sok vízkészletünk van az országban és a régióban. Manapság az édesvízellátó rendszereknek van határa, nagyobb a sótalanítástól való függés, de a csapadék miatt van néhány lehetőség” 

– mondta.

Mivel az éghajlatváltozás melegebbé és nedvesebbé teszi a régiót, Szaúd-Arábiának gyorsan alkalmazkodnia kell ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki a közelgő esőzésekből, miközben elkerüli az esetleges áradásokat – mondta

Mahmúd. Ez magában foglalja a jobb csapadékelvezetést, az árvízvédelmet, a talajvíz-utánpótlási rendszereket és a felhőbe vető erőforrásokat.

Olvass tovább:

Az Egyesült Arab Emírségek autósait óva intették a vezetéstől, mert szakadó eső zúdítja az országot. Az Egyesült Arab Emírségek 2024-ben több száz felhőbevetési küldetést hajtanak végre a vízhiány kezelése érdekében.

Jégeső hullik a szaúd-arábiai Taifban, ami megzavarja a forgalmat

https://english.alarabiya.net/

Az Egyesült Arab Emírségek 2024-ben több száz felhőbevetési küldetést hajtanak végre a vízhiány kezelése érdekében. Az ország a higroszkópos sófáklyák felhőbe lövésétől a pilóta nélküli légi járművek bevetéséig számos módszert alkalmaz a csapadék kikényszerítésére és ezáltal a vízbiztonság biztosítására.

Az Egyesült Arab Emirátusok Esőnövelő Tudományos Kutatási Programja – Nemzeti Meteorológiai Központ (UAEREP-NCM) – az ország felhőbevetési programja mögött álló munkacsoport – elmondta az Al Arabiya Englishnek, hogy az Egyesült Arab Emírségek a Föld egyik legforróbb és legszárazabb régiójában találhatók. , már több mint 23 éve vezeti a felhőket és a csapadék mennyiségét növelő erőfeszítéseket.

Az Egyesült Arab Emírségek a vízbiztonságot a nemzetbiztonság alapvető összetevőjének tekintik, különösen a száraz éghajlat miatt, amelyet minimális éves csapadék, magas felszíni víz párolgási arány és alacsony talajvíz utánpótlás jellemez - mondta az NCM illetékese. „Az éves vízfelhasználás és a rendelkezésre álló erőforrások közötti jelentős különbség miatt az ország felismeri a vízhiányos kihívások kezelésének kritikus fontosságát azáltal, hogy olyan innovatív megoldásokat keres, amelyek hozzájárulnak a vízkészletek fenntarthatóságához – nem csak az Egyesült Arab Emírségekben, hanem a világ más száraz régióiban is. .”

Megbízható, alternatív vízforrások felkutatása

„Ez összhangban van az Egyesült Arab Emírségek éghajlatváltozás mérséklésére irányuló tágabb erőfeszítéseivel, amelyet a 2023-as fenntarthatóság évének nyilvánítása és a COP28 konferencia megrendezése is jól mutat. Folyamatban lévő és jövőbeli felhőalapú kezdeményezései révén az ország célja, hogy megbízható és alternatív vízforrásokat találjon, növelje a száraz éghajlati viszonyokkal szembeni ellenálló képességet, és elősegítse a globális együttműködést a vízhiány kezelésében” – mondta tovább.

Az Egyesült Arab Emírségek tudósai különböző módszereket alkalmaznak a felhőbevetési küldetéseikhez.

Leggyakrabban higroszkópos sófáklyákat lőnek ki úgy, hogy só nanorészecskéket, egy újabb technológiát bocsátanak ki a felhőkbe, hogy stimulálják és felgyorsítsák a kondenzációs folyamatot, és akkora cseppek keletkezzenek, hogy esőként hulljanak.

Hogyan működik

„A felhőbe oltó technológia úgy működik, hogy a felhők alsó részébe oltóanyagokat vezet be, amelyeknek kedvező a feláramlása” – mondta az NCM illetékese. Ezek a szerek felfelé, a felhőkbe kerülnek, fokozva az olyan mikrofizikai folyamatokat, mint a kondenzáció és az összeolvadás.

