Header Ads Widget

A csőcselék megrongálta Sir Winston Churchill egykori brit miniszterelnök, és a rabszolgák felszabadításával híressé vált amerikai elnök, Abraham Lincoln londoni szobrát is


Ahogy arról a hazai és a nemzetközi sajtó is beszámolt, az antifasiszta és szélsőbaloldali anarchisták szombaton ledöntötték egy 17. században élt rabszolgakereskedő, Edward Colston bristoli szobrát, amit megrongáltak, majd a folyóba hajítottak.

Priti Patel brit belügyminiszter vasárnap esti nyilatkozatában „szégyenteljes vandalizmusnak” nevezte a szobrok ledöntését és megrongálását. A nyilvánvaló barbarizmusról azonban nem mindenki vélekedik hasonlóan. Az Egyesült Királyság Muszlim Közügyeinek Bizottsága (The Muslim Public Affairs Committee UK) például a hétfő este feltöltött egy listát a hivatalos Facebook-oldalára arról, hogy az antifasiszta randalírozóknak milyen szobrokat kéne még ledöntenie Angliában ahhoz, hogy történelmi igazságtételt vegyenek az Egyesült Királyságon.

„A bristoli Adward Colston szobor lendöntése egy megfelelő eseménynek tűnik arra, hogy emlékeztesse az emberek a többi olyan szoborra, melyek az Egyesült Királyság egykori rabszolgakereskedőit formázzák meg” – lvasható a vandalizmusra felbujtó poszt leírásában.


A listán többek között ott van Cecil John Rhodes angol születésű dél-afrikai közgazdász oxfordi szobra, Robert Milligan skót kereskedő és rabszolgatulajdonos londoni szobra, Henry Dundas brit ügyvéd és parlamenti képviselő edinburghi szobra is.

Kíváncsian várjuk, hogy a „listázás” gyakorlatától állandóan rettegő ultraliberális véleményformálók mikor emelik fel a hangjukat...