Header Ads Widget

A férfi elvette a rendőr sokkolóját és elrohant vele. A rendőrök menekülés közben lelőtték a 27 éves Brooksot, aki belehalt sérüléseibe - Videó


Brooksból nem lesz Floyd: videón látszik, hogy rálőtt a rendőrökre

Új lendületet adott az amerikai zavargásoknak, hogy múlt pénteken a rendőrök menekülés közben lelőtték az ittas vezetésért előállítani tervezett Rayshard Brooksot. Az eset nyomán vasárnap a tüntetők felgyújtották a gyorséttermet, ahol az incidens történt. Most azonban előkerült egy kamerafelvétel, amelyen látszik, a menekülő részeg férfi lövő mozdulattal fordult vissza az őt üldöző zsaruk felé. Így akár fenn is állhat a jogos védelmi helyzet.

Hatalmas felháborodást váltott ki, hogy miután égnek az amerikai nagyvárosok a George Floyd elleni, egyértelműen túltolt, a férfi halálát okozó rendőri intézkedés nyomán,

a zsaruk Atlantában újabb afroamerikai férfit öltek meg intézkedés közben.

A rendőröket azért hívták ki egy atlantai Wendy'shez, mert az egyik sorban álló autó vezetője elbóbiskolt és feltartotta a sort. Az esetről elsőként megjelent,

 

az intézkedő rendőr testkamerájával rögzített felvételen jól látszik, hogy a láthatóan ittas Rayshard Brooks bilincselés közben ellenállást tanúsít.


Azt a földre hulló testkamera már nem rögzítette, de több környékbeli szemtanú a mobiljával igen, hogy

a férfi elvette a rendőr sokkolóját és elrohant vele. A rendőrök menekülés közben lelőtték a 27 éves Brooksot, aki belehalt sérüléseibe.

 

A felforgatóknak nem kellett több, újabb tiltakozáshullám csapott fel a rendőri brutalitás ellen, olyannyira, hogy a „békés tüntetők” vasárnap este lezárták a közeli autópályát, majd felgyújtották az éttermet, amelynek közelében az eset történt.

A most bemutatott videó azonban meglehetősen árnyalja az elsőre újabb rendőri túlkapásként értékelt esetet.

A Brooks utáni hajsza részleteit egy biztonsági kamera rögzítette, amelyet az atlantai rendőrség helyi idő szerint vasárnap hozott nyilvánosságra. Azon látszik, hogy

a menekülő férfi az elorzott sokkolóval kezében hátrafelé fordul és „elsüti” a tasert a rendőrök felé célozva vele.

Politikai szempontból rendkívül szerencsétlen időzítésű, de rendőrszakmailag már sokkal inkább magyarázható ez az eset a George Floyd halálát okozó intézkedéshez képest

– szögezte le lapunknak válaszolva Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő, a Nézőpont Intézet elemzője, aki elmondta: a világ szinte minden rendőrségi eljárási törvényében megtalálható az arányosság elve, vagyis az, hogy egy „nem halálos” fegyverrel elkövetett, rájuk irányuló támadást nem háríthatnak el halált okozó fegyverrel.

Vagyis

ebben az esetben is szükségszerűen Brooks végtagjaira kellett volna célozniuk,

a menekülő gyanúsított hátát ért lövések még nem minősíthetőek jogos védelmi szituációnak.

Ugyanakkor a szakember kiemelte, hogy az Egyesült Államokban, ahol

a rendőrök sokkal hamarabb kerülnek szembe lőfegyvert használó bűnözővel,

mint európai társaik, nyilvánvalóan hamarabb reagálnak le egy életellenes támadást. Márpedig

a Brooks-ügyben nem történhetett ruházatvizsgálat, hiszen a férfit nem sikerült megbilincselni. Így nem tudhatták, hogy az a tárgy, amivel feléjük „lő”, az elorzott sokkoló vagy esetleg egy éles lőfegyver, amit addig a ruhájában rejtegetett.

Az egészen nyilvánvaló volt, amikor kivonta magát az intézkedés alól, hogy agresszív elkövetőről van szó, hiszen rátámadt a rendőrökre és meg is szerezte tőlük a tasert.

„Így ez az eset semmiképpen sem hasonlítható a George Floyd halálát megelőző intézkedéshez. Itt a rendőrök nem vétettek olyan egyértelmű szakmai hibát, amely miatt azonnal bűncselekmény elkövetésével lehetne őket gyanúsítani” – magyarázta a 888-nak Georg Spöttle.