Hozzátette: „Ez a növekedés a cseppek méretének növekedéséhez vezet, és nehezebbé teszi őket. Az eljárás során ezeket az oltóanyagokat a légkörbe diszpergálják különféle módszerekkel, beleértve a földi generátorokat és a repülőgépeket. Az NCM-nél működő felhőbevetési programunkban egy hagyományos megközelítést alkalmazunk, amely természetes sókat, elsősorban kálium-kloridot tartalmazó higroszkópos fáklyák meggyújtását jelenti. Ezeket a fáklyákat speciális repülőgépekről bocsátják ki.”

„A technológiai fejlesztések és innovációk integrálása”

Az Egyesült Arab Emírségekben az 1990-es években elindított felhőalapú kezdeményezése folyamatban van és fejlődik, miközben az NCM folyamatosan más, újabb technológiákat kutat. Tavaly az NCM felfedte a program fejlesztésére és korszerűsítésére vonatkozó terveit azáltal, hogy további, fejlett felhőalapú repülőgépeket épít be flottájába.

„A megalakulása óta az UAEREP nagy érdeklődést mutat a technológiai fejlesztések és innovációk integrálása iránt a felhőalapú projektekbe. A közelmúltbeli kezdeményezések olyan új nanoanyagok felhasználását foglalják magukban, amelyek a hagyományos anyagoknál nagyobb hatékonyságot mutattak a csapadékképződés fokozásában.

A tudósok pilóta nélküli légijárműveket (UAV) is alkalmaznak légköri töltéseloszlási és felhőmérési kísérletekben, párosulva az időjárási modellekből származó adatokon kiképzett mesterséges intelligenciával.

Az UAEREP-NCM célja továbbá, hogy ösztönözze a kutatásfinanszírozásba való további befektetéseket, és kutatási ösztöndíjakon keresztül támogassa a partnerségeket világszerte, hogy újszerűbb módszereket találjanak a csapadék mennyiségének növelésére. Minden egyes nyertes kutatási javaslatnak az esőjavítás területén legfeljebb 1,5 millió dolláros támogatást ajánl fel három évre, legfeljebb 550 000 dollár éves összeggel.

Az UAEREP keretében díjazott projektek hozzájárultak a vízhiányos kihívások kezeléséhez a régióban azáltal, hogy előmozdították a tudományos ismereteket és az esőnöveléshez kapcsolódó technológiákat - mondta az NCM illetékese. Ezek a projektek kutatásokat és kísérleteket folytatnak a felhő-vetési technikák optimalizálása, a hatékony vetőanyagok azonosítása és a csapadéknövelési folyamatok általános hatékonyságának javítása érdekében.

Az NCM tisztviselője szerint: „Az ezekből a projektekből nyert tudás nemcsak az Egyesült Arab Emírségek csapadékmennyiségének növekedéséhez járul hozzá, hanem a világ más száraz és félszáraz régióiban is alkalmazható. Eredményeinknek a tudományos közösséggel való aktív megosztásával ezek a projektek kulcsfontosságú szerepet játszanak az esőnövelő tudomány és technológia fejlődésének előmozdításában, ezáltal végső soron hozzájárulnak a vízhiány szélesebb körű kezeléséhez.”

Jelentős terepkampány

Az UAEREP díjazott projektjei továbbra is új megközelítéseket, alkalmazásokat és új technológiákat kutatnak a felhőalapú vetés területén. Nevezetesen, a közelmúltban végrehajtott „Cloud-Aerosol-Electrical Interactions for Rainfall Enhancement Experiment (CLOUDIX)” helyszíni kampány jelentős mérföldkő volt. A CLOUDIX tesztelte a különböző felhő-elültetési módszerek potenciálját, leginkább az elektromos töltésekkel kombinálva.

Ez a kezdeményezés felbecsülhetetlen értékű adatokkal szolgált a konvektív felhődinamika jobb megértéséhez - mondta az NCM illetékese, hozzátéve, hogy egy másik kulcsfontosságú eredmény a Khalifa Egyetemmel a klímamodellek terén folytatott együttműködés befejezése a felhő-magküldési küldetések javítása érdekében.

A jövőre nézve az UAEREP azt tervezi, hogy 2024-ben továbbra is támogatja a díjazott projekteket a helyszíni tesztkampányaik végrehajtása során. Ezek a kezdeményezések hozzájárulnak a projektek eredményeinek folyamatos értékeléséhez, valamint a száraz és félszáraz régiók esőjavítási stratégiáinak további fejlesztéséhez.

Az egyik jelentős kihívás a felhő-elvetési műveletek sebezhetősége a változó éghajlattal szemben és az időjárási viszonyok veleszületett kiszámíthatatlansága, amely alkalmazkodó stratégiákat igényel az ilyen változások

hatékony eligazításához - magyarázta az NCM illetékese. Sőt, sok ország, különösen a vízhiánnyal küzdők, akadályokba ütközik az elegendő erőforrás, a szakképzett személyzet és a szükséges felszerelések elosztása során, amelyek elengedhetetlenek a felhőbevetési kezdeményezések sikeres megvalósításához.

„A felhőalapú vetés terén a legújabb technológiai fejlesztésekkel való lépéstartás is kulcsfontosságú, és az újszerű megközelítések és anyagok integrálása folyamatos kutatást és együttműködést igényel a globális intézményekkel”

– mondta a tisztviselő.

Emellett a közvélemény és a tudatosság kulcsfontosságú tényező a felhőalapú projektek sikerében – tette hozzá. Ez elengedhetetlenné teszi a tévhitek és aggodalmak kezelését átlátható kommunikáción keresztül a nyilvánosság bizalmának és támogatásának biztosítása érdekében.

„Nyitott kommunikációs csatornák fenntartása”

„Az UAEREP-nél aktívan kezeljük ezeket a kihívásokat egy átfogó megközelítéssel, beleértve a globális kutatóintézetekkel való együttműködést, és nyitott kommunikációs csatornákat tartunk fenn a nyilvánossággal, hogy felhívjuk a figyelmet e technológiák előnyeire” – mondta tovább.

Az NCM illetékese szerint az adatok összegyűjtése az évi több száz felhőbevetési küldetés során ugyanolyan fontos, mint a csapadék felgyorsítása. Az NCM aktívan elősegíti az adatgyűjtést és a monitoringot, hogy felmérje a felhőalapú kezdeményezések hatékonyságát. Ez azt jelenti, hogy a kutatóknak hozzáférést kell biztosítaniuk a kiváló minőségű kísérleti adatokhoz, beleértve a felhőtartalom és -összetevők különféle specifikációit.

„Ezek az adatok átfogó következtetéseket tesznek lehetővé a felhők fejlődésével kapcsolatban, precíz mérési eszközök és technikák alkalmazásával. Ezen túlmenően az adatok rávilágítanak a felhő-magolási erőfeszítésekben való részvétel mértékére, és a statisztikai randomizációs módszereket elismert kísérletként alkalmazzák a felhővetési eljárások hatékonyságának validálására” – mondta a tisztviselő.

Hozzátette: „Az Egyesült Arab Emírségekben a 2024 utáni felhőbeágyazási projektek hosszú távú tervei az ötödik ciklusban elnyert pályázatokat foglalják magukban, az UAEREP stratégiai és tartós elkötelezettségének részeként az esőnövelő tudomány fejlesztése iránt. Ez tovább erősíti a program azon képességeit, hogy gyakorlati megoldásokat dolgozzon ki a vízhiányos kihívások kezelésére, és hozzájáruljon a fenntartható vízkészlet-gazdálkodás terén tett globális erőfeszítésekhez.”

A felhővetést számos országban alkalmazzák, beleértve az Egyesült Államokat is, ahol a 20. század közepén úttörő kutatásokat végeztek.

A régió más részein más Öböl-államok is áttérnek a felhővetésre, hogy növeljék az éves csapadékmennyiséget. A Szaúd-Arábia Nemzeti Meteorológiai Központja (NCM) rendszeresen végez felhővetést az egész Királyságban, hogy módosítsa időjárási szokásait és növelje a csapadék mennyiségét a jelenlegi ütemhez képest, amely nem haladja meg a 100 mm-t évente.

A felhőbevetési kezdeményezés a Közel-Kelet Green Initiative Summit egyik eredménye, amelyet Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg vezetett be a Kingdom Vision 2030 részeként. 2023-ban Szaúd-Arábia történelmi küldetése során a Nemzetközi Űrállomáson Ali al-Qarni és Rayyanah Barnawi szaúdi űrhajósok – az első arab nő az űrben – kísérleteket végeztek a felhővetésben.

Az űrhajósok a maga nemében első alkalommal végeztek felhővetési kísérletet az űrben mikrogravitációs körülmények között, hogy elősegítsék az időjárás-szabályozási technológia kifejlesztését, amely mesterséges esőt generál a jövőbeni emberi településeken a Holdon és a Marson.

