Header Ads Widget

Az álhírgyártó ellenzék óriási bakot lőtt a jól megszokott kocsmapolitizálással mind tartalmát, mind stílusát tekintve



Az elmúlt hónapokban a magyar emberek megtapasztalhatták, hogy a hazai védekezési stratégia nemcsak működött, de hatékonyan tudott emberéleteket menteni néhány kényelmetlen, de minden esetben szükséges lépés meghozatalával – fejtette ki Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője, aki szerint a magyar ellenzék óriási bakot lőtt: a jól megszokott kocsmapolitizálás mind tartalmát, mind stílusát tekintve kevés volt ahhoz, hogy jól értelmezhető és vonzó alternatívát nyújtson a kormány politikájával szemben.

Bár a kijárási korlátozások eltörlésekor sokan úgy gondolhatták, hogy a járványhelyzet megszűnt, a kép azonban ennél kiábrándítóbb: Magyarország közvetlen közelében, a szomszédos országokban jelentősen emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A magyar társadalom jelentős többsége a február és június közepe közötti időszakban elégedett volt a kabinet intézkedéseivel, pártpolitikai hovatartozástól függetlenül – mondta el Tóth Erik, hozzátéve: mindez a gyakorlatban sikeres védekezést és gyakran 80 százalék körüli elégedettségi mutatókat jelentett. 

A mostani szigorítás egyrészt követi a már megszokott védekezési stratégiát, másrészt csak szükséges és arányos mértékben korlátozza a határátlépéseket. Emiatt prognosztizálható, hogy az intézkedések – a nyári meleg és a strandidő ellenére is – inkább rokonszenvesek, mintsem ellenszenvesek lesznek a magyar embereknek, mivel azok célja a társadalom védelmének biztosítása.

Az elemző rámutatott: mind a magyar kabinet társadalmi támogatottságát, mind a védekezés különböző dimenzióit nézve látható, hogy nemzetközi összevetésben – európai fókuszban pedig különösen is – sikeresnek nevezhető a magyar és a tágabb értelemben vett közép-európai védekezés is. A járvány nemcsak egészségügyi, de gazdasági és társadalmi feszültségeket is okozhatott volna a térségben: az egészségügyi ellátórendszer jól teljesített az elmúlt hónapokban, és bár a gazdaság megérezte a válságot, a jövőbeni kilátások egyértelműen pozitívak. A társadalom pedig – együttműködve a kabinettel – segítette és nem akadályozta a védekezést. 

A veszélyhelyzet március közepén történt bevezetését a társadalom 94 százaléka támogatta, annak megszüntetésével pedig 82 százalék értett egyet – ismertette az adatokat Tóth Erik. Emellett egyértelműen növekedett a miniszterelnökkel elégedettek aránya a koronavírus-járvány kezelésének következtében: a magyar társadalom 62 százaléka elégedett volt Orbán Viktor munkájával.

Fotó: Kurucz Árpád


A magas társadalmi elégedettségi szint azonban nem magától értetődő – hívta fel a figyelmet az elemző. Nyugat-Európa számos országában – Olaszországban, Franciaországban de a járvány kitörésekor még Németországban is – jóval alacsonyabb és kevésbé impozáns adatok láttak napvilágot. Amíg az említett országokban sokáig 30-40 százalék között mozgott a végrehajtó hatalom lépéseivel kapcsolatban mért állampolgári elégedettség szintje, addig Magyarországon szinte végig ennek a kétszeresét lehetett mérni.

Tóth Erik azt is elmondta, a magyar ellenzék óriási bakot lőtt az elmúlt hónapokban: azt hitték, a jól megszokott kocsmapolitizálás mind tartalmát, mind stílusát tekintve elegendő lesz ahhoz, hogy vonzó alternatívát nyújtson a kormány politikájával szemben. Ám akárcsak 2015-ben, a migrációs válság ellenzéki félreértelmezésekor, úgy most is rosszul jöttek ki a kormánynak ellentmondó taktikájukból, amelynek következtében a veszélyhelyzet meghosszabbítását akadályozó ellenzéki magatartás az egyébként sem magas társadalmi támogatottságuk csökkenését eredményezte. A magyar ellenzék konstruktivitásának hiánya 2010 óta számos alkalommal volt már tetten érhető.


magyarnenzet.hu


Amikor legközelebb szavazni mész, és jót akarsz tenni ennek az országnak, akkor néhány alapvető dolgot ismerned kell! Kattints a részletekért. https://www.napitema.com/2021/06/ennek-partok-nem-fognak-orulni-amikor.html