Header Ads Widget

Orbán Viktor: Magyarország egy nehéz és veszélyes időszakon van túl, az ország megfeszítette az erejét

A kormány munkáját az minősíti, hogy nemzetközileg is példásan és sikeresen védekezett Magyarország - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben, az azonnali kérdések órájában hétfőn. Amit vállaltunk, azt teljesíteni fogjuk - jelentette ki a kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök a Jobbik elnökének, Jakab Péternek adott válaszában ismertette a friss munkahelyvédelmi számokat: 1 millió 62 ezer ember részesült támogatásban – emelte ki a miniszterelnök, és arról is beszélt, hogy 2100 milliárd forintnyi forrást hagytak az intézkedések a gazdaságban.


A munkahelyvédelmi bértámogatást több mint százezer munkavállaló foglalkoztatói vették igénybe.

Orbán Viktor kiemelte, hogy 127 milliárd forintnyi munkahelyteremtő beruházás érkezett az utóbbi időben hazánkba, és több mint 60 ezren jelentkeztek az ingyenes informatikai képzésre.

Amit vállaltunk, teljesíteni fogjuk, amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit létre is hozunk.

– mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor kiemelte, hogy Magyarország egy nehéz és veszélyes időszakon van túl, az ország megfeszítette az erejét, hogy megvédje sok tízezer ember életét. A kormány munkáját pedig az minősíti, hogy nemzetközileg is példásan és sikeresen védekezett Magyarország.

A Jobbikot pedig az minősíti, hogy kiderült, a veszélyhelyzetben nem lehet rájuk számítani. Nem segítették, hanem támadták a védekezésben dolgozó szakembereket, ezt a választók is így látták, hiszen ma már nem lehet eldönteni, mi zsugorodik jobban, a Jobbik frakciója vagy támogatottsága.

Júliusban érkezik a pluszjuttatás az orvosok és ápolók számára

Orbán Viktor a Harangozó Tamásnak (MSZP) adott válaszában kiemelte, hogy hosszú a lista, hogy mit tettek a sikeres védekezés során. Kiemelte: július elsejével kifizetik az 500 ezer forintnyi pluszpénzt az orvosok és ápolók számára. A képviselő kérdésére válaszolva közölte: azt üzeni, hogy „forduljanak hozzánk".Ha a munkanélküli segély időtartama lejár, és még nem kaptak munkát, forduljanak hozzánk és adunk – mondta a miniszterelnök. Emlékeztetett: eddig a gazdaságvédelmi intézkedések egymillió embert segítettek. A védekezéssel kapcsolatban a kormányfő egy sor nyugat-európai államban a halottak számát sorolta fel, amely Olaszországban és más országokban is több tízezerre rúg. Egy halott is sok – közölte a miniszterelnök –, de Magyarország nemzetközi összehasonlításban sikeresen védekezett.

A kormányfő úgy fogalmazott, hogyaz MSZP hadilábon áll a valóssággal– reagálva Harangozó számháborús kijelentésére. – Gratulálunk Szlovákiának, ők még nálunk is jobban védekeztek – mondta a miniszterelnök. Felsorolta a védekezés legfontosabb lépéseit, az iskolabezárásokat például, hozzátéve, hogy Magyarország ezt mikor tette meg, és mikor lépte meg Olaszország, ahol jóval több áldozat volt. Nem lottón nyertük a sikeres védekezést, az egész ország, ideértve a kormányt is, jól tette a dolgát – mondta Orbán Viktor.


Orbán Viktor: Az Operatív Törzs továbbra is megmaradFORRÁS: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN

Orbán Viktor: Tömegesek voltak a visszaélések

Orbán Viktor Sebián-Petrovszki Lászlónak (DK) válaszában közölte: az AB ítéletét le kell fordítani döntési nyelvre, de tény az, hogy a 2010-es kormányváltáskor szembesültek azzal, hogy a rokkant és korkedvezményes nyugdíjak esetében tömegesek voltak a visszaélések.– Továbbra is kitartok amellett, hogy tömegesek voltak a visszaélések, és volt olyan, hogy a korábban rokkantság alól felmentettek nem jelentkeztek egészségügyi felülvizsgálatra– mondta. A miniszterelnök hangsúlyozta: a fogyatékkal élők közül ma háromszor többen dolgoznak, mint 2010 előtt, így „elhiheti, hogy megvan bennünk a jó szándék".