Olvass tovább:

Szaúd-arábiai űrhajósok a rák, a felhővetés és a mikrogravitáció kutatására az űrbenAz Egyesült Arab Emírségek felpörgetik az ország felhővetési projektjét, hogy növeljék az éves csapadékmennyiséget.

A kiszáradt Egyesült Arab Emírségek a felhővetés tudományához fordul, hogy több csapadékot szorítson ki

Az eredmény: természeti katasztrófa, több haláleset, lakások mennek tönkre, emberek veszítik el mindenüket.

Áradások az Egyesült Arab Emirátusokban: Lakások megsérültek, áramkimaradások, ingázási káosz a rekord mennyiségű csapadék közepette.

A példátlan árvíz kiterjedt áradásokat okozott, elsüllyesztett utcákat, fákat döntött ki, a járatok elterelték a világ legforgalmasabb repülőterétől, a DXB-től, és megzavarta a mindennapi életet országszerte – de jóindulatú tetteket is tapasztalt.

Az Egyesült Arab Emírségek az elmúlt 75 év legsúlyosabb csapadékának következményeivel küzdenek , mivel a lakosok áram nélkül maradnak, és számolgatják az otthonaikban és autóikban okozott károkat.

A példátlan vihar kiterjedt áradásokat, elmerült utcákat, fákat döntött ki, iskolákat zárt le, a járatokat elterelte a világ legforgalmasabb repülőterétől, a DXB-től, és megzavarta a mindennapi életet országszerte.

Az Al Arabiya Englishnek nyilatkozva Shahez Ahmed, a dubaji Al Waqa 1 lakója a következőket mondta: „A lakosokat, beleértve engem is, súlyosan érintette az árvíz, különösen a terület sarkában található épületünkben. Az utak elárasztása miatt a víz behatolt az épületünkbe, beszivárgott a kritikus területekre, például a vízszivattyúházba és az elektromos helyiségbe, ami áramkimaradáshoz vezetett.”

Ahmed tovább magyarázta: „Ennek következtében már több mint 24 órája víz, villany és gáz nélkül vagyunk, és nincs lehetőségünk ételkészítésre vagy alapvető háztartási feladatok elvégzésére. Annak ellenére, hogy folyamatosan próbálják elérni az épületkarbantartó csapatot, a helyzet megoldásában alig, vagy egyáltalán nem történt előrelépés.”

Elmondta: „Az árvíz akadályozta az épületbe való bejutást is, így lehetetlenné tette az élelmiszer-kiszállítások eljutását hozzánk. Ennek eredményeként a lakosok, akik közül néhányan bent rekedtek, kénytelenek voltak áthajózni a derékig érő vízen, hogy alapvető szükségleteket szerezzenek be.”

Ahmed hozzátette: „Ez a példátlan esemény megdöbbent és aggodalommal töltötte el a hozzám hasonló, hosszú távú lakosokat, akik 24 éven át otthonának hívták Dubait. Soha korábban nem voltunk tanúi ilyen súlyos áradásoknak és esőzéseknek ebben a városban.”

Egy neve elhallgatását kérő Arabian Ranches lakója szerdán azt mondta az Al Arabiya English-nek, hogy az áradás után áram nélkül maradt. Egyelőre a házamban nincs áram és víz, a hálószobám tetője beomlott, és minden másik szobában és garázsban szivárog a víz a tetőről.

Damac Hills lakói kiégett biztosítékdobozokról, áramkimaradásokról, valamint a mennyezetből és az ajtók alól kiömlő vízről számoltak be.

Ingázó káosz és rekedt lakók

Más lakosok ingázási káoszról számoltak be a dubaji nemzetközi repülőtér súlyos fennakadásai közepette Qasim Sharif, egy utazó, aki a tervek szerint kedden Bahreinbe repül, azt mondta: Két órára a gépben ültünk, mielőtt közölték velünk, hogy a járatot törölték.

Sharif hozzátette: „De ez csak a kezdete volt a problémáimnak. Először is, nem volt metró vagy taxi a repülőtéren.

Újabb két óra várakozás után, amikor végre sikerült taxit szereznem, a következő kihívás a Város téren volt hazaérni. Az összes főbb út be volt ázva, és egy ponton azt hittem, hogy nem fogok tudni hazajutni, és be kell jelentkeznem a legközelebbi szállodába.”

„Szerencsére azonban a taxisofőröm életmentő volt, aki soha nem adta fel. Közte és köztem folyamatosan váltogattuk az útvonalat, és két-három óra múlva sikerült hazavinnie. Apokaliptikus élmény volt, de örültem, hogy a családommal lehettem éjszaka.”

Prakriti Mahindra, egy másik lakos kedd este a JLT-ben lévő munkahelyén rekedt. Azt mondta: „Mivel mindent elöntött a víz, nem tudtam hazajutni. Valahogy sikerült eljutnom a Taj JLT szállodába. Teljesen le voltak foglalva, de igazán elképesztőek voltak, és az utolsó pillanatban befogadtak.”

A lakosok szemtanúi voltak az esőnek, amely perceken belül elszórt cseppekből özönvízig fokozódott.

Neethu Liza Prasanth megörökítette a vihar intenzitását, és azt mondta: „Kezdetben csak néhány elszórt csepp volt, ami alig volt elég ahhoz, hogy átnedvesítse a járdát. Perceken belül azonban drámaian megnőtt az eső intenzitása. A gyalogosok fedezékért rohantak, és a napellenzők alatt és a közeli épületekben kerestek menedéket.

Az autók kúszásra lassítottak, ablaktörlőik túlóráztak, hogy elhárítsák a vízözönt. A Burj Khalifa, a világ legmagasabb épülete eltűnt az alacsonyan lógó felhők között, és hátborzongató és szürreális hangulatot teremtett.”

Humanitárius hősök

A káosz közepette előkerültek az emberiség szívmelengető történetei. Veera Ludhani, a Business Bay lakója egyike volt annak a több ezer ingázónak, akik kedden a Sheikh Zayed Roadon rekedtek, miközben igyekezett hazajutni.

A Meena Jewellers 53 éves pénzügyi igazgatója 16:15-kor hagyta el munkahelyét, és az Emirates Towers előtt ragadt.

„Általában fél óra az út hazafelé, de 17:15-re már csak az Emirates Towersig jutottam el, és teljesen elakadtam a forgalomban. Több ezer autó nem mozdult.”

Ludhani azt mondta, 20.45-ig még mindig ugyanazon a helyen rekedt, a forgalom leállt. „Mindenki az autójában ült. Őszintén szólva olyasmi volt, amit el sem tudtam volna képzelni. Erősen esett az eső. Mind az öt sáv elakadt.”

A lánya továbbította neki Nasir Amir Qureshi (36), a Zeizzu, egy dubaji sofőrszolgálat társalapítójának üzenetét.

Küldött egy sugárzott üzenetet, amelyet többször is továbbítottak, és azt mondta: Ha elakad, hívjon minket, és átküldjük az egyik sofőrünket.

Ludhani azt mondta, hogy felkereste Qureshit, aki azt mondta, hogy éppen gyalog küldi ki 50 sofőrjét, hogy megmentsék az autójukban rekedt embereket, és felajánlotta, hogy hazaviszik a járműveikkel, amíg tömegközlekedési eszközt keresnek haza, vagy alternatívát keresnek. tartózkodási hely.

„Elmagyaráztam neki, hol vagyok. Azt mondta, hogy osszam meg az élő helyemet, és küldjön egy sofőrt. 21:15 körül küldött egy sofőrt, aki elvitte az autóm kulcsait” – mondta. „Elmentem az Emirates Towers feletti felüljárón, és a túloldalon találkoztam a kollégáimmal, és haza tudtak juttatni.”

Ludhani hozzátette: „A sofőr [a sofőrszolgálattól] hajnali 1-kor hazavitte az autómat, órákig elakadt, csak próbálta hazavinni az autót. Megkérdeztem tőle (Qureshi), hogy mit fizethetek a sofőrjének ezért a szolgáltatásért.

Kétségbeesett voltam – bármit fizettem volna. De folyamatosan azt mondta: „Ingyenes. Díjmentes. Ezt az emberiségért teszem. El voltam bűvölve. Visszaállította az emberekbe – az emberiségbe vetett hitemet.”

Qureshi később azt mondta az Al Arabiya Englishnek: „Én magam is elakadtam Sharjahban, de társalapítómmal megegyeztünk abban, hogy 50 fős járműflottánkat átküldjük annak, akinek segítségre van szüksége. A Sheikh Zayed Road teljesen le volt zárva, így csapatunknak fizikailag kellett odasétálnia az autókhoz.”

„Néhány sofőrünk többször is átázott, és felszólítanunk kellett őket, hogy vigyenek magukkal extra ruhákat és kellékeket, de még a táskájuk is beázott az esőben.”

Qureshi hozzátette: „Az én vallásomban (az iszlámban) azt tanítják nekünk, hogy nehéz időkben, ha tudsz segíteni valakin, akkor azt kell tenned, ahogy csak tudsz.”

Anjum Iftikhar, a DAMAC Hills 1 lakója, aki Dubajban született és nőtt fel, azt mondta: „Egyetlen nap alatt nem láttam ekkora mennyiségű csapadékot és annak intenzitását az Egyesült Arab Emírségekben való tartózkodásom során.”

Bár tudjuk, milyen kihívásokkal kell szembenézniük a lakóközösségeknek, hogy életüket visszaállítsák a normális kerékvágásba, a keringő videókon látható károk alapján, dicsérnünk kell azokat a nem énekelt hősöket, akik másoknak segítenek a helyzet leküzdésében.

Példátlan biztosítási károk valószínűsíthetők

A Policybazaar.ae vezérigazgatója, Neeraj Gupta az Al Arabiya English-nek elmondta, hogy a házak, autók és vállalkozások javítási költségei egyenként akár több ezer dirhamba is rúghatnak, mivel szerinte az ország valószínűleg „példátlan számú” káresemény tanúja lesz.

A pontos összeg csak néhány napon belül lesz ismert, miután az összes érintett, aki biztosítást vásárolt, elkezdi bejelenteni a kárát, és a felmérők megkezdik a becslések benyújtását - magyarázta. „Amit azonban tegnap láttunk, az példátlan volt. Jelenleg még a biztosítók is küzdenek azzal, hogy megértsék, hogyan kezeljék az ilyen kármennyiségeket.”

Gupta hozzátette: „A követeléseket a mai naptól kezdve és a következő 15-30 napon belül regisztrálják. A legnagyobb veszteség csak a harmadik féltől származó biztosítással rendelkező felhasználókat érinti, mivel a legtöbb biztosítótársaság erre nem vállal fedezetet.”

Hozzátette: Fontos megjegyezni, hogy a külső biztosítások nem fedezik a biztosított járműben árvíz vagy eső által okozott károkat.

Azt mondta, nem ajánlott kihagyni az olyan ajánlott kiegészítőket, mint a közúti segítségnyújtás és a természeti csapások ellen védő speciális burkolatok.

Gupta szerint a járművezetőknek óvatosnak kell lenniük, amikor elárasztott/vízzel tömött területeken vezetnek, mivel előfordulhat, hogy egyes irányelvek nem terjednek ki az árvízi és esőkárokból eredő összes szempontra.

„Ezek a heves esőzések határozottan emlékeztetnek a megfelelő biztosítás fontosságára. Az autók, üzletek és bevásárlóközpontok biztosításának befektetésével a magánszemélyek és a vállalkozások megvédhetik magukat az előre nem látható események pénzügyi következményeitől” – tanácsolta.

Rekord csapadék

Az Egyesült Arab Emírségekben kedden a legnagyobb mennyiségű csapadék esett újkori történelme során egy 24 órás időszak alatt, ami a legmagasabb az éghajlati adatok rögzítésének 1949-es kezdete óta – jelentette a WAM Emirates hírügynökség.

Az Országos Meteorológiai Központ megerősítette, hogy rekordmennyiségű – mintegy 120 mm eső – 24 órán belül elöntötte az országot, ami kivételes esemény az Egyesült Arab Emírségek éghajlattörténetében.

Az eső bezárta az iskolákat, törölték a nyilvános rendezvényeket, és súlyos károkat szenvedtek a bevásárlóközpontok.

Tartályos teherautókat küldtek szerdán országszerte, hogy elszívják a vizet.

A közösségi médiában közzétett képek néhány lakos kajakra és eveződeszkára száll, hogy térdig érő vizeken navigáljon.

Regionális árvíz

A heves esőzések és az erős szél a szomszédos Bahreint és Ománt is megviselte, ahol legalább 18 ember vesztette életét az áradásokban.

https://english.alarabiya.net



Civilek az összefogásért - Kövess minket a Google Hírek oldalunkon