Orbán Viktor Schmuck Erzsébetnek (LMP) adott válaszában kiemelte, senki sem marad jövedelem nélkül Magyarországon, hiszen három hónapnyi munkanélküliségi segély jár, utána pedig az állam több lehetőséget is kínál, amelynek része a közmunka, a toborzás és sok minden más is. Nem marad jövedelem nélkül egyetlen ember sem, aki hozzánk fordul – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, hogy elkötelezett a környezetvédelmi akcióterv végrehajtása mellett, de azt is mondta, nem találtak olyan megoldást, amivel segíteni lehetne azoknak a kkv-knak, amik az egyszer használatos műanyagokat gyártották eddig.Azért halasztották el ezek betiltását, hogy ne maradjon több száz ember munka nélkül hazánkban emiatt.

A miniszterelnök elmondta, a zöld munkahelyek létrehozásáról Palkovics László rendszeresen programokat terjeszt a kormány elé, amelyeket elfogadnak. Orbán Viktor elmondta, vissza kellett vonni az egyszer használatos műanyagokat betiltó törvényjavaslatot, mert amit a gazdaság elbír normális időben, azt a járvány alatt nem. 2010-ben 230 ezer ember volt közmunkán, és ma már csak 85 ezer ember – hívta fel rá a figyelmet Orbán Viktor, és komoly eredménynek nevezte 150 ezer fő visszavezetését a munkaerőpiacra.

Tovább végzi munkáját az Operatív Törzs

A miniszterelnök Szabó Tímeának (Párbeszéd) azt mondta, indokolt az óvatosság, ezért tovább végzi a munkáját az operatív törzs, amelynek vezetését a miniszterelnök-helyettes, Pintér Sándor vezeti. A kormányfő közölte, hogyátvilágítják Pintér vezetésével az egészségügyet, hogy felkészítsék az intézményrendszert egy világjárványra, hogy ne a baj idején kelljen cselekedni.Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Szabó állításai ténybelileg hamisak, és felhívta a figyelmet arra, hogy Káslernek köszönhetően a kabinet már akkor foglalkozott a járvány várható következményeivel, a védekezés megszervezésével, amikor Európában még lekicsinyellték a járványveszélyt.

Orbán Viktor Lukács László Györgynek (Jobbik) azt mondta, Kásler Miklósnak köszönet jár, mert míg a világ szunyókált, a miniszter megérezte és megértette, hogy itt egy súlyos járvány is kitörhet, az azonnali intézkedések szükségességéről pedig meggyőzte a kormányt.Ha nem is döccenőmentesen, de sikerült a digitális oktatásra való átállás is, amiért szintén Káslernek jár a köszönet. – Aki jól teljesít és jól végzi a munkáját, azt megtartjuk, szemben a Jobbikkal – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor kitért arra, hogy Lukács vállalkozása korábban magyar orvosok külföldre vitelét szervezte. – Mi kiképezzük az orvosokat, megfizetjük őket, és jön néhány vállalkozó, aki elviszi őket külföldre. Ezek után Ön tanácsokat akar adni nekünk. Ez azért mégis több a soknál – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor "gratulált" az ellenzéknek

Orbán Viktor Varju Lászlónak (DK) adott válaszában kiemelte, hogy

a tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot csoportosítottak át a gazdaságvédelemre.

Mindenkitől kértek támogatást a védekezéshez, az önkormányzatoktól és a parlamenti pártoktól is, de kivéreztetésről nincsen szó. A miniszterelnök emlékeztette Varju Lászlót, hogyamikor ők voltak kormányon, valóban kivéreztették az önkormányzatokat, hiszen több mint 1300 milliárd forint adóssága volt az önkormányzatoknak 2010-ben.

Minderre Varju László úgy reagált, hogy a miniszterelnök annak örülne, ha rendőrséggel vitethetné ki őt a Parlamentből. Orbán Viktor erre azt mondta:majd a választók döntik el, hogy meddig kormányoz, és arról beszélt, a DK és a szocialisták politikusai lövették ki annak idején a tüntetők szemét.A miniszterelnök idézte az őszödi beszéd szavait, emlékeztetve Varju Lászlót a baloldali kormányok gyenge teljesítményére. Orbán Viktor gratulált mindehhez az ellenzéknek.


origo.